Trečiadienį LKF pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lošimų priežiūros tarnyba (LPT), pagal kurią ateityje keisis informacija apie sutartas dvikovas.

Į kovą su manipuliacijomis rungtynių rezultatais LKF formaliai įsitraukė tuomet, kai šalies krepšinį purto mažiau nei prieš savaitę įsiplieskusio skandalo aidai.

Praėjusį ketvirtadienį LKL pirmą kartą šalies sporto istorijoje nukėlė rungtynes dėl įtarimų, kad jos buvo parduotos.

„Nešvari liga atėjo iki krepšinio. Jis – vienas Lietuvos pasididžiavimų, o pasididžiavimas negali būti nešvarus. Matome bandymų jį suteršti, to leisti negalime. Todėl mums labai svarbi LPT pagalba. Keisdamiesi informacija ir ryžtingai reaguodami bandysime tą ligą sustabdyti“, – teigė A. Sabonis.

Paklaustas, ar įrodžius vieno ar kito klubo kaltę, jį reikėtų šalinti iš Lietuvos čempionatų arba diskvalifikuoti susitepusius žaidėjus, LKF vadovas nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

„Jeigu bus kažkas įrodyta, reikia negailestingai bausti. Taip, kad būtų pavyzdys ateičiai, kad visi pamatytų, kas laukia tokiais atvejais“, – sakė A. Sabonis.

Paprašytas pasidalinti savo paties nuomone apie galimai sutartą „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ mačą, jis traukė pečiais.

„Mano laikais tokių dalykų nebuvo, tas man nesuprantama. Dar blogiau, kad jaunimas į tai linksta. O ar bus kas nors įrodyta, sunku pasakyti“, – svarstė LKF vadovas.

A. Sabonis pripažino gandų apie parduotas rungtynes šalies krepšinyje girdintis jau keletą metų. Sutartis su LPT pradėta derinti dar prieš du mėnesius, po to, kai pastaroji pirmą kartą perspėjo LKF apie galimai nešvarias „Nevėžio“ rungtynes.

„Džiaugiuosi, kad LKF imasi ryžtingų veiksmų, taip pat pradžiugino LKL reakcija į pastaruosius įvykius. Sutartos rungtynės yra masiškiausiai plintantis blogis sporte. Galime prisiminti japonų pasididžiavimą – sumo imtynes. 2011 metais išaiškinus labai daug sutartų kovų jos beveik žlugo. Lygiai tas pats vyksta Azijos futbole: normalūs čempionatai išliko tik Kinijoje, Japonijoje ir Pietų Korėjoje, o kitur jie nebeįdomūs nei žiūrovams, nei lažybų bendrovėms, nes dauguma rungtynių būna sutartos“, – pasakojo LPT direktorius Virginijus Daukšys.

Anot jo, Lietuvoje sukčiai užsiima dviejų sporto šakų – krepšinio ir futbolo – rungtynių režisavimu. V. Daukšys prisiminė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus užpernai atliktą anoniminę apklausą, kuri atskleidė, kad pasiūlymų parduoti rungtynes yra sulaukę 20 proc. Lietuvoje žaidžiančių krepšininkų ir 15 proc. futbolininkų.

Tiesa, nors A. Sabonis kalba apie būtinybę griežtai bausti prasižengėlius, iki šiol LKF ir LKL nesistengė atgrasyti žaidėjų nuo dalyvavimo lažybose.

2011 metais Palangos „Naglio“ krepšininkai sukėlė iki šiol vienintelį išaiškintą lažybų skandalą, specialiai pralaimėję Kauno „Žalgiriui“ 66:103.

Prieš šią dvikovą grupė Palangos ekipos atstovų lažinosi už savo komandos pralaimėjimą daugiau kaip 30 taškų skirtumu ir buvo užfiksuoti vaizdo stebėjimo kamerų lažybų punkte. Bet net turint neginčijamų įrodymų, LKL pritrūko ryžto diskvalifikuoti tris už rankos sučiuptus krepšininkus. Vytautui Buzui, Rimui Varanauskui ir Vidmantui Užkuraičiui tuomet teskirtos simbolinės 3 tūkst. litų piniginės baudos.

Šįkart „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ dvikovos peripetijas bandys narplioti teisėsauga: LKL pirmadienį perdavė sukauptą medžiagą Lietuvos policijos generaliniam komisarui.

Primename, kad Kėdainiuose turėjusią vykti akistatą LKL nukėlė sulaukusi net kelių pavojaus signalų.

Paaiškėjo, kad pirmiausia perspėjimą lyga gavo iš globalią lažybų rinką stebinčios „Federbet“ agentūros. LKL atstovai tuomet nuvyko į LPT patikrinti informaciją.

14.30 val. LPT jau buvo sulaukusi vienos Lietuvos lažybų bendrovės pranešimo apie iš pasiūlos pašalintas rungtynes tarp „Nevėžio“ ir „Mažeikių“. Netrukus taip pat pasielgė visi lietuviški lažybų tarpininkai ir dalis užsienio kontorų.

Nors šios dvikovos favoritais iš pradžių buvo laikomas devintą vietą LKL užimantis „Nevėžis“, vos per kelias valandas situacija pasikeitė radikaliai. Koeficientas, kuriuo siūlyta lažintis už absoliučių autsaiderių „Mažeikių“ pergalę, nuo 3,5 krito iki 1,5, o potencialus laimėjimas statant už „Nevėžį“ atitinkamai išaugo.

Azijos lažybų bendrovėse tuo metu jau prognozuota, kad abi komandos pelnys ne mažiau 158 taškų, o „Mažeikių“ persvara išryškės antroje rungtynių pusėje.

LPT raštiškai patvirtinus, kad dvikova turi požymių, būdingų sutartoms rungtynėms, LKL nebedelsė.

Sprendimui nukelti rungtynes lygos vadovus paakino ir vos prieš kelias dienas gautas lošimų prievaizdų raštas dėl balandžio 12 d. vykusio įtartino mačo, kuriame „Nevėžį“ rezultatu 109:74 sutriuškino „Šiauliai“.

Dar vienas įspėjimas nuskambėjo gruodžio 15 d. – tąkart LPT dar prieš „Nevėžio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ dvikovos pradžią sužinojo, kad rungtynės gali būti „nešvarios“. Kėdainių klubas buvo sutriuškintas 73:116, o paskutinį ketvirtį pralaimėjo 8:36.

„Nevėžio“ ir „Mažeikių“ rungtynės turėtų įvykti kitą antradienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)