Tarptautinė krepšinio federacija rado pusšimtį geresnių už bet kurį lietuvį su švilpuku, nors trys mūsiškiai šį sezoną puikiai darbavosi Eurolygoje, o dar vienuolika turi FIBA licencijas.

Apskritai planetos pirmenybėse nebus ne tik Lietuvos arbitrų, bet ir visų 67-ių Eurolygos teisėjų – nors FIBA oficialiai to nepatvirtina, akivaizdu, kad tai bausmė už tai, jog jie uždarbiauja ne šios organizacijos globojamame turnyre.

Kokia bus teisėjavimo Kinijoje kokybė, kai lengva ranka nubrauktas toks didelis kiekis aukščiausios kvalifikacijos Europos arbitrų, kol kas galima tik spėlioti. Tačiau LKF teisėjų asociacijos prezidentas Kęstutis Pilipauskas nuogąstauja, kad tai tikrai gali atsiliepti bendram vaizdui.

DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ – pokalbis su K. Pilipausku ir TV komentatoriumi Vaidu Čeponiu apie paskutinį teisėjavimo skandalą Lietuvoje, nuolatinį Šarūno Jasikevičiaus spaudimą arbitrams ir tai, kodėl artėjančiame pasaulio čempionate negirdėsime lietuvių švilpukų.

– Kęstuti, šią savaitę Kaune viešėjo FIBA Europos teisėjų departamento vadovas Davorinas Nakičius. Ar jis paaiškino, kodėl tarp 20 europiečių, paskirtų teisėjauti pasaulio čempionate, nėra nė vienos lietuviškos pavardės?

– D. Nakičius sakė, kad oficialiai jokios sankcijos mūsų šaliai nėra paskelbtos, bet mes galime nujausti, kad tokia yra FIBA vadovybės reakcija į tai, kad jų licencijos neturintis Luigi Lamonica buvo pakviestas į KMT finalo etapą Vilniuje. Nė vienas negali patvirtinti, kad tai tikrai yra bausmė norint pamokyti mūsų federaciją, bet taip leidžiama suprasti.

– O galbūt FIBA tiesiog nusprendė, kad lietuviai neatitinka čempionato lygio, dėl ko jie į tą 20-tuką nepateko?

– Nenorėčiau su tuo sutikti. Pažįstu tuos teisėjus, visą tą europiečių dvidešimtuką, kuris buvo paskirtas. Manau, kad mūsų geriausi teisėjai – tie, kurie yra FIBA pusėje – arba bent jau geriausias pagal reitingą Tomas Jasevičius tikrai būtų ten. Tuo labiau, kad pastaruosius dvejus metus jis buvo FIBA Čempionų lygos finalo ketverto dalyvis ir sulaukė gerų atsiliepimų. Vadinasi, jis yra prie elitinių teisėjų. Jo nebuvimas tame 20-tuke sunkiai paaiškinamas...

Dar turėkime omenyje ir tai, kad trys mūsiškiai – Jurgis Laurinavičius, Gytis Vilius ir Artūras Šukys – teisėjauja Eurolygoje ir jie vėlgi be jokių oficialių sankcijų yra nekviečiami į visus FIBA turnyrus.

Anksčiau buvo taikoma praktika, kad jeigu komanda dalyvauja Europos ar pasaulio čempionate, tai vienas teisėjas iš tos šalies būdavo kaip lydintysis ir dar parenkama neutralių arbitrų grupė.

– Taigi pasaulio čempionate neišvysime ne tik lietuvių, bet ir nė vieno iš 67-ių Eurolygos teisėjų. Kaip tai gali atsiliepti tokio rango turnyro teisėjavimo kokybei?

– Taip, nepakviestas nė vienas. Visi tie 67-i teisėjai yra FIBA čempionatų užribyje. Tai galite paskaičiuoti, kiek geriausių nebus... Aš, aišku, nesakau, kad jie visi geresni už topinius „FIBA-Europe“ teisėjus, nes tikrai taip nėra, bet pirmi kokie 25-i yra paties aukščiausio lygio.

Mes visi turėjome galimybę matyti paskutinį Europos čempionatą, kuriame irgi nedalyvavo grupė Eurolygos teisėjų. Tada buvo įvairių atsiliepimų, ypač pradiniuose etapuose, kai dar teisėjavo visi atvykę, vėliau dalis jų, atrodžiusių silpniausiai ir nepateisinusių vilčių, buvo išsiųsti namo. Paskui tų nusiskundimų lyg tais mažėjo, tačiau bet kuri organizacija, atsisakiusi 25-ių savo pirmūnų, šiek tiek sušlubuotų.

– Mūsų šalies krepšinio gerbėjams, savaime suprantama, aktualiausi yra Lietuvos rinktinės reikalai. Gal žinote tvarką, ar jos rungtynėms FIBA pasaulio taurėje galės teisėjauti europiečiai?

– Be abejo. Priklauso nuo to, su kuo bus žaidžiama, gali būti paskiriami net ir du teisėjai iš Europos. Kai Lietuva susitiks su Australija, manau, bus renkama iš įvairių kontinentų ir iš Amerikos žemyno būtinai vienas teisėjas. Tokiais atvejais laikomasi neutralumo principo, kad nebūtų kalbų. Taigi tikrai nebus taip, kad žaidžia Lietuva ir JAV, o teisėjauja trys europiečiai.

– Ar kyla patiems teisėjams sunkumų, kai jų brigadą sudaro trijulė iš įvairių žemynų, dėl ko turbūt gali skirtis ir taisyklių traktavimas?

– Aišku, jiems sunkiau. Man ir pačiam yra tekę dirbti, kai į čempionatą suvažiuoja teisėjai iš visų kontinentų. Būdavo, kad pagal regioninį principą į turnyrą atvyksta teisėjas iš Afrikos, kuris niekada gyvenime nėra teisėjavęs trise. Panašių tokių istorijų būna ir su pasaulio čempionatais. Taip, prieš tokius turnyrus vyksta kelių dienų seminarai, teisėjai laiko testus ir vykdo fizinius normatyvus, bet žinote, negalime išmokti teisėjauti per tris dienas.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)