Santūrumu pasižymintis buvęs NBA žaidėjas piktais žodžiais pratrūko kalbėdamas apie Eurolygos sprendimą organizuoti uždarą 16-os komandų turnyrą ir J. Bertomeu išsakytas mintis, kad Eurolygos varžybose dalyvausiančios komandos neišleis krepšininkų atstovauti rinktinėms.

56-erių katalonas ne kartą yra pakartojęs, kad Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) planas nuo 2017-ųjų keisti atrankos į pasaulio čempionatą sistemą ir rinktinių rungtynes organizuoti klubinio sezono metu yra nerealus, todėl Eurolygos klubai krepšininkų į nacionalines komandas neišleis.

„Mūsų pozicija aiški. Kuo daugiau Rusijos klubų turi dalyvauti europiniuose turnyruose, o rinktinė turi gauti visus geriausius žaidėjus. Todėl mes vienareikšmiškai stojame į FIBA pusę. Eurolyga savo tvarkaraštyje ir planuose nenumato langų rinktinei. Tai reiškia, kad jeigu rinktinei reikėtų žaisti jau šį vasarį, treneris Sergejus Bazarevičius neturėtų ne tik Timofejaus Mozgovo ir Sergejaus Karasiovo, bet ir CSKA, „Chimki“, „Lokomotiv-Kuban“ komandų žaidėjų“, – pareiškė A. Kirilenka.

Anot ruso, dabartinė J. Bertomeu ir Eurolygos pozicija Rusijos atžvilgiu – visiškas absurdas ir neteisybė.

„Mes kategoriškai prieš, kad Rusija ateinančiais metais turėtų vos vieną vietą Eurolygoje. Dabartinė J. Bertomeu sugalvota sistema ir pozicija – absoliutus blogis mūsų rinktinės ir klubų atžvilgiu. Apskritai, oficiali yra tik viena organizacija – FIBA, o Eurolyga tėra komercinis turnyras“, – savo šalies žiniasklaidai dėstė A. Kirilenka.

Buvusi krepšinio žvaigždė aiškiai pareiškė, kad kare tarp Eurolygos ir FIBA organizacijos Rusijos krepšinio federacija linksta naujojo Čempionų lygos projekto pusėn.

„Mes nenurodinėsme savo klubams, kur žaisti – Eurolygoje, Čempionų lygoje ar dar kažkur kitur. Netgi ir NBA, jeigu ji atidarys pas mus savo atstovybę. Tačiau pasikartosiu, kad mums reikia saugoti rinktinės interesus, o klubams – susimąstyti dėl savo ateities“, – konstatavo jis.

„Suprantama, kad CSKA klubas, kuris turi garantuotą vietą Eurolygoje, tikrai norės ten ir pasilikti. Tačiau ar yra prasmės „Chimki“ ir „Lokomotiv-Kuban“ dalyvauti Europos taurėje? Nesu užtikrintas. Čempionų lyga atrodo patrauklesnė pagal visus principus – ir sportinį, ir finansinį. Iki kovo 20 dienos komandos turi apsispręsti dėl savo pozicijų. Laukti – ne pats prasmingiausias variantas. Yra rizika apskritai likti be europinių turnyrų“, – dėstė A. Kirilenka.

Primename, kad Eurolyga nuo ateinančio sezono organizuos uždarą 16 komandų turnyrą, kuriame 11 A licencijas turinčių klubų garantuotai dalyvaus artimiausią dešimtmetį.

Šį sezoną Eurolygoje žaidžia trys Rusijos klubai (visi pateko į TOP-16 etapą) – CSKA, „Chimki“ ir „Lokomotiv-Kuban“, tačiau A licenciją turi tik CSKA.

Tuo metu alternatyviame FIBA Čempionų lygos turnyre dalyvaus 32 klubai. Kurie – dar nėra paskelbta.

„Jeigu kažkas nenorėtų leisti žaidėjų į rinktinę, bausti ar diskvalifikuoti klubą būtų nelogiška.
Tačiau priminsiu, kad yra svertų, kuriais remiantis klubai turėtų paleisti žaidėjus. Žinau ir FIBA poziciją – ji bausti taip pat nieko nenori. Visi laukia, kada klubai apsispręs dėl savo pozicijos. Tačiau man atrodo, kad komandoms kaip Sankt Peterburgo „Zenit“ ar „Nižnij Novgorod“– FIBA turnyras yra kur kas geresnis variantas, nei Eurolygos organizuojama Europos taurė“, – rekomendavo A. Kirilenka.

Kad neišleis žaidėjų į FIBA organizuojamas pasaulio čempionato atrankas, dar pernai buvo paskelbusi ir NBA lyga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)