Vienintelis mūsiškis, savo kolekcijoje turintis tokį garbingą apdovanojimą, – tai buvęs olimpinės krepšinio rinktinės narys Alvydas Pazdrazdis. Jam Dalase dirbant tarptautinio skautingo direktoriumi „Mavericks“ klubas triumfavo 2011-tųjų superfinale, kai 4:2 pranoko didžiojo trejeto vedamą Majamio „Heat“. Tuomet mūsiškiui ant piršto ir sutvisko deimantais inkrustuotas NBA aukso žiedas.

Apie tokį papuošalą svajoja ir šiuo metu Bostono „Celtics“ tarptautinio skauto pareigas einantis Benas Matkevičius. „Keltai“ prieš šio sezono pradžią buvo laikomi vienais pagrindinių favoritų į titulą ir bene didžiausia grėsme dabartiniams čempionams „Golden State Warriors“, bet kol kas Rytų konferencijoje yra tik penkti.

Kita vertus, reguliarusis sezonas – ne tas laikas ir vieta, pagal kuriuos galima daryti toli siekiančias išvadas. Atkrintamosios yra kitas pasaulis tiek NBA, tiek Eurolygoje, tiek ir bet kur kitur krepšinyje.

Visas „Celtics“ rungtynes įdėmiai stebintis ir vėliau esminius jų epizodus karpantis B. Matkevičius beveik nepraleidžia ir Eurolygos dvikovų, todėl turi tvirtą savo nuomonę apie tai, kodėl šis sezonas taip komplikuotai sekasi Kauno „Žalgiriui“ ir ar Šarūno Jasikevičiaus schemos bei sistemos tikrai jau yra nuskautintos ir perprastos visų varžovų,

Benas su Krepšinis.lt taip pat pasidalino savo mintimis ir apie monstrišką Brandono Davieso žaidimą, kuris praėjusiame ture netgi garantavo jam naudingiausio Eurolygos turo žaidėjo titulą, bei apie tai, ar nulinio „Žalgirio“ numerio vieta – NBA lygoje.

– Benai, ar NBA klubo skautas gali tikėtis aukso žiedo, jei jo atstovaujama komanda taptų čempione?

– Čia priklauso nuo komandos. Žinau, kad kai kurie yra gavę, o kai kurie ne. Pavyzdžiui, kai „Cavaliers“ tapo čempionais 2016 m., Klivlande žiedus gavo visi, netgi arenos darbuotojai. Taigi tokia tikimybė egzistuoja, bet žiūrint, koks tas skautas. Jie – skirtingi. Vieni turi mažesnį vaidmenį ir dirba kažkokiame viename regione, yra tokie labiau kaip konsultantai. Bet jeigu tu prisidedi prie klubo veiklos, gali ta garbė atitekti ir tau. Klubas sprendžia, ar įtraukti į tą sąrašą.

– Atidžiai sekate ne tik NBA batalijas, bet ir Eurolygos kovas. Šį sezoną ne taip sėkmingai žaidžiant „Žalgiriui“ Lietuvoje net tarp ekspertų užgimė versija, kad visos magiškos Šaro schemos ir deriniai jau yra nulaužti ir visų perprasti, todėl ir tų pergalių nebe tiek, kiek visiems norėtųsi. Jūs sutiktumėte su tuo ar matote kažkokias kitas problemas?

– Ne, negali visko keisti aukštyn kojomis, jeigu kažkiek nesiseka. Viskas su ta sistema yra gerai ir negalime jos teisti. Visi norime tų pergalių ir esame linkę labai greitai nuteisti, jei jų nėra. Keikiame, o paskui vėl mylime tą pačią komandą, nors gal ji ir blogiau sužaidė, bet buvo pergalė. Jeigu labiau įsigilini ir išanalizuoji, matai, buvai vertas pergalės ar ne.

Iš esmės „Žalgiriui“ šiais metais su sveikata nelabai sekasi. Labai sunku įvesti visus žaidėjus į stabilią rotaciją, kad jie atliktų savo vaidmenis. Kai to nėra ir žaidėjai priverstinai tampomi iš vienos pozicijos į kitą, nes reikia užpildyti tas skyles kažkaip, tada jie neišsimeta savo metimų. Vienintelio gal Artūro Milaknio vaidmuo tik nesikeičiai: jis taip ar taip išbėgins, užtikrintai mes ir pataikys.

Bet visiems kitiems žaidėjams tai atsiliepia. Kai kas nors gauna traumą, susijaukia visa rotacija ir šiemet taip yra pastoviai, ypač gynėjų grandyje. Aišku, ir Kevino Pangoso praradimą labai sunku kompensuoti, nes įeiti į „Žalgirio“ sistemą nėra lengva, o dar kai vasarą tu pakeitei daug žaidėjų... Tos traumos tikrai nepadeda ir išmuša visus kitus.

– Jums pačiam, kaip skautui ir Lietuvos rinktinės trenerio asistentui, kiek naudinga stebėti „Žalgirio“ žaidimą? Ar daug galite pasisemti minčių ir idėjų iš žalgiriečių judėjimo aikštėje?

– Be abejo, iš Šarūno gali daug pasigauti ir surasti kiekvienose rungtynėse, ar tai būtų gynybos atžvilgiu, kaip ruošiasi konkrečiam varžovui, ar puolime, kaip efektyviai puola, ypač išėję po minutės pertraukėlės. Kiek su krepšinio žmonėmis pasikalbu, labai daug kas yra susižavėję „Žalgirio“ žaidimu ir aukšto lygio Š. Jasikevičiaus darbu. Manau, kad visiems treneriams reikia žiūrėti jų rungtynes.

Krepšinis toks ir yra, kad gali iš kitų trenerių kažką nusižiūrėti. Kai kurie deriniai tavo komandai gal ir netiks, bet specifinės situacijos, iš kurių dar gali sukurti kitų opcijų, gali būti naudingos. Tik reikia būtinai atsirinkti – negali visko pritaikyti. Gal kiti ir gerai išpildo kažkokį derinį, bet jei savo komandoje tu neturi tam tikro žaidėjo, tu to derinio šimtą metų nepanaudosi.

– Neabejotinas „Žalgirio“ lyderis – Brandonas Daviesas, su kuriuo Kauno klubas dar praėjusį pavasarį suskubo pratęsti sutartį pagal formulę „1+1“. Brandonas su 34 naudingumo balais tapo naudingiausiu pastarojo Eurolygos turo žaidėju. Kaip manote, ar jo vieta – NBA lygoje?

– Jis pasižymi atletiškumu, turi ilgas rankas ir yra labai plastiškas. Vėlgi tam tikram vaidmeniui jis gal ir tiktų vienai ar kitai NBA komandai, bet viskas priklauso nuo sąlygų. Matote, gali būti, kad sutartis, kurią siūlo NBA, neprilygsta Europos pasiūlymui. Gal jis gaus pasiūlymus iš Europos geresnius nei NBA, kur, pavyzdžiui, numatytas ir mažesnis vaidmuo, ir mažesni pinigai.

Yra daug tokių krepšininkų, kurie atsisako eiti į NBA ir būti ten dvyliktu-tryliktu žaidėju bei uždirbti minimumą. Jie geriau pasirenka Europą, kur gali gauti 2-3 milijonus. Aš nesakau, kad jis tiek uždirbs, bet sutarčių sumos daug ką lemia. Gali būti, kad ir su juo yra panaši situacija – tiesiog sąlygos netinka ir pinigai neatitinka.

Visas išsamus pokalbis su B. Matkevičiumi ir apie NBA virtuvę, ir apie Lietuvos rinktinės reikalus – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)