„Džiaugiamės, kad galiausiai Ignas yra finišo tiesiojoje, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ patvirtino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) direktorius Justas Kalinauskas. – Ignas Brazdeikis turi oficialų patvirtinimą, kad yra Lietuvos Respublikos pilietis. Paso gamybos procesu jis užsiims vos pasibaigs NBA reguliarusis sezonas.“

Brazdeikis kovo pabaigoje Niujorke esančiame generaliniam konsulatui sėkmingai pristatė visą pluoštą reikiamų dokumentų, kurie garantavo teisę į Lietuvos pilietybę pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 7 straipsnyje nurodytą sąlygą – „Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis“.

I. Brazdeikiui veikiausiai teks atvykti į Lietuvą, kad pasidarytų lietuvišką pasą. Tai puolėjas galės padaryti pasibaigus reguliariajam NBA sezonui.

Su Orlando „Magic“ trumpalaikę sutartį pasirašęs krepšininkas su šios komando apranga debiutavo Detroite pirmadienį, kur per 32 min. pelnė 14 taškų (4/7 dvitaškiai, 1/1 tritaškiai, 3/4 baudos), atkovojo 3 kamuolius, atliko rezultatyvų perdavimą, kartą suklydo ir perėmė 2 kamuolius.

Iggy pravardę turintis žaidėjas pagerino asmeninius sužaistų minučių, rezultatyvumo bei perimtų kamuolių karjeros rekordus bei pakartojo atkovotų kamuolių karjeros rekordą.

2019-ųjų NBA naujokų biržoje 47-u šaukimu pakviestas krašto puolėjas per pirmuosius pusantro profesionalo karjeros sezono „Knicks“ klube atliko tik epizodinį vaidmenį. Pirmaisiais karjeros metais Ignas aikštėje pasirodė 9, o kitame sezone – vos 4 kartus.

Vilkėdamas „Knicks“ aprangą 22-ejų metų puolėjas NBA lygoje viso pelnė 19 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Daug įspūdingiau Kaune gimęs krepšininkas atrodė NBA G-lygoje, kur atstovaudamas Vestčesterio „Knicks“ ekipai šiame sezone per 12 sužaistų susitikimų vidutiniškai rinko po 20,8 taško, 9,8 atkovoto kamuolio ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo.

Kovo 25 dieną užsidarant NBA mainų langui I. Brazdeikis iš Niujorko „Knicks“ persikėlė į Filadelfiją, tačiau čia vos spėjo išsipakuoti lagaminus. Su „76ers“ marškinėliais jis sužaidė vos kartą – su Memfio „Grizzlies“, kuriam atstovauja Jonas Valančiūnas. I. Brazdeikis per 8 minutes atkovojo 2 kamuolius ir taškų nepelnė.

Ignas Brazdeikis

Pats I. Brazdeikis save tvirtai laiko lietuviu. Tai jau ne pirmą kartą pabrėžęs jo tėvas patikino, kad visa šeima nekantriai laukia, kada pilietybės klausimas bus išspręstas, o pats Ignas svajoja apie galimybę ginti Lietuvos garbę į 2021-uosius nukeltose Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Esame lietuviai. Ignas svajoja apie rinktinę bei nori žaisti joje kitais metais, olimpinėje atrankoje ir olimpinėse žaidynėse. Jei tik Lietuvai jis bus reikalingas, ši svajonė išsipildys“, – sakė jo tėvas S. Brazdeikis.

Priminsime, kad Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Pilietybės įstatymo pataisas, kurios išplėtė dvigubos pilietybės atvejus, kai antrą pilietybę įgyja vaikai. Seimo priimtos Pilietybės įstatymo pataisos įtvirtino, kad dvigubą pilietybę gali turėti asmuo, kuris gimdamas įgijo Lietuvos pilietybę, o kitos valstybės pilietybę, iki jam sukako 18 metų, įgijo ne gimdamas. Už tokį Pilietybės įstatymo pakeitimą balsavo 124 Seimo nariai ir jis įsigaliojo nuo 2021 metų sausio 1 dienos. Pilietybės įstatymo pakeitimas puikiai išspręs tokias situacijas, kokioje yra Ignas Brazdeikis, kai Kaune gimęs ir Lietuvos pilietybę turėjęs trijų metų vaikas su tėvais išvyko iš Lietuvos į Kanadą. Ten krepšininkas gyveno ir treniravosi.

„Dėkoju Lietuvos Respublikos Prezidentui ir krepšinio federacijai už pagalbą siekiant išpildyti svajonę. Mano svajonė visada būdavo žaisti už Lietuvą, nes tai yra mano gimtinė. Aš ne tik čia gimiau, bet ir visa mano šeima yra iš Lietuvos ir mano gimtoji kalba yra lietuvių. Galėjau būti iškeltas į bet kurį pasaulio kampelį, bet širdyje aš esu lietuvis. Man tai reiškia labai daug, jeigu kartu su savo tautiečiais galėčiau žaisti už šalį ir demonstruoti Lietuvos vėliavą“, – teigė I. Brazdeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)