Nors dėl koronaviruso ir traumų turėjo labai smarkiai išretėjusias gretas, Rimo Kurtinaičio treniruojama komanda toli gražu ne pajėgiausios sudėties vis tiek žaidė 2-4 Eurolygos turų rungtynes. Namie rusai spalio 10 d. pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“, o vėliau Ispanijoje pripažino ir Madrido „Real“, ir Vitorijos „Baskonia“ ekipų pranašumą.

Tuo metu su panašiomis problemomis susidūrusios Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Vilerbano ASVEL komandos per galvą nesivertė, naujų žaidėjų neregistravo ir tiesiog nežaidė rungtynių, kuriose oficialiais duomenimis negalėjo surinkti būtinų 8 krepšininkų. Į Ispaniją neišvykusiam „Zenit“ klubui Eurolyga pradžioje įskaitė du techninius pralaimėjimus 0:20, tačiau vakar paaiškėjo, kad tai nėra galutinis sprendimas.

Naujas COVID-19 reglamentas leidžia, klubams susitarus, rasti naują datą ir peržaisti anksčiau neįvykusias rungtynes – taigi, „Zenit“ greičiausiai išvengs techninių pralaimėjimų, naujos datos turėtų būti rastos ir ASVEL rungtynėms.

Tokia situacija labai papiktino „Chimki“ generalinį direktorių Pavelą Astachovą, agentūrai „RIA Novosti“ pareiškusį, jog turnyro organizatoriai taiko dvigubus standartus.

„Mes gerbiame Eurolygą, gerbiame savo sirgalius, labai mylime krepšinį. Vežėmės jaunimo komandos žaidėjus į Ispaniją ir žaidėme kuo galėjome geriau. Bet dabar paaiškėjo, kad mes galėjome likti namuose viską ignoruoti, pralaimėti tas rungtynes 0-20 ir vėliau suderinti naują jų vykdymo grafiką, kaip kitos komandos.

Tai tiesiog pažeidžia sportinį prinncipą. Visos komandos Eurolygoje turi būti lygios, bet dabartinė situacija tik patvirtino, kad turnyre yra lygesnių už kitus klubų“, – dėstė P. Astachovas, netrukus metęs ir dar keletą akmenų į organizatorių elgesį.

„Dabartiniame kontekste Eurolygai būtų logiška atšaukti trijų paskutinių „Chimki“ rungtynių rezultatus, kuriose mes dalyvavome ne pilnos jėgos. O tada rasti naujus laikus šioms rungtynėms. Tai būtų sąžininga. Kitu atveju tai bus dvigubi standartai. Dabartiniai sprendimai neprideda jokio prestižo organizacijai.

Koreguoti COVID reglamentą yra teisinga, bet dabartiniai nurodymai kelia nerimą. Ypač sąlygos, leidžiančios daryti įtaką rungtynėms, kurios turėjo būti sužaistos dar prieš reglamento pakeitimus. Kai jūs galite atšaukinėti rezultatus atgaline data, reiškia jūs galite viską. Nors mano nuomone, įstatymas turėtų pradėti galioti nuo jo patvirtinimo momento, – piktinosi P. Astachovas. – Mes turėjome penkis žaidėjus, prašėme Eurolygos perkelti savo rungtynes Ispanijoje. Su „Žalgiriu“ taip pat turėjome vos penkis pagrindinės sudėties krepšininkus, reikėjo pasitelkti jaunimą. Bet Eurolyga atsisakė perkelti mūsų rungtynes Ispanijoje. Dar prieš patvirtindama naujas taisykles Eurolyga prašė klubų nuomonės – jiems laiške išdėstėme viską, ką ir čia.“

Pavel Astachov, Rimas Kurtinaitis (BC "Chimki" nuotr.)

Pažymėtina, kad palankaus Eurolygos sprendimo sulaukusio „Zenit“ klubo gerneralinio direktoriaus Aleksandro Cerkovno nuomonė buvo radikaliai priešinga.

„Eurolyga parodė savo lankstumą esamoje situacijoje ir tik dar kartą patvirtino, kad yra labai aukšto lygio organizacija. Manau, kad situacija, nutikusi mūsų klubui dėl nuo mūsų pačių nepriklausančių aplinkybių, dabar leis kitiems klubams lengviau tvarkytis su potencialiomis problemomis ir Eurolygos sezonas galės ivykti pilnavertiškai“, – pažymėjo jis.

Savo ruožtu žodžio kišenėje neieškantis legendinis Ispanijos krepšininkas, šios šalies Žaidėjų asociacijos prezidentas Alfonso Reyesas Eurolygos nepaglostė.

„Ispanijos čempionato finalų vykdymo „burbulas“ Valensijoje funkcionavo todėl, kad mes glaudžiai bendradarbiavome su sveikatos organizacijomis

O dabar Eurolygai koronavirusas praktiškai neegzistuoja, todėl jie ir nedarė jokių pasikeitimų kalendoriuje, turėjo reaguoti vėliau. Juk buvo aišku, kad bus sudėtinga, kad Europoje kiekviena šalis turi savo taisykles. Ir tai nėra pirmas kartas, kai organizacija apie save galvoja labiau nei apie žaidėjus. Kai priimami sprendimai, Eurolyga save stato į pirmąją vietą, o krepšininkai lieka bereikšmiai“, – dėstė jis.

„Žalgiris“ po 4 Eurolygos turų yra vienvaldis turnyro lentelės lyderis. „Chimki“ kol kas yra be pergalių ir murkdosi turnyro lentelės dugne.

Eurolygos turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, pelnyti taškai, praleisti taškai, taškų santykis)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)