Daug sunkesni likimo kirčiai persekioja Gregą Odeną. 2007 metų naujokų loterijoje pasirinktas pirmuoju šaukimu šis krepšininkas per keturis sezonus NBA dėl įvairių kelio traumų sužaidė tik 82 rungtynes. Net prieš ketverius metus per JAV rinktinės treniruotes Las Vegase jam nepasisekė, nors traumų ir neturėjo. Nelaiku G. Odeną „pričiupusi“ angina atėmė iš krepšininko galimybę atstovauti savo šaliai Olimpinėse žaidynėse Pekine.

Kaip ir savo laiku A. Sabonis, G. Odenas rungtyniavo „Trail Blazers“ komandoje, kurios žaidėjų negalavimų virtinės istorija šį sezoną pasipildė nauju skyreliu.

Tą skyrelį atvėrė Brandonas Roy’us, triskart „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis. Jo keliai dėvėjosi taip greitai, kad praktiškai nebeliko kremzlių, kurios saugotų kaulus nuo trynimosi vienas į kitą. Stebėti gynėjo žaidimą darėsi nemažiau skaudu, nei pačiam krepšininkui žaisti.

Vis dėlto šis, paskutinis „Trail Blazers“ medicinos mokslo skyrelis turi laimingą pabaigą. O B. Roy’us šeštadienį Portlando komandos aistruoliams, kurie popietę dar galvojo išvysią greičiausiai paskutines jų ekipos rungtynes namuose šį sezoną, įkvėpė naujų vilčių.

Dalaso „Mavericks“ pirmavo Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje iki 4 pergalių 2-1, o ketvirtose rungtynėse Portlande, likus mažiau nei minutei iki trečiojo kėlinio pabaigos, turėjo solidžią persvarą 67:44, kai Predragas Stokajovičius pataikė tritaškį ir perėmė kamuolį. „Trail Blazers“ krepšininkai tuo metu buvo nepataikę 17 metimų iš eilės.

Ir tada įvyko vienas iš didžiausių atsitiesimų NBA atkrintamųjų varžybų istorijoje.

B. Roy’us pelnė 18 iš savo 24 taškų per paskutinį ketvirtį, taip pat pataikęs rezultatą persvėrusį metimą likus žaisti 39,2 sek., o „Trail Blazers“ iškovojo pergalę 84:82 ir išlygino serijos santykį į 2-2. Po rungtynių B. Roy’ų apspito sveikinantys komandos draugai – „Trail Blazers“ tapo tik trečia komanda per 55 metus, sugebėjusi ketvirtame kėlinyje panaikinti 18 taškų ar didesnį deficitą ir laimėti atkrintamųjų varžybų rungtynes.

„Esu buvęs puikių akimirkų liudininkų, tačiau niekas neprilygsta šiam vakarui“, – po susitikimo sakė B. Roy’us.

„Tai vis dar atrodo nerealu. Buvo neįtikėtinos rungtynės ir atsitiesimas. Viskas, ką teko išgyventi per šį sezoną, susikaupė į vieną akimirką čia, aikštelėje, kai vaikinai apkabino ir puolė mane sveikinti. Tai – ypatingas jausmas“, – džiūgavo krepšininkas.

Šeštadienį, įpusėjus pirmam atkrintamųjų varžybų etapui, netrūko dramatiškų rungtynių pabaigų. Štai jų apžvalga:

Indianos „Pacers“ – Čikagos „Bulls“

Tris pirmus susitikimus laimėję „Buliai“ turėjo galimybę užbaigti seriją šeštadienį ir jiems beveik pavyko taip pat sėkmingai atsitiesti, kaip Portlando ekipai. Indianos komanda pirmavo 84:71 likus žaisti 2 min. 13 sek., kai Čikagos krepšininkai pelnė 13 iš kitų 14 taškų ir sumažino atsilikimą iki minimumo. Tuomet Danny Grangeris baudos metimais padidino skirtumą iki trijų taškų, o kitame aikštelės gale niekieno netrukdomas Carlosas Boozeris nesėkmingai atakavo iš tritaškio zonos ir pergale džiaugėsi „Pacers“.

Įdomu tai, kad rungtynės vyko „Pacers“ aikštelėje, tačiau tūkstančiai „Bulls“ fanų nepatingėjo keturias valandas važiuoti iki Indianos ir arenoje triukšmu gerokai pranoko vietos aistruolius. „Esu matęs visas profesionalaus sporto rungtynes šiose arenoje, bet tokio vaizdo išvysti neteko niekad“, – kalbėjo „Pacers“ veteranas Jeffas Fosteris.

Memfio „Grizzlies“ – San Antonijaus „Spurs“

Likus žaisti 10 sek. „Spurs“ atsiliko trimis taškais ir atkovojo kamuolį po netaiklaus Zacho Randolpho metimo. Kamuolys atiteko Emanueliui Ginobili, „Spurs“ neprašė minutės pertraukėlės ir argentinietis buvo priverstas lėkti per visą aikštelę. Kai E. Ginobili pasiekė tritaškio liniją, ten jo jau laukė Marcas Gasolis, o šiam į pagalbą atskubėjo dar vienas „Grizzlies“ krepšininkas. E. Ginobili įstrigo tarp varžovų ir net nesugebėjo išmesti kamuolio.

„Grizzlies“ pirmą kartą klubo istorijoje laimėjo atkrintamųjų varžybų rungtynes namuose ir serijoje prieš geriausią reguliariojo sezono Vakarų konferencijos komandą išsiveržė į priekį 2-1.

