Kaip ir priklauso, kritinę akimirką jūreivių gyvybes išgelbėjo patyrusio įgulos kapitono Manto Kalniečio reakcija.

Skirtingai nei šaltakraujiškumu pasižymėjęs Kalnas, lietuvių vairininkas Darius Maskoliūnas savo pravardės Švarcas nepateisino – kraštutiniu metu supanikavo ir iš pykčio spyrė į bortą, o tai vos nesibaigė tragiškai.

Laimei, visa Lietuvos nacionalinė komanda su savo vedliu priešakyje išsikapanojo gyvi. Tik pastarąjį krante sutikusieji susidūrė su dilema – sveikinti ar subarti, bausti ar pasigailėti?

„Tame yra visų kaltės, tačiau nori nenori rezultatas yra pasiektas. Mes lietuviai iš viso esame tokie, kad mums geriau būti laikomiems autsaideriais nei favoritais, kuriems visi nori įkąsti. Kuo stipresnės komandos, tuo ir mes geriau pasikandžiojame.

Visą trenerių darbą reikės vertinti po olimpinės atrankos ir Tokijo žaidynių. Tuomet turėsime visą pagrindinę sudėtį, laiko pasiruošimui – rinktinė bus tikrai įspūdinga. O langai tai... Taip, buvo tų nemalonių pralaimėjimų, bet aš nebuvau rinktinės viduje ir nežinau, kas ten buvo bandoma padaryti. Pripažinkime, kad ir kai kuriems žaidėjams rinktinės marškinėliai dar buvo per didelė našta.

Trenerio nenorėčiau kalti prie kryžiaus, nors visi tą daro. Darius yra ir pats žaidęs, ir dirbęs rinktinės asistentu, tad žino viską apie čempionatus. Tikrasis jo jėgos parodymas prasidės nuo olimpinės atrankos“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ svarstė pats ne vieną krepšinio audrą per savo karjerą išgyvenęs Linas Kleiza.

LK mena vieną paskutinių Lietuvos rinktinės iškovotų medalių komplektų – 2013-ųjų Europos pirmenybių sidabrą. Jis tuomet net atsidūrė simboliniame geriausių čempionato žaidėjų penkete – kartu su Tony Parkeriu, Goranu Dragičiumi, Bojanu Bogdanovičiumi ir Marcu Gasoliu.

Nors jau penkerius metus iš eilės lietuviai iš visų tarptautinių turnyrų grįžo tuščiomis, o prieš artėjančią vasarą net nėra garantuoti dėl vietos Tokijo olimpinėse žaidynėse, L. Kleiza įsitikinęs, kad šiemet – puiki proga Lietuvai skambiai priminti apie save.

„Aš tai nusiteikęs optimistiškai. Aišku, atrankoje tas pasirodymas nebuvo toks, kokio visi norėjo, kad lengvai nužygiuotume. Bet didelės tragedijos nematau. Čia – toks geras skambutis, kad reikia padaryti išvadas, šį tą pakeisti ir patobulinti.

Ateina olimpinė atranka, kurioje turėsime vieną geriausių rinktinių per pastaruosius metus: Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Marius Grigonis žaidžia geriausius savo sezonus, turime ir įžaidėjų, ir porą veteranų. Tas pats M. Kalnietis – vis dar aukštame lygyje ir atrodo gerai. Komanda tikrai labai gera. Jei visi bus sveiki ir galės atvažiuoti, turėsime visus šansus išeiti į olimpiadą, o joje kautis – dėl medalių.

Manau, treneriai prie jos prisitaikys ir panaudos tą „Žalgirio“ sistemą, nors ji yra Šaro sistema. Ji bus kažkiek supaprastinta, paimtos geriausios jos pusės ir pritaikytos prie esamų žaidėjų, nes rinktinė yra toks dalykas, kad susirenki tik 3-4 savaitėms ir turi iškart žaisti. Čia nėra 10 mėnesių trunkantis sezonas, kai yra laiko viską nušlifuoti“, – pastebėjo jis.

2010-aisiais Eurolygos Alphonso Fordo vardo apdovanojimą laimėjęs L. Kleiza netiki, kad per iki olimpinės atrankos Kaune likusius tris mėnesius Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ryžtųsi permainoms trenerių štabe.

„Nemanau, kad federacija imsis pokyčių. Ta europinė atranka, kad ir kiek ji buvo neraminanti, dabar jau nieko nebereiškia. Rizika visada bus: ar tu eisi su Šaru, ar su kitu treneriu. Svarbiausia, kad žaidėjai būtų sveiki ir geros formos, o patį piką pagautų tinkamiausiu metu. Viską gali atsiremti į vieną-du lemiamus metimus. Ta laimė – jau toks dalykas. Prisimename, kaip mums nepasisekė ir viskas skaudžiai užsibaigė pasaulio čempionate“, – tikino jis.

Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas

Jam antrino ir krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis, kurio manymu, per šią kvalifikaciją D. Maskoliūnas paaugo kaip specialistas ir pasisėmė neįikanojamos patirties.

„Jeigu Š. Jasikevičius dabar netreniruotų nei „Barcelonos“, nei jokios kitos komandos, tai aš būčiau už, kad jis taptų vyriausiuoju rinktinės treneriu. Tačiau dabar visos jo mintys nukreiptos į Barseloną. Tikrai abejoju, ar jis sutiktų to imtis – na, nebent taptų konsultantu ar patarėju. Tai irgi būtų į naudą.

Manau, kad per šią atranką D. Maskoliūnas pasisėmė toks vyriausiojo trenerio patirties, kurie jam kažkiek trūksta, nes didžiają karjeros dalį jis buvo asistentas. Gal jis išmoks atsikratyti nereikalingos įtampos, kadangi tas jo įsitempimas per lemiamas rungtynes su danais labai jautėsi ir persidavė visiems žaidėjams. Tikiu, kad D. Maskoliūnas padarys išvadas, nes jo žinių bagažas – itin turtingas.

Dabar situacija – išties labai sudėtinga. Laisvas yra Rimas Kurtinaitis, bet jis su „Chimki“ šiemet beveik viską pralaimėjo. Kazio Makvysčio neišleidžia Permės klubas. Kęstutis Kemzūra darbuojasi Turkijoje“, – apžvelgė situaciją ekspertas.

Primename, kad rinktinė po Nepriklausomybės atkūrimo dar nėra praleidusi nė vienos olimpiados – dalyvavo net septyniose iš eilės ir visose jose pateko mažiausiai į aštuntuką: Barselonoje (3 vieta), Atlantoje (3 vieta), Sidnėjuje (3 vieta), Atėnuose (4 vieta), Pekine (4 vieta), Londone (8 vieta) ir Rio de Žaneire (7 vieta).

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)