Kaip DELFI pasakojo idėjos sumanytojas ir skulptūros autorius skulptorius Tadas Gutauskas, medžiaga 5 pirštams, laikysiantiems krepšinio kamuolį, laivu atgabenta iš Pietų Kinijos. 4,5 m ilgio luitai, sveriantys po 7 tonas, keliami specialiu kranu. Granitinio luito iškalimas trunka apie 3 savaites, vienas „pirštas“ jau paruoštas.

T. Gutauskas teigia, kad sunkiausia nustatyti skulptūros rakursą bei plastinius niuansus. Anot jo, viršutinė skulptūros dalis – nerūdijančio plieno kamuolys – pagamintas Kinijoje. Kamuolys jau pasiekė Vilnių ir laukia, kol bus baigta ruošti jį laikysianti ranka. Kamuolio karkasas pagamintas iš nerūdijančio plieno strypų ir vamzdžių.

Skulptorius teigia, kad gelžbetoninis skulptūros postamentas nuo aikštės lygio bus pakilęs 20 cm Jį planuojama išlieti birželio pabaigoje. 40 kvadratinių metrų aikštę, kurioje stovės skulptūra, numatoma grįsti deginto granito plokštėmis.

Pasak T. Gutausko, skulptūrą planuojama apšviesti specialiais šviestuvais, tad beveik 6 metrų aukščio ir 30 tonų svorio statinys bus matomas iš toli. Taip, anot skulptoriaus, apšviečiami garsiausi pasaulio objektai, tokie kaip Eifelio bokštas Paryžiuje ar piramidės Egipte. Skulptūra bus pradėta montuoti rugpjūčio viduryje, ją planuojama atidengti rugpjūčio 27 d. palydint šalies krepšinio rinktinę į Europos čempionatą. Kol kas svarstoma, kur iškalti garsiausių šalies krepšininkų ir trenerių pavardes – kolonose, ar tam numatyti specialias vietas postamente.

DELFI primena, kad išrinkti, kuriuos asmenis įmažinti skulptūroje krepšiniui, iki liepos 1 d. svetainėje www.skulpturakrepsiniui.lt gali visi gyventojai. Skulptūroje atsidurs 37 labiausiai nusipelniusių krepšinio žaidėjų bei trenerių vardai, svarbiausios pergalės bei pasiekimai.

Skulptoriaus magistro laipsnį Vilniaus Dailės Akademijoje įgijęs T. Gutauskas yra stažavęsis Zalcburgo Vasaros Akademijoje (Austrija), Reikjaviko meno ir amatų koledže (Islandija), patirties sėmėsi Karališkoje vaizduojamojo meno akademijoje (Švedija).

Skulptorius yra surengęs daugiau nei 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienio šalyse, dalyvavo per 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. T. Gutauskas yra meno galerijos „TaDas“ savininkas ir įkūrėjas, pernai Vilniuje, „Verslo trikampyje“, atidengė 7,5 m aukščio skulptūrą „Dvyniai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją