Visos šios komandos užėmė pirmas keturias vietas ir reguliariajame sezone. Tačiau pusfinalyje jau netrūko staigmenų. Pirmajame mače išvykoje „Neptūnas“ nugalėjo sostinės ekipą, o „Lietkabelis“ didžiąją rungtynių dalį įnirtingai priešinosi Eurolygos prizininkui „Žalgiriui“.

Atidžiai lemiamas kovas stebi ir „Šiaulių“ treneris A. Sireika. Jis pats yra treniravęs tiek Vilniaus, tiek Kauno ekipas. Sezoną jau baigęs treneris išskiria didžiausias pusfinalio serijų intrigas.

Ar „Žalgiris“ pralaimės nors vieną mačą?

Visą Europą nustebinę Kauno krepšininkai iš Belgrado grįžo užėmę trečią vietą Eurolygoje. Žalgiriečiams jau po kelių dienų teko stoti į ketvirtfinalio mūšį su Kėdainių „Nevėžiu“. Peržengus šį barjerą, jų laukė „Lietkabelis“. „Betsafe“ sporto lažybų ekspertai Kauno krepšininkus laiko nenuginčijamais favoritais laimėti čempionatą – jų galimybės vertinamos net 96 proc. Visgi, jau pirmajame mače „Lietkabelis“ kovėsi aršiai ir kapituliavo tik rungtynių pabaigoje.

Nors „Žalgiris“ reguliariajame sezone pralaimėjo vos 4 kartus, o tarp kauniečius įveikusių komandų „Lietkabelio“ nėra, A. Sireika tiki, kad Panevėžio klubas gali bent kartą šioje serijoje laimėti.

„Galbūt neilgą laiką, bet „Lietkabelis“ gali žaisti solidžiai. Kai užeina, tai brolių Lavrinovičių neįmanoma sustabdyti, prisijungia D. Mavra, L. Williamsas sunkiu momentu gali įmesti svarbių tritaškių“, – svarstė treneris. Jis pabrėžė, kad „Žalgirį“ šiemet nugalėjo ir jo treniruojami „Šiauliai“, todėl tai realu ir Panevėžio ekipai. Tiesa, pasak A. Sireikos, serijos baigtis labiau priklausys nuo žalgiriečių nusiteikimo, o ne Panevėžio klubo žaidimo.

Esą po Eurolygos kovų „Žalgiriui“ gali būti sunku rasti motyvacijos. „Tiek mano nuomone, tiek girdėjau, kad Š. Jasikevičius kalbėjo, jog jam nepatiko, kaip grįžę po Eurolygos žalgiriečiai žaidė su „Nevėžiu“.

Aš suprantu, kad grįžę po Eurolygos žaidėjai yra kažkur padebesiuose. Nusiteikti sunku, bet ne dėl to, kad jie puikuojasi. Tai tiesiog yra žmogiškasis faktorius, kai pradedi važiuoti kita pavara“, – kalbėjo A. Sireika. Visgi, jeigu „Žalgiris“ save motyvuos tinkamai, didelių staigmenų šioje serijoje būti neturėtų.

Ar „Neptūnas“ gali pateikti staigmeną?

Po dvi pergales reguliariajame sezone pasidalinę Vilniaus ir Klaipėdos krepšininkai stojo į kovą ir pusfinalyje.

„Neptūnas“ jau pirmajame mače sugebėjo išvykoje nugalėti „Lietuvos rytą“ ir uždavė intriguojantį klausimą – ar gali Klaipėdos krepšininkai patekti į finalą? A. Sireika mano, kad komandų šansai beveik lygūs, tačiau favoritais laiko „Lietuvos rytą“.

Pasak „Šiaulių“ stratego, pirmajame mače vilniečiams fatališkai nesisekė pataikyti, tačiau tai nesikartos amžinai.

„Jie perdegė, buvo susikaustę, įsitempę. Tai koks čia namų pranašumas? Nemanau, kad treneriai nutreniravo komandą. Manau, kad kitose rungtynėse bus kitoks pataikymo procentas ir lygi kova“, - kalbėjo A. Sireika. Nepaisant pirmojo pralaimėjimo, antrajame mače favoritais vis tiek laikomas „Lietuvos rytas“.

Jų galimybes laimėti Klaipėdoje „Betsafe“ lažybų ekspertai vertina 57 proc. A. Sireika pripažįsta, kad nukelti kepurę prieš „Neptūną“ ir trenerį Kazį Maksvytį reikia. Pirmajame mače uostamiesčio krepšininkai dvitaškius metė net 64 proc. taiklumu, o tritaškius – 47 proc. Visgi, specialistas pabrėžia, kad nėra jokių garantijų, jog ir kitame mače „Neptūnas“ atakuos taip taikliai, o tai gali brangiai kainuoti.

