Eurolygos reguliariajame sezone dominavusi CSKA komanda atvykusi į Belgradą gavo du skaudžius antausius ir finalo ketverte liko paskutinė, ketvirta.

Pusfinalyje maskviečiai 83:92 pralaimėjo būsimiems čempionams Madrido „Real“ krepšininkams, o mažajame finale 77:79 turėjo pripažinti ir Kauno „Žalgirio“ pranašumą, nors paskutinėmis akimirkomis ir turėjo progų išnešti sveiką kailį.

Per visą šiuolaikinės CSKA komandos istoriją nė vienas žaidėjas nebuvo įsigytas be vyriausiojo trenerio pageidavimo. Itoudis, Messina, Kazlauskas, Vujoševičius, Itoudis... Visi jie galėjo rinktis žaidėjus. Mūsų tikslas – rasti finansavimą ir sudaryti sąlygas kolektyvo darbui.
Andrejus Vatutinas

Iš karto po rungtynių su kauniečiais CSKA sulaukė negailestingos kritikos. Ypač smarkus buvo
rusų politikas, Vladimiro Putino patarėjas ir VTB lygos garbės prezidentas Sergejus Ivanovas, nevyniojęs žodžių į vatą.

„Pasakyti du žodžius? Tai – gėdinga ir apgailėtina“, – nukirto jis.

Paklaustas, kaip vertina tokią kritiką, A. Vatutinas gūžtelėjo pečiais ir pats griežtai įvertino komandos pasirodymą.

„Visi turi teisę įvertinimui. Ypač emocionaliam įvertinimui, iš karto po įvykių. Bet aš ir dabar pripažįstu – tai fiasko ir pagal rezultatą, ir pagal žaidimo eigą, ir pagal pasirengimą turnyrui“, – pažymėjo jis. – Mes tiesiog buvome nepanašūs į save.“

Kas dėl to kaltas? Ir ar teisūs ekspertai, teigiantys, kad CSKA Belgrade neturėjo jokio plano B?

„Vieno kalto nėra, atsakomybę turi prisiimti visi – pradedant vadovybe, baigiant komanda. O kalbant apie planą B... Neseniai girdėjau „Manchester City“ trenerio Josepo Guardiolos interviu, kuriame jis pasakė, kad niekada neturi plano B, tik planą A, kurį rungtynių metu bando koreguoti ir gerinti pagal situaciją. Deja, Belgrade mes buvome ir be plano A, ir be plano B. Buvome nepasirengę šiam finalo ketvertui. Labiausiai – psichologiškai. Finalo ketvertas – tai karas, o iš šono atrodė, kad atvažiavome tiesiog pažaisti krepšinį. Ir dar apmaudžiau dėl to, kad reguliariajame sezone žaidėme gerai“, – dėstė A. Vatutinas.

Paklaustas, kokios aplinkybės nulėmė tą „nepasirengimą“ turnyrui, A. Vatutinas į detales nesileido.

„Yra labai daug faktorių, vieną iš jų išskirti sudėtinga. Prieš finalo ketvertą traumas patyrė ir varžyboms nebuvo pasirengę Nando de Colo ir Kyle'as Hinesas, pusfinalyje traumą patyrė ir Andrejus Voroncevičius.

Taip, sporte traumų būna, bet mus jos ištiko pačiu nepalankiausiu metu. O štai „Real“ pavyzdys – priešingas. Sezono metu juos persekiojo traumos, o prieš svarbiausias kovas į rikiuotę grįžo ir Sergio Llullas, ir visi kiti“, – teigė CSKA prezidentas.

Visi turi teisę įvertinimui. Ypač emocionaliam įvertinimui, iš karto po įvykių. Bet aš ir dabar pripažįstu – tai fiasko ir pagal rezultatą, ir pagal žaidimo eigą, ir pagal pasirengimą turnyrui
Andrejus Vatutinas

Rusijos žiniasklaidoje ne kartą kalbėta apie tai, kad šis fiasko gali galutinai išklibinti trenerio Dimitrio Itoudžio kėdę. A. Vatutinas teigė, kad kažkokias išvadas dėl ateities daryti dar anksti, tačiau neslėpė, kad permainų klube gali būti.

„Dabar dar ne laikas radikaliems sprendimams. Labai stiprus emocinis fonas, dar liko ir VTB Vieningosios lygos finalo ketvertas. Dabar turime laiko viską apsvarstyti – yra keli būdai viską išspręsti, susiję ne tik su vyriausiuoju treneriu, bet ir visa komanda“, – mįslingai kalbėjo jis, netrukus pridūręs, kad D. Itoudis dar turi metus galiojančią sutartį su klubu ir „lieka pagrindiniu kandidatu jam vadovauti ir toliau“.

Finalo ketvertas – tai karas, o iš šono atrodė, kad atvažiavome tiesiog pažaisti krepšinį. Ir dar apmaudžiau dėl to, kad reguliariajame sezone žaidėme gerai.
Andrejus Vatutinas

Paklaustas apie savo paties darbo specifiką, A. Vatutinas pažymėjo, kad į vyriausiojo komandos trenerio darbą nesikiša absoliučiai – į Maskvą atvykę strategai turi šimtaprocentę laisvę patys formuoti kolektyvą.

„Per visą šiuolaikinės CSKA komandos istoriją nė vienas žaidėjas nebuvo įsigytas be vyriausiojo trenerio pageidavimo. Itoudis, Messina, Kazlauskas, Vujoševičius, Itoudis... Visi jie galėjo rinktis žaidėjus. Mūsų tikslas – rasti finansavimą ir sudaryti sąlygas kolektyvo darbui“, – pabrėžė jis.

VTB Vieningosios lygos finalo ketvertas Maskvoje vyks birželio 8-10 dienomis. Pusfinalyje CSKA kovos su Sankt Peterburgo „Zenit“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)