Tačiau faktai rodo, kad kartais rezultatų siekiama net aukojant savo sveikatą.

A. Rudys vėl rikiuotėje

Prieš kelias savaites per treniruotę vaizdžiai savo auklėtiniams bandęs pavaizduoti pratimą ir Achilo sausgyslės traumą patyręs „Neptūno“ treneris Aloyzas Rudys po truputį sveiksta. Dabar, kai sunkiausios dienos jau praeityje, treneris pripažino, kad netikėta trauma jam buvo tikras sukrėtimas.

„Jau atsigaunu, nuotaika geresnė. Nesėdžiu namuose. Esu patyręs čiurnos, pirštų patempimų, tačiau tai menkniekis, palyginti su dabartine trauma. Bet viskas pamažu susitvarkys“, – sakė jau savaitę su ramentais „Neptūno“ krepšininkų treniruotes styguojantis A. Rudys.

45-erių strategą į treniruotes atveža ir parveža tame pačiame name gyvenantys komandos žaidėjai Deividas Daunys, Marius Kasiulevičius arba Paulius Počiuipa.

„Gal šiek tiek nepatogu, bet didelių problemų nematau. Aš – ne žaidėjas, man nereikia lakstyti. Ši trauma neturėtų pakenkti mano karjerai. Nieko nepadarysi, įvyko kas įvyko, reikia tai išgyventi“, – ryžtingai kalbėjo „Neptūno“ treneris A. Rudys.

Trauma suartino su dukra

Praėjusių metų sausį varžybų metu Achilo sausgyslės traumą patyrė ir vienas geriausių Lietuvos krepšinio teisėjų Tomas Jasevičius.

Jis netikėtai suklupo per Klaipėdoje vykusias Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes, kuriose vietos „Neptūnas“ 78:72 įveikė Vilniaus „Lietuvos rytą“.

„Tą situaciją pamenu lyg įvykusią šiandien. Iki susitikimo pabaigos likus maždaug trims minutėms, pastebėjau, kad susikibo Michailas Anisimovas ir Matthew Nielsenas. Abu vyrai stambūs... Norėjau akimirksniu pribėgti prie jų, kad tas susirėmimas neperaugtų į rimtesnį konfliktą, nes rungtynės vyko taškas į tašką. Padariau staigų žingsnį, po kurio pajutau smarkų skausmą kojoje“, – dalijosi prisiminimais 30-metis T. Jasevičius.

Tuoj pat po nelaimingojo incidento arbitras buvo nuvežtas į Vilnių ir operuotas. Praėjus metams jis nebejaučia nei psichologinių, nei fizinių padarinių.

„Bet labiau pasisaugau – visuomet rimčiau apšylu prieš rungtynes, nebežaidžiu teniso, krepšinio, geriau nueinu į treniruoklių salę arba bėgioju tiesiu keliu. Reikia prisižiūrėti – juk iš teisėjo darbo uždirbu pinigus“, – teigė krepšinio specialistas.

T. Jasevičius, du mėnesius gulėdamas lovoje, įžvelgė ir pozityvių dalykų: „Iki tol 14 metų dirbau be pertraukų. Reikėjo sustoti, pailsėti. Pamačiau gyvenimą iš kitos pusės. Daug ką apmąsčiau. Kai patyriau traumą, mano dukrai suėjo dveji metukai. Iki tol dėl nuolatinių kelionių į varžybas su ja mažai bendraudavau. O tuomet atsirado ideali proga susidraugauti su dukra, atsirado artimesnis ryšys, supratimas“.

Plyšo Achilo sausgyslės

Krepšinio teisėjas iš pajūrio Kazimieras Litvinas yra patyręs dar skausmingesnę traumą. 2001 metų kovo 24 dieną jis rengėsi teisėjauti „Neptūno“ ir Kauno „Žalgirio“ rungtynėms. Tačiau per apšilimą vyrui plyšo abiejų kojų Achilo sausgyslės.

„Tuomet turėjome teisėjauti su šiauliečiu Antanu Ramanausku. Po apšilimo, prieš pat užrakinant drabužinę, aš nusprendžiau dar kartą perbėgti koridoriumi. Tik pajudėjus iš vietos pasigirdo pokštelėjimas ir suklupau ant žemės. Iš dra­bužinės išbėgęs „Žalgirio“ gydytojas Robertas Narkus iškart suprato, kas įvyko. A. Ramanauskas varžybose, kurias tiesiogiai transliavo televizija, liko teisėjauti vienas“, – prisiminė senų įvykių detales K. Litvinas.

Pastaruoju metu Žemaitijos krepšinio lygoje (ŽKL) ir vaikų rungtynėse teisėjaujantis 52 metų pašnekovas pripažino, kad traumą patyrė dėl savo paties aplaidumo: „Maždaug mėnesį iki nelemtųjų rungtynių buvau patempęs kojos raiščius, tačiau nenorėjau daryti pertraukos. Į aikštę bėgdavau per skausmus, leisdavausi nuskausminamuosius. Reikėjo gydytis, bet maniau, kad kaip nors ištempsiu iki sezono pabaigos“.

K. Litvinui tris mėnesius abi kojos iki kelių buvo įkalintos gipse. „Tuos mėnesius šliaužiojau ant rankų. Po to šešias savaites vaikščiojau su ramentais. Dabar Achilo skausmų nejaučiu, visiškai nereikia saugotis. Nuolat ir bėgioju, ir su dviračiu važiuoju. Buvau paklusnus ligonis, vykdžiau visus gydytojų nurodymus, gal todėl nejaučiu skausmų“, – teigė jis.

Didžiojo sporto pasekmės

Daugiau nei prieš metus Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės treneriui Algimantui Liubinskui buvo atlikta kairiojo klubo sąnario operacija. 56-erių specialistui yra įdėtas vienas naujausių keraminių protezų. Strategas teigė, kad tai – jaunystės sporto laikų padariniai.

„Dar kai pats profesionaliai žaidžiau futbolą, buvo plyšęs kelio meniskas, vėliau du kartus operavo dešinįjį kelį. Vėliau dar šlubuodamas nuolat išbėgdavau į aikštę. Tai ir turėjo įtakos“, – įsitikinęs A. Liubinskas.

Pašnekovas užsiminė, kad nuolat ilgiau pavaikščiojus juntami kelio skausmai. „Patinsta. Negaliu nei normaliai ištiesti, nei sulenkti dešiniosios kojos. Medikai siūlo dėti protezą, tačiau atsisakiau. Jei pradėsi viską protezuoti, tada reikės įsigyti ir dantų protezus“, – juokaudamas kalbėjo A. Liubinskas.