Kai R. Bobroczky prieš kelias savaites atvyko į Klivlandą, negalėjo patikėti savo akimis. Iš Rumunijos miesto Arado kilęs šešiolikmetis iki tol dar nebuvo regėjęs dangoraižių. „Viskas čia kitaip, – vertino jis. – Visi dalykai čia tokie dideli.“

Paradoksalu, kad tai sako žmogus, kuris nuo pat vaikystės neturėjo lygių sau ūgiu. 2000 liepos 17 dieną gimęs R. Bobroczky būdamas 16 metų yra aukščiausias krepšininkas Europoje ir antras, anot amerikiečių žiniasklaidos, pagal ūgį žaidėjas pasaulyje.

7 pėdos ir 7 coliai pagal amerikiečių matavimo sistemą arba 231 cm – rumunas neabejotinai yra anatominė išimtis, gigantas. Šiuo metu NBA lygoje aