Meras nenori prarasti komandos

Naujausia porcija gandų apie verslininko Gedimino Žiemelio Vilniuje kuriamą ekipą palietė ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) senbuvę Alytaus „Dzūkiją“.

Esą ieškodami trumpesnio kelio į LKL, 44-erių „Avia Solutions Group“ kompanijos savininko atstovai derasi dėl licencijos perpirkimo su finansinių nepriteklių ilgus metus kamuotu Dzūkijos klubu.

Tačiau toks įvykių posūkis neatrodo realus šimtatūkstantinę paramą komandai skiriančiai Alytaus savivaldybei – bent jau kol kas.

Pirmadienį kalbėdamas su Delfi, miesto meras Nerijus Cesiulis neneigė girdėjęs užkulisiuose sklandančias kalbas, tačiau apie jokį susitarimą tvirtino nežinantis.

„Klubas priklauso privatiems savininkams, bet bent jau prieš savaitę jie mane patikino, kad viskas – tik kalbų, o ne sprendimų lygyje. Jeigu situacija pasikeitė, turėsime ką pasvarstyti. Bet kol kas nesinorėtų vadovautis nepatvirtinta informacija“, – sakė N. Cesiulis.

Pernai Alytaus savivaldybė „Dzūkijai“ atseikėjo 225 tūkst. eurų paramos. 20 tūkst. pridėjo ir Alytaus rajonas.

Klausimas, ar G. Žiemeliui ar kitam investuotojui tikrai apsimoka mokėti pinigus už „Dzūkijos“ pavadinimą ir klubo turimas skolas, jei galima tiesiog nusipirkti naują licenciją už 200 tūkstančių.
Nerijus Cesiulis, Alytaus meras

Šiemet reprezentacinis miesto krepšinio klubas prašo 370 tūkst. eurų finansavimo – šiuo metu kaip tik vyksta sporto projektų paraiškų vertinimas.

Alytui dabar ypač nesinorėtų prarasti LKL komandos, mat futbolo tradicijomis garsėjančią Dzūkijos sostinę šiemet aplenks ir A lyga – praėjusiame sezone „Dainavos“ futbolininkai liko priešpaskutiniai bei iškrito į žemesnį divizioną.

Merui gaila būtų ir 5,5 tūkst. vietų turinčios arenos, rekonstruotos prieš 2011 metais Lietuvoje vykusį Europos krepšinio čempionatą.

„Remiame futbolą, rankinį, tinklinį, vandensvydį, krepšinį, turime daug renginių. Būtų keista elgtis kitaip, kai yra pastatyta arena – kam tada jos reikėjo? Jei jau pradėjome investuoti į sportą ir jaunimą, turime ir toliau taip daryti.

Kai kada sportiniu principu komandos gali iškristi iš aukščiausios lygos, bet gali ir pakilti – mes norime būti sportiškas miestas. O jei nieko nefinansuosime, turėsime tik tuščią gražią areną su užgesintomis šviesomis“, – kalbėjo N. Cesiulis, tiesiai taip ir neatsakęs į klausimą, kaip vertina „Dzūkijos“ klubo sportinius bei vadybinius pasiekimus.

Nerijus Cesiulis (dešinėje), Tomas Pačėsas

Prieštarautų logikai?

Neoficialiomis žiniomis, G. Žiemelio kuriamo klubo atstovus domina ne tik „Dzūkijos“ turima LKL licencija, bet ir galimybė artimiausią sezoną namų rungtynes žaisti Alytuje – kol bus renovuojama 2020 metais įsigyta ASG arena.

Alytuje areną valdo savivaldybės kontroliuojamas sporto ir rekreacijos centras, tad dėl jos nuomos tektų tartis su miesto valdžia.

„Girdžiu šį klausimą antrą kartą. Ir antrą kartą – iš žurnalistų. Į savivaldybę tiesiogiai niekas daugiau nesikreipė“, – teigė N. Cesiulis.

40-metis socialdemokratas apskritai skeptiškai vertina „Dzūkijos“ pardavimo scenarijų – esą jam trūksta loginio pamato.

