- Stovykloje dalyvauja vaikinai ne tik iš Lietuvos, bet ir Estijos, Latvijos, Gruzijos. Ar yra skirtumas tarp šalių krepšinių mokyklų?

- Lietuvių ir latvių lygis beveik nesiskiria, kaimynai tikrai mus pasivijo jaunų krepšininkų ruošime. Stovykloje pastebime gal nedidelį estų jaunųjų talentų atitrūkimą, jiems dar reikia padirbėti.

- Nuo ko prasideda tokios stovyklos organizavimas?

- Pirmas žingsnis – ekspertų, trenerių, kurie dalinsis savo žiniomis, paieškos ir sutarimas su jais. Dėl trenerių tariamės, juos rekomenduoja pats Donatas, su beveik visais jais krepšininkas yra pats dirbęs ir sėmęsis žinių. Šiemet surinkome tikrai stiprius trenerius: vaikinai labai vertino Lietuvos vyrų rinktinės trenerio Jono Kazlausko patarimus, taip pat kitų lietuvių – Gedimino Petrausko, Šarūno Sakalausko, Sigito Krukio, Rimvydo Samulėno – sukauptas žinias. Dar šiemet pavyko pakviesti Hjustono „Rockets“ klubo trenerio asistentą Mattą Brease'ą, buvome sutarę ir su buvusiu (Kauno) „Žalgirio“ treneriu Joanu Plazza, tačiau nepavyko suderinti tvarkaraščio.

- Ar prie šios stovyklos prisideda NBA?

- Turime bendradarbiavimo sutartį su NBA, šiemet stovyklos metu organizavome ir socialinį renginį „NBA Cares“. Jo metu Donatas ir kiti stovyklos dalyviai susitiko su neįgaliaisiais vaikais, surengė krepšinio šventę. Tai dar vienas malonus dalykas, kurio Donatas noriai ėmėsi, o tai nelieka nepastebėta ir NBA užkulisiuose.

Taip pat pagrindinis stovyklos rėmėjas yra oficiali NBA aprangų gamintoja kompanija „Adidas“, su kuria kontraktą turi ir pats Donatas. Derinant bendradarbiavimo kontraktą su aprangos ir avalynės gamintoju krepšininkui buvo labai svarbu paramos dalis, kurią „Adidas“ skyrė jaunųjų krepšininkų tobulėjimui. O jauniesiems krepšininkams visada smagu gauti batelius su kuriais žaidžia jų mėgstami žaidėjai.

- Stovykla vyksta jau antrus metus. Ar matote jaunųjų žaidėjų tobulėjimą?

- Vienų vaikinų progresas spartesnis, kitų – šiek tiek lėtesnis. Tai normalu, treneriai tą pastebi ir papildomai žaidėjus motyvuoja, juos bando nukreipti tinkama linkme. Toliau – viskas tų vaikinų rankose, kaip jie nusiteiks treniruotėms.

Viena netikėtų problemų, kurią jauniesiems talentams akcentavo ir Donatas, ir treneriai – žaidėjų bendravimas aikštelėje. Vaikinai užmiršta kalbėtis gynyboje, puolime, arba bendrauja labai tyliai. Todėl jau dabar talentingiems žaidėjams Donatas turėjo priminti ir patarti, kaip susikalbėti, kai jų rungtynes stebės keliolika tūkstančių žiūrovų.

- Ekspertai Lietuvoje kalba apie įžaidėjų trūkumą, anksčiau – apie centrų problemą. Ar šios spragos matomos augančioje kartoje?

- Visame pasaulyje yra sunku surasti gerą įžaidėją ir gerą centro puolėją. Su įžaidėjais, jų įgūdžių gerinimu reikia daug dirbti, todėl tai priklauso ir nuo paties žaidėjo užsispyrimo. Taip, galbūt įžaidėjų stygius šiuo metu mūsų šalyje yra, tačiau jau vien šioje stovykloje galėčiau išskirti tris vaikinus, kurie turi galimybę tapti labai aukšto lygio įžaidėjais.

- Ar stovykloje daugiau dėmesio skiriate aukštesniems, Donato pozicijos krepšininkams?

- Darbas vyko dviem grupėmis – gynėjų ir puolėjų, kurių įgūdžius ir tobuliname. Donatas, žinoma, daugiau dirba ir patarimus dalina aukštesniems žaidėjams. Šiemet su gynėjais dirbo „Rockets“ klubo trenerio asistentas M. Brease‘as ir latvis Gatis Melderis. Rytinėse grupėse akcentuodavome asmeninių įgūdžių gerinimą, o vakarinėse treniruotėse – žaidimo taktinius planus, puolimo ir gynybos derinius. Vaikinams šios žinios labai naudingos, jie nepasimes pereidami į vyrų krepšinį.

- Kokie stovyklos planai kitiems metams?

Norime išlaikyti aukštą kviečiamų ekspertų lygį, jau dabar su Donatu aptarėme idėjas, kuriuos trenerius galėtume pakviesti iš NBA lygos. Taip pat norime pakviesti talentus iš Vokietijos, daugiau vaikinų iš Gruzijos. Apskritai, norisi dalintis žiniomis su tais vaikais, kurie negali gauti daug. Papildomai galvojame kaip galėtume išplėsti ir socialinio renginio ribas, į krepšinio šventę pakviesti vaikus iš socialiai remtinų šeimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)