Paskutinėse C grupės rungtynėse Budapešte sekmadienio vakarą Lietuvos rinktinė Vengriją sutriuškino 73:50 ir į antrą etapą keliauja nekluptelėjusi nė sykio.

Lietuviai grupėje užėmė pirmąją vietą ir į antrą etapą žengia turėdami maksimalų įmanomą pergalių skaičių. Kartu su mūsiškiais tolyn iš šios grupės pateko ir vengrai su lenkais.

Atitrūkti nuo varžovų lietuviams pavyko antrajame kėlinyje, kurio metu 16 iš 18 mūsiškių taškų pelnė aukštaūgių trejetas – Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis ir Artūras Gudaitis.

Iš viso kartu sudėjus trys priekinės linijos krepšininkai šiame mače pelnė 39 taškus ir po lenta sugriebė 26 kamuolius.

Apskritai kovą po lenta Lietuvos rinktinė laimėjo 48-23.

„Turime persvarą, netgi 3-5 pozicijose, stengiamės ją išnaudoti. Žaidimas dėl to nėra toks dinamiškas, jis tampa klampesnis, ypač žaidžiant su tokia komanda kaip Vengrija, kuri demonstruoja užsidegimą, nori žaisti. Kartais tai nebuvo malonu, bet davė rezultatų“, – dar vieną galingą aukštaūgių pasirodymą įvertino D. Adomaitis.

Po rungtynių Budapešte Lietuvos rinktinė nebenakvojo – vos pasibaigus mačui išvyko į oro uostą ir išskrido į Vilnių.

Anot D. Adomaičio, jau pirmadienį jis kibs į darbus su naujame savo klube – Vilniaus „Ryte“. O apie kitą atrankos „langą“, vyksiantį rugsėjo mėnesį, su netrukus išsiskirstysiančiais krepšininkais jis dar nekalbėjo.

– Ar galima sakyti, kad rinktinės veidas ir toliau išliks panašus, kad remsimės aukštaūgiais?

– Žinoma, kad taip. Persvara su Domantu ketvirtoje pozicijoje, su JV – 5-oje pozicijoje. Ta persvara visą laiką buvo ir bus. Čia jau turime stiprią pusę ir ją reikia išnaudoti.

– Kurios rungtynės jums psichologiškai buvo sunkiausios šiame cikle?

– Turbūt didžiausias klaustukas buvo prieš pirmas rungtynes Kosove. Nežinojome, ko tikėtis, buvome susirinkę trumpą laiką, ta visa kelionė į Kosovą… Pirmos rungtynės su vengrais taip pat buvo sunkios. Buvo visko.

– Taigi dabar nauja istorija – formuojama nauja grupė kurioje reikės žaisti su italais, kroatais, olandais. Kaip vertinate būsimus varžovus?

– Galima sakyti, kad įvyko tai, kas ir buvo planuota. Kroatų situacija buvo tokia, kad stipriausi žaidėjai rungtyniauja NBA, dabar jie prisijungė ir matome visiškai kitokią komandą. Čia tos sitemos, kurioje žaidžiame, pliusai ir minusai.

Stiprios komandos, ir nieko čia negali žiūrėti – nei į rinktines, nei kokios sudėties jos atvažiuos. Tu paprasčiausiai turi žiūrėti į save, kas pas tave atvažiuoja, kokie žaidėjai, ruoštis kiekvienoms rungtynėms atskirai. Ir kiekvienos rungtynės – tai nauja istorija.

– Kas sunkiausia ir geriausia buvo šiame atrankos etape?

– Žaidėjai, kurie atvažiuoja į tuos „langus“, į tas rungtynes, turėjo suvokti, kokia yra svarbi kiekviena treniruotė, koks svarbus kiekvienas darbo blokas – ar tai gynyba, ar puolimas. Reikėjo suprasti, kad neturint gerų treniruočių nebus taip lengva išeiti žaisti.

Aš suprantu kad, įvyko 6-0 – ko mes ir norėjome. Ko visi tikėjosi. Daug kas gal sakė, kad lenkai ir vengrai yra silpnos komandos, bet taip nėra. Jie tikrai žaidė gerai, rungtyniavo praėjusių metų Europos čempionate. Vengrai pateko į kitą etapą, lenkai buvo netoli nuo to. Surinkdavo beveik pilnas savo sudėtis, mums dabar svarbiausia žiūrėti saves.

– Ką įdomiausia buvo patikrinti šio atrankos „lango“ metu?

– Patikrinti man įdomiausia buvo Domantą. Tas dviejų didelių – Domo ir JV žaidimas kartu, ar Domo kartu su Artūru Gudaičiu – čia buvo įdomiausia grandis, nes nebuvo aišku, kaip pavyks juos išnaudoti. Žinoma, buvo daug klaustukų – pavyzdžiui, Kalniečio situacija, į kurią jis buvo patekęs. Bet ačiū Evaldui Kandratavičiui, ačiū žaidėjams, kurie gavo planus ir trenerio, dirbo pagal tuos planus ir ciklą pabaigė sveiki, iškovoję dvi pergales.

– Ir kokį įspūdį paliko Domanto ir Valančiūno žaidimas kartu?

– Kai aikštėje du dideli žmonės, o žaidimui vadovauja Kalnietis, pats žaidimas yra kiek lėtesnis, bet mes žinome, kur norime atakuoti, žinome, kur turi būti kamuolys. O aikštelėje esant Lukui Lekavičiui mūsų žaidimo modelis keičiasi, esame daugiau mobilesnė komanda, galime žaisti kita sistema.

– Kada pradėsite darbuotis su „Lietuvos rytu“? Kokie artimiausi planai?

– Rytoj. Šiandien naktį grįžtame ir rytoj (pirmadienį, – red. past.). Reikia padaryti keletą žingsnių – klubo vadovybė dirba tuo klausimu. Svarbiausia apsispręsti, ką norime išlaikyti komandoje ir pradėti naujų krepšininkų paiešką.

***
Primename, kad antrame atrankos varžybų etape bus suformuota nauja J grupė iš šešių komandų, į kurią taip pat pateko trys geriausios D grupės rinktinės – Italija, Olandija ir Kroatija.

Su jomis lietuviams teks sužaisti dar po du kartus – išvykoje ir namuose.

Kovoti su vengrais ir lenkais nebeteks – laimėjimai prieš juos, kaip ir dvi pergalės prieš Kosovą, bus įtrauktos į J grupės turnyro lentelę.

J grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmesti taškai, praleisti taškai, taškų santykis, įskaitiniai taškai)

1.Lietuva660512352+16012
2.Italija642474405+6910
3.Lenkija633436410+269
4.Nyderlandai633434416+189
5.Kroatija633431419+129
6.Vengrija633414421−79

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)