„Klausimas, ar G. Žiemeliui ar kitam investuotojui tikrai apsimoka mokėti pinigus už „Dzūkijos“ pavadinimą ir klubo turimas skolas, jei galima tiesiog nusipirkti naują licenciją už 200 tūkstančių. Nematau ekonominės logikos, šioje vietoje tai būtų keistoka“, – svarstė Alytaus meras.

Gediminas Žiemelis

Remiantis paskutine Registrų centrui pateikta finansine ataskaita, praėjusių metų pradžioje „Dzūkijos“ trumpalaikiai įsipareigojimai siekė 200 tūkst. eurų, o ilgalaikiai – antra tiek.

Tiesa, 2020-aisiais klubui po ilgesnės pertraukos pavyko subalansuoti biudžetą ir ne tik dar giliau nebeklimpti į nuostolius, bet netgi šiek tiek sumažinti skolas.

Iki G. Žiemelio veda ilga įmonių grandinė

Vienintelė „Dzūkijos“ klubo dalininkė šiuo metu yra Laima Pačėsienė – ekipos steigėjo, buvusio krepšininko ir trenerio Tomo Pačėso, kuris atstovauja klubui LKL valdyboje, žmona.

Delfi pirmadienį susisiekus su „Dzūkijos“ savininke, pastaroji teigė „neturinti informacijos“ apie klubo pardavimą.

Vėliau pati dar kartą perskambinusi L. Pačėsienė neigė gandus.

„Skambina iš visų kampų, bet niekas neparduota, nieko nepadaryta. Kiek girdėjau, kalbėtasi su visais klubais (dėl licencijos perpirkimo – Delfi), bet jokio pagrindo sakyti, kad viskas jau parduota, nėra“, – sakė Alytaus klubo dalininkė, kuri kartu yra ir jo direktorė.

Jos sutuoktiniui T. Pačėsui Delfi pirmadienį prisiskambinti nepavyko.

Įdomu, jog ir pati „Dzūkija“ 2013 metais į LKL pateko nusipirkusi nebeegzistuojančio „Kauno“ klubo, kadaise priklausiusio Arvydui Saboniui, licenciją.

Nuo to laiko alytiškiai dažniausiai laikydavosi turnyro lentelės apačioje ir balansuodavo ties atkrintamųjų varžybų, kuriose iš viso dalyvavo triskart, riba.

Tą patį šiame sezone daro Ramūno Cvirkos auklėtiniai. Daugiausiai veteranais besiremianti komanda tarp 11 LKL dalyvių kol kas užima aštuntą vietą (8 pergalės/12 pralaimėjimų).

Alytaus "Dzūkija"

Jei neliktų „Dzūkijos“, Alytaus garbę krepšinio aikštėse gintų tik trečioje pagal pajėgumą Regionų krepšinio lygoje (RKL) rungtyniaujanti „SRC-Dzūkija“.

Primename, kad į LKL pirmenybes patekti galima ne tik sportiniu – laimėjus antrą pagal pajėgumą Nacionalinę krepšinio lygą (NKL), bet ir komerciniu keliu.

Vadovaujantis LKL valdybos patvirtintu tvarkos aprašu, antruoju atveju naujokai turi sumokėti lygai vienkartinį mokestį, kurio dydis – nuo 200 iki 400 tūkst. eurų. Konkretų skaičių nustato atitinkamą prašymą gavusi LKL valdyba.

Mėnesio pradžioje į LKL laišku kreipėsi akcinė bendrovė „Basketball Holding Company“, teiraudamasi dėl patekimo į čempionatą sąlygų.

Praėjusį kovą įsteigtos įmonės direktoriumi nurodomas Andrius Žiauberis, analogiškas pareigas einantis ir ASG arenoje. Daugiau darbuotojų bendrovė, „Sodros“ duomenimis, šiuo metu neturi.

Vienintelis „Basketball Holding Company“ akcininkas yra kita lietuviška bendrovė „Greenvesta“. Savo ruožtu, pastarąją kontroliuoja Jungtiniuose Arabų Emyratuose registruota kompanija „Procyone“, kuri nurodoma tarp „Avia Solutions Group“ akcininkų ir yra valdoma G. Žiemelio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)