Kas taps pusfinalio MVP?

Ketvirtfinalio naudingiausio žaidėjo laurus susižėrė R. Giedraitis. „Lietuvos rytą“ į pergales vedęs puolėjas ketvirtfinalyje pataikė daugiau tritaškių nei dvitaškių ir vidutiniškai rinko po 21 naudingumo balą.

A. Sireika sako, kad kol kas spėlioti, kas taps naudingiausiu pusfinalyje – itin sudėtinga. Komandos yra sužaidusios dar tik po vieną mačą, o serijos gali užsitęsti net ir iki penkių rungtynių. Visgi, treneris išskyrė V. Micičių ir E. Ulanovą, kaip itin svarbias „Žalgirio“ dėlionės detales.

„Man atrodo, jie „Žalgiriui“ duoda daugiausiai naudos, komandos žaidimas labai nuo jų priklauso. Galima tai pamatyti, kaip V. Micičius sužaidžia, kaip duoda perdavimus arba užbaigia prasiveržimus pats. E. Ulanovas gali įmesti svarbius tritaškius, o po krepšiu jam nesvarbu, kas stovi už nugaros, jis gali pataikyti. Jie didžiulė paspirtis komandai“, – tvirtino treneris.

Tiesa, pirmajame mače labiausiai išsiskyrė „Žalgirio“ vidurio puolėjas B. Daviesas. Jis pelnė 14 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir surinko 24 naudingumo balus. Sėkmingai pirmajame pusfinalio mače atrodė ir R. Giedraitis. „Lietuvos ryto“ krepšininko sąskaitoje – 17 taškų ir 18 naudingumo balų. Naudingesnis už lietuvį buvo tik Ch. Krameris. A. Sireika mano, kad R. Giedraičiui dar trūksta lyderio savybių.

„R. Giedraitis dar nepratęs būti lyderiu, tokios naštos jis neužsikrovęs, kad nuo jo priklausys komandos žaidimas. Užsikrovęs yra L. Jamesas. Kai reikia, žaidžia be keitimo, pelno 40 taškų ir neša naštą. Jis – galiūnų galiūnas. „Lietuvos ryte“ tokio žmogaus nėra“, – dėstė „Šiaulių“ treneris.

Pusfinalio X faktoriai

Loukas Mavrokefalidis

„Žalgirio“ gynyba ir „Lietuvos ryto“ puolimas. Pasak A. Sireikos, būtent sėkmingas šių komponentų išpildymas leistų Kauno ir Vilniaus klubams tiesiu keliu žengti į finalą. Anot trenerio, jeigu „Žalgiriui“ pavyks pritaikyti universalią gynybą, kauniečiai taps beveik nesustabdomi.

„Universali gynyba – kai visi keičiasi, neįmanoma laisvam atsidengti.

„Fenerbahče“ panašiai žaidė prieš „Žalgirį“, o kauniečiai tai demonstravo rungtynėse su CSKA ir „Olympiakos“. Jeigu mažas žaidėjas negali apžaisti didelio, o E. Ulanovas ar mažas žaidėjas gali uždengti vidurio puolėją, tada nematau vaistų, kaip galima įveikti tokį „Žalgirį“, – sakė A. Sireika.

Šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkai žaisdami prieš „Žalgirį“ tik kartą surinko daugiau nei 80 taškų, nors jų sezono vidurkis – vidutiniškai daugiau nei 84 pelnomi taškai per mačą.

Pasak stratego, „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ serijoje X faktoriumi gali tapti kelių Vilniaus ekipos žaidėjų pataikymas iš tolimų distancijų.

„Jeigu L. Mavrokefalidis pataikys tolimus metimus – varžovams bus labai sunku. Kai jis atsilošia, iškelia rankas, atrodo kaip D. Nowitzki. Nebeįmanoma nieko padaryti. Jeigu paliksi laisvą T. Petersoną – jis pataikys. Paliksi R. Giedraitį – jis irgi pataikys“, – svarstė A. Sireika.

Pasak trenerio, „Lietuvos ryto“ klube nėra daug žaidėjų, galinčių gerai rungtyniauti baudos aikštelėje. Jo nuomone, Vilniaus ekipa privalės ieškoti resursų už baudos aikštelės ribų ir jei juos ras – taps sunkiai įveikiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)