Niujorko „Knicks“ – Bostono „Celtics“

Komandos penktadienio vakarą žaidė Niujorke. Tai buvo pirmasis atkrintamųjų varžybų mačas „Madison Square Garden“ arenoje per septynerius metus. Tačiau „Celtics“ spurtavo 9:0, o pirmojo kėlinio pabaigoje pirmavo 22:5 ir visiškai užtildė publiką.

Dauguma aistruolių dėjo į komandą daug vilčių po to, kai „Knicks“ per pirmuosius du susitikimus Bostone pralaimėjo tik po atkaklių kovų, o ketvirtuose kėliniuose net pirmaudavo. Tačiau penktadienį didžioji dalis sirgalių išsiskirstė rungtynėms dar nepasibaigus.

Įspūdingai žaidė Rajonas Rondo, atlikęs 20 rezultatyvių perdavimų, pelnęs 15 taškų ir atkovojęs 11 kamuolių. Paulas Pierce’as surinko net 38 taškus, o Ray’us Allenas pataikė 8 tritaškius. „Celtics“ padidino persvarą serijoje iki 3-0, o sekmadienį eliminavo Niujorko klubą, laimėjęs ir ketvirtąsias rungtynes.

Filadelfijos „76ers“ – Majamio „Heat“

Šioje serijoje įtampos nedaug. LeBronas Jamesas, Dwyane’as Wade’as ir likusi kompanija tiesiog yra geresni nei oponentai iš Filadelfijos, kurie atsigavo po labai nesėkmingos sezono pradžios (3 perg. – 14 pral.) vyriausiuoju treneriu tapus Dougui Collinsui (jis buvo JAV olimpinės rinktinės narys per kontroversišką pralaimėjimą SSRS krepšininkams 1972 metų Miuncheno žaidynėse).

D. Wade’as per pirmąsias dvejas serijos rungtynes skundėsi migrena ir iš viso surinko tik 31 tašką. Tačiau trečiame susitikime gynėjas jautėsi geriau ir pelnė 32 taškus, o Majamio klubas padidino persvarą iki 3-0. Tiesa, sekmadienį „76ers“ sušvelnino santykį į 3-1 ir seriją vėl grįš į Majamį.

Naujojo Orleano „Hornets“ – Los Andželo „Lakers“

Los Andžele aistruoliai gali supanikuoti anksčiau nei bet kuriame kitame mieste Amerikoje (čia yra Holivudo namai, filmų kūrėjų pasaulio sostinė, tad vietos publika įpratusi viską dramatizuoti) ir jie buvo priblokšti, kai Chrisas Paulas dominavo dvikovose su Dereku Fisheriu, o „Hornets“ laimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje.

Tačiau „Lakers“ atsitiesė laimėdama kitus du susitikimus, o Pau Gasolis pataikė labai svarbų tritaškį, kuris buvo tik antrasis jam šį sezoną ir 20-asis per visą karjerą, pelnydamas 17 taškų ir atkovodamas 10 kamuolių trečioje dvikovoje. Per pirmus du mačus jis pataikė tik 4 iš 19 metimų.

Sekmadienį Chrisas Paulas vėl buvo nesustabdomas, o „Hornets“ seriją išlygino – 2-2.

Atlantos „Hawks“ – Orlando „Magic“

Trečiose serijos rungtynėse Jamalas Crawfordas likus žaisti 5,8 sek. pataikė tritaškį ir išvedė „Hawks“ į priekį 2-1. Per tris mačus starto penkete rungtynių nepradedantis J. Crawfordas pelnė daugiau taškų nei visi Orlando komandos atsarginiai žaidėjai (72-51).

Jasonas Richardsonas („Magic“) ir Zaza Pachulia („Hawks“) buvo suspenduoti ketvirtosioms serijos rungtynėms už peštynes. Z. Pachulia kietai prasižengė prieš Dwightą Howardą, komandos draugą užsistojęs J. Richardsonas aprėkė gruziną, kuris kelis kartus galva trenkė J. Richardsonui, kai šis galiausiai atsakė kumščiu.

Ketvirtose rungtynėse „Hawks“ vėl įveikė oponentus, J. Crawfordas vėl vedė Atlatnos ekipą į priekį (25 tšk.), o „Magic“ atsidūrė ties prarajos riba, atsilikdama serijoje 1-3.

Oklahomos „Thunder“ – Denverio „Nuggets“

Iš Kongo kilęs Serge’as Ibaka pakartojo karjeros rekordą, pelnydamas 22 taškus, ir pagerino kitą, po krepšiais sugriebdamas 16 kamuolių, o „Thunder“ šeštadienį mačo pabaigoje atlaikė Denverio komandos spurtą, laimėjo 97:94 ir serijoje pirmauja 3-0. „Nuggets“ snaiperis J. R. Smithas pareiškė, kad paskutinę susitikimo sekundę jo bandymas atakuoti iš toli buvo sustabdytas pažeidžiant taisykles, tačiau arbitrų švilpukai tylėjo.

S. Ibaka žaidžia Oklahomos komandos starto penkete po to, kai ši iškeitė vidurio puolėją Nenadą Krstičių ir Jeffą Greeną į Bostono „Celtics“. Po šių rokiruočių „Thunder“ tapo gerokai stipresnė gynyboje.

Sėkmės atveju, kitame etape ji kovos su „Grizzlies“-„Spurs“ serijos nugalėtoja.

Trumpai apie autorių

Chrisas Sheridanas NBA temomis rašo pastaruosius 16 metų. Šiuo metu jis yra vieno didžiausių JAV sporto žiniasklaidos kanalų ESPN apžvalgininkas NBA ir tarptautinio krepšinio temomis.

Atsiliepimus autoriui galima rašyti:

http://twitter.com/CSheridanESPN arba elektroniniu paštu chrissheridannba@gmail.com.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją