„Turnyre galėtų dalyvauti gal trys Latvijos komandos, Estijos gal dvi, mūsų – penkios šešios. Rungtynės, kaip ir seniau, vyktų vidury savaitės. Žaidėjams svarbu ne vien treniruotis, bet ir išvažiuoti į kitą šalį, į kitą miestą. Žaidėjai labai nori per savaitę sužaisti po dvejas rungtynes“, – kovo pradžioje teigė LKL vadovas R. Milašius.

Tačiau LKL generalinis sekretorius Romualdas Brazauskas teigė, kad šiuo metu tokia idėja daug perspektyvų neturi.

„Šiuo metu derybos yra nutrūkusios. Estijos krepšinio federacijos atstovai atsisakė dalyvauti Baltijos lygos kūrime. Anot estų, nauja lyga įneštų sumaišties, ypač jų rėmėjams. Tokie estų argumentai

Jie turi bendras Latvijos ir Estijos pirmenybes, dėl šios priežasties bendras Baltijos šalių čempionatas nedomina ir latvių.

Ar kažkas keisis artimiausiu metu, negaliu atsakyti, bet dabar situacija yra tokia“, – Delfi teigė R. Brazauskas.

Vienas LKL vadovų dar nelaidoja šios idėjos, tačiau artimiausioje ateityje bendrų Baltijos klubų kovų krepšinio sirgaliai neišvys.

„Kategoriškai negaliu pasakyti, jog Baltijos lygos idėja pasmerkta, sprendžiame, dirbame tuo klausimu, bet šiuo metu situacija yra tokia“, – teigė R. Brazauskas.

Mano, kad pabijota konkurencijos

R. Milašius aiškina viešai prabilęs apie Baltijos lygą dėl palankios latvių pozicijos, tačiau tuo metu dar nežinojęs estų nuomonės.

„Su latviais buvo susišnekėta. Dėl to tuo metu garsiai ir kalbėjau. Estai turėjo savo poziciją. Nesakau, kad kategoriškai atmetė šitą mintį, bet jie išsireiškė taip, jog turi bendrą su latviais lygą.

Aš taip supratau, kad jie neturi pakankamai pajėgių komandų su mumis rungtyniauti ir kovoti.

Jų komandos ir biudžetai labai silpni. Vos dvi komandos per dvi šalis: Rygos VEF ir Talino „Kalev“, kurie turi milijoninius biudžetus.

Bet VEF žaidžia FIBA Čempionų lygoje, o Talino klubas – VTB lygoje. Tos komandos negalėtų dalyvauti bendrose Baltijos pirmenybėse.

Likusios latvių ir estų komandos – pakankamai silpnos. Tas pats „Ventspils“, kuris prieš kelerius metus turėjo neblogą biudžetą, šiandien yra ryškiai kitoks ir labai silpnas. Mūsų komandos tiek latvių, tiek estų ekipas pervažiuotų.

Jie to tiesiogiai į akis nepasakė, bet man toks įspūdis susidarė“, – kalbėjo R. Milašius.

„Yra įvairių variantų, bet artimiausiu metu sunku kažką panašaus išvysti į Baltijos šalių pirmenybes. Mūsų lyga labai stipri, ekspertai ją mato tarp Top-10 pasaulio pajėgiausių čempionatų, tad kitoms šalims nėra lengva jungtis ir duoti konkurenciją mūsų klubams.

Yra visokių minčių, idėjų, bet jos ne šiandien ir ne spaudai“, – pridūrė LKL vadovas.

Ar yra kokių nors alternatyvų klubams, kurie kitą sezoną nežais Europoje, ypač jei LKL dalyvių skaičius augs nuo 10 iki 11, o reguliarusis sezonas vyks trijų ratų sistema?

„Aš jūsų klausimą supratau, bet jis sudėtingas. Sunku rasti finansų ir įsteigti tokiems klubams kažkokią taurę ar panašiai. Visi kitose šalyse turi savus čempionatus, taures, pakankamą rungtynių skaičių.

Mums, manyčiau, užtektų LKL čempionate 12-os komandų, ir tų rungtynių jau pakaktų. Bus klubų balsavimas, tai klubų sprendimas.

Kaip žinote, aš savo programoje kandidatuojant į LKL prezidento postą siūliau 12 komandų modelį, klubai balsavo už mano programą. Bet tai nereiškia, kad klubai antradienį pritars tai idėjai, aš nežinau, kaip jie balsuos“, – kalbėjo R. Milašius.

Primename, kad prie LKL prisijungti ambicijų turi Virginijaus Šeškaus treniruojamas Jonavos „Cbet“, kuris NKL finale nugalėjo „Telšių“ komandą ir pirmą kartą istorijoje tapo NKL čempionu. Trečią vietą užėmė Šakių „Vytis“.

Istorija nutrūko 2018-aisiais

BBL egzistavo 2004-2018 metais. Skirtingu metu šiose varžybose dalyvavo ne tik Baltijos šalių, bet ir Rusijos, Kazachstano, Suomijos, Švedijos komandos.

Praėjusio dešimtmečio pradžioje iš lygos pasitraukus stipriausioms Lietuvos ekipoms, jos populiarumas gerokai nusmuko. Įdomu, jog dabartinis LKL generalinis direktorius R. Brazauskas anksčiau ilgus metus tokias pačias pareigas ėjo BBL.

Nuo 2018-ųjų yra rengiamos bendros Latvijos-Estijos krepšinio pirmenybės, tiesa, abiejų šalių klubai atskirai išsiaiškina ir nacionalinius čempionus.

Šiame reguliariajame sezone dėl pandemijos ekipos galynėjasi tik su konkurentais iš tos pačios valstybės.

Lietuvos klubai praeityje yra dalyvavę ir kituose regioniniuose turnyruose. 1999-2003 metais trumpai vyko Šiaurės Europos krepšinio lygos (NEBL) pirmenybės, 2008-2014 metais kelios lietuvių ekipos žaidė VTB Vieningoje lygoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)