Šis NBA superfinalas bus pirmasis toks nuo pat 1998 metų, kuriame kovos abu geriausi sezono krepšininkai – naudingiausio žaidėjo (MVP) titulą iškovojęs LeBronas Jamesas ir jam ant kulnų lipęs Kevinas Durantas, tapęs rezultatyviausiu sezone. Primename, kad 1998-aisiais, kai akis į akį susidūrė legendiniai Michaelas Jordanas ir Karlas Malone'as, Čikagos „Bulls“ intriguojančioje serijoje 4:2 įveikė Jutos „Jazz“ ekipą.

Dar prieš šio, 66-tojo NBA sezono pradžią, DELFI pateikė savo prognozę, kaip turėtų klostytis čempionatas, ir bent jau kol kas viskas vyksta būtent pagal tą scenarijų: superfinalą pasiekė „Heat“ ir „Thunder“ komandos, nors joms teko įveikti tokių varžovų, kaip Čikagos „Bulls“, Bostono „Celtics“, San Antonijaus „Spurs“ ar Los Andželo „Lakers“, konkurenciją.

Pasitvirtino ir daugelis kitų DELFI priešsezoninių spėjimų : Kevinas Durantas pirmą kartą savo karjeroje pelnė 50 taškų, Kobe Bryantas ir toliau buvo nesustabdomas puolime bei dar labiau pakilo geriausių NBA žaidėjų sąrašuose, Kauno „Žalgirį“ palikęs Ty Lawsonas už Atlanto stebino savo pasirodymais, Los Andželo „Clippers“ ekipa tapo rimte jėga ne tik Vakaruose, bet ir visoje lygoje, Dalaso „Mavericks“ vyrai su Dirku Nowitzkiu neapgynė čempionų vardų, Ricky's Rubio netapo geriausiu metų naujoku ir t. t.

O kokia buvo NBA finalo prognozė? „Prognozuojamas NBA finalas: Majamio „Heat“ – Oklahomos „Thunder“ 4:3“, – prieš gerą pusmetį teigė DELFI, dar nežinodamas, kuriuos žaidėjus ir komandas kankins traumos, kurie krepšininkai labiausiai patobulės, o naujokai atsiskleis. Tačiau bent jau abu finalo dalyviai buvo numatyti tiksliai, nors jei būtų galima dabar keisti superfinalo baigties spėjimą, ko gero, šiokį tokį pranašumą reikėtų atiduoti Oklahomos atstovams.

Kadangi NBA superfinalo seriją sudarys daugiausiai septynerios rungtynės, pateikiame septynis svarbiausius veiksnius, kurie ir turėtų lemti, kam atiteks pergalė ir aukso žiedai, o kas liks taip nieko ir nepešę – antri.

Septyni svarbiausi NBA superfinalo veiksniai:

1.Patirtis. Majamio „Heat“ klubui šis superfinalas – antrasis iš eilės, LeBronui Jamesui – jau trečiasis per paskutinius 6-erius metus, o Oklahomos „Thunder“ – pirmasis apskritai. Tiesa, „Thunder“ savo gretose vis dėlto turi du NBA čempionus – penkis žiedus su „Lakers“ ekipa laimėjusį Dereką Fisherį ir kartą su „Celtics“ komanda triumfavusį Kendricką Perkinsą. Nepaisant to, pranašumas: „Heat“ (1:0).

2. Trenerių dvikova. 41-erių metų Erikas Spoelstra (ketvirtas sezonas, 194/118 pergalių ir pralaimėjimų santykis) prieš 46-erių metų Scottą Brooksą (ketvirtas sezonas, 174/125). Abu – vieni iš jauniausių lygos strategų ir abiems reikia rasti bendrą kalbą su NBA žvaigždėmis. Ir nors E. Spoelstra jau žino, ką reiškia vadovauti komandai per finalą, S. Brooksas gali pasigirti tuo, kad 1994 metais pats kaip žaidėjas yra tapęs čempionu – su Hjustono „Rockets“. Pranašumas: „Thunder“ (1:1).

