Tas susitikimas buvo išskirtinis tuo, kad tai buvo paskutinis kartas, kai du Baltijos šalių krepšininkai išbėgo į tą pačią NBA aikštelę tą patį vakarą.

Tada dar „kariams“ atstovavęs latvis Andris Biedrinis nuo suolo pakilo tik dešimčiai sekundžių ir nespėjo pasižymėti niekuo. Tuo metu taip pat nuo suolo pakilęs Donatas Motiejūnas „raketoms“ per beveik 6 minutes įmetė 5 taškus ir padėjo iškovoti pergalę.

Po daugiau nei dviejų metų du „braliukai“ vėl susikaus NBA aikštelėje. Tik šį kartą – jau kiti.

Po pakankamai ramaus antradienio, ateinančią naktį Baltijos šalių krepšinio gerbėjų akys ir vėl kryps į pajėgiausią pasaulio krepšinio lygą. 2.30 val. mūsų laiku akis į akį Toronte susidurs du geriausiais šiuo metu vadinami Lietuvos ir Latvijos krepšininkai – „Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas ir jaunasis Niujorko „Knicks“ krašto puolėjas Kristapas Porzingis.

Abu krepšininkai yra vieninteliai šiuo metu NBA rungtyniaujantys Baltijos valstybių atstovai – D. Motiejūnas vis dar atlieka reabilitaciją po nugaros traumos, K. Porzingis apskritai yra vos trečias latvis NBA istorijoje, o estai savo krepšininku stipriausioje pasaulio lygoje galėjo didžiuotis tik dvejus metus – 1996-1998 metais Martinas Muurseppas vilkėjo Majamio „Heat“ ir Dalaso „Mavericks“ komandų marškinėlius.

Šis sezonas J. Valančiūnui ir K. Porzingiui kol kas yra sėkmingas. JV praėjusią vasarą pasirašė naują ketverių metų 64 mln. JAV dolerių vertės kontraktą ir bent jau sezono pradžioje įrodinėja, kad tokios sutarties buvo vertas.

Per septynerias „Raptors“ rungtynes 23 metų uteniškis vidutiniškai pelno po 14,9 taško ir atkovoja po 10,1 kamuolio. Maža to, 213 cm ūgio „centras“ yra svarbiausias Toronto komandos žaidėjas po krepšiu tiek puolime, tiek gynyboje.

Tuo metu iš Liepojos kilęs 20-metis stipriausioje pasaulio lygoje tik žengia pirmuosius žingsnius. Visgi latvis, kurio ūgis siekia net 221 cm, jau spėjo užsidirbti „Knicks“ vadovų pasitikėjimą – jis visas septynerias Niujorko komandos rungtynes pradėjo žaisdamas starto penkete.

K. Porzingis spėjo ir pasižymėti įspūdingais epizodais. Aukštaūgio „firminiu ženklu“ jau tapo galingais dėjimais per varžovus pasibaigiantys netaiklių komandos draugų metimų pakartojimai. Latvio „aukomis“ jau tapo tokios žvaigždės kaip LaMarcusas Aldridge‘as ir Kevinas Love‘as.

„Jie galvojo, kad „tas plonas, baltas vaikas nežais agresyviai“. Bet aš stengiuosi ir kovoju dėl kiekvieno kamuolio“, – apie savo žaidimą kalbėjo K. Porzingis.

Taip jaunasis talentas įrodinėja savo vertę ir treneriams, ir vadovams, ir juo netikėjusiems bei naujokų biržos metu švilpusiems „Knicks“ fanams.

Per septynerias rungtynes K. Porzngis aikštelėje vidutiniškai praleidžia po 24,3 minutės, pelno po 12,3 taško, atkovoja po 8,6 kamuolio ir blokuoja po 1,3 metimo.

Abiejų krepšininkų karjeros pradžios NBA yra panašios. Abu jie buvo pašaukti tada, kai jiems buvo vos 19 metų – 2011 metais J. Valančiūnas buvo pašauktas 5-tuoju, praėjusią vasarą K. Porzingis – 4-tuoju šaukimais.

Ir nors K. Porzingis už J. Valančiūną yra aukštesnis, jis žaidžia sunkiojo krašto pozicijoje bei mėgsta atakuoti tiek iš vidutinio nuotolio, tiek iš tritaškio zonos. Nepaisant to, bus be galo įdomu stebėti, kaip Baltijos krepšinio mokyklos atstovai aikštelėje tvarkysis su savo pareigomis ir neišvengiamai bent keletą sykių susidurs asmeninėse dvikovose vienas prieš vieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)