3. Russellas Westbrookas. Niekas neabejoja, kad R. Westbrookas turi neeilinį talentą, bet ar jis gali būti geru įžaidėju? Serija su „Spurs“ parodė, kad gali: jos metu jis atlikdavo po daugiau nei 7 rez. perd. (viename mače – net 12), nors per dvikovas su „Mavericks ir „Lakers“ kamuolį rezultatyviai perduodavo tik po 4 kartus. Jei jis ir toliau dalinsis kamuoliu su komandos draugais, „Thunder“ puolimas bus daug produktyvesnis, jei ne – „Heat“ gintis bus kur kas lengviau. Pranašumas: „Thunder“ (1:2).

4. Chrisas Boshas. Traumą išsigydęs Ch. Boshas į aikštę grįžo pačiu laiku – padėjo Majamio vyrams susitvarkyti su „Celtics“ (viename mače pataikė 3 tritaškius ir surinko 19 taškų), o dabar jo pagalbos labai reikės ir finale. Visgi abejojama, ar puolėjas galės žaisti visu 100 procentų. Be to, varžovų aukštaūgiai – Serge'as Ibaka ir Nickas Collisonas puikiai darbuojasi gynyboje, todėl didesnio Ch. Boshas „Heat“ neturėtų suteikti. Pranašumas: nėra (1:2).

5. Jamesas Hardenas prieš Dwyane’ą Wade'ą. Geriausiu atsarginiu NBA sezono žaidėju pripažintam J. Hardenui akistata su D. Wade’u gali būti nepalanki – ne tai, kad jis neapsigins, ar neužpuls prieš labiau patyrusį varžovą, bet veikiausiai neišvengs greitų pražangų, kurios ribos jo žaidimo laiką (nebent prieš D. Wade'ą ginsis Thabo Sefolosha ar kiti žaidėjai). Pranašumas: „Heat“ (2:2).

6. LeBronas Jamesas prieš Keviną Durantą. Dvi lygos superžvaigždės – NBA superfinale. L. Jameso pranašumas – fizinė galia, prasiveržimai ir kieta gynyba, K. Duranto stiprioji pusė – taiklūs metimai iš tolesnės distancijos,. Abiejų žaidėjų statistika atktintamosiose varžybose labai panaši: L. Jamesas – K. Durantas (taškai - vid. 30,8 prieš 27,8, atk. kam. - 9,6 prieš 7,9, rez. perd.- 5,1 prieš 4,2, pataikymas iš žaidimo - 50,8 prieš 50,5). Pranašumas „Heat“ (3:2).

7. Namų aikštės pranašumas. Reguliariajame sezone klubai susitiko du kartus ir pasidalino po pergalę: „Thunder“ namuose laimėjo 103:87, o „Heat“ – 98:93. Pridėjus dar tai, kad šių metų atkrintamosiose varžybose Oklahomos žaidėjai savo arenoje dar nė karto nepralaimėjo, o „Heat“ suklupo irgi tik kartą, akivaizdu, kad namų aikštės pranašumas turės didelę reikšmę.

Formatas: pirmi du mačai – Oklahomoje, kiti trys – Majamyje, paskutiniai du (jei prireiks) – vėl Oklahomoje. Taigi „Thunder“ net jei po penkių susitikimų ir atsiliks net jei po penkių susitikimų ir atsiliks 2:3, paskutinius du žais palaikomi savo fanų, kurie yra laikomi vienais iš aistringiausių ir garsiausiai palaikančių savo komandą visoje NBA. Pranašumas: „Thunder“ (3:3).

Nors pagal šią analizę rezultatas išeina lygus 3:3, kadangi ankstesnėje prognozėje pergalę 4:3 atidavėme „Heat“ krepšininkams, tad prie jos ir liekame.

Beje, NBA ekspertų nuomonės irgi išsiskiria: štai TNT komentatorius Charlesas Barkley tikina, kad LeBronas Jamesas ir vienas gali laimėti ketverias rungtynes bei prognozuoja „Heat“ sėkmę, o NBA Šlovės muziejaus narys Chrisas Mullinas dėl namų aikštės pranašumo prognozuoja „Thunder“ triumfą 4:3.

Kaip viskas bus iš tikrųjų? Visą tiesą sužinosime per artimiausias dvi savaites, o atsakymą į pirmą klausimą – jau šiąnakt, 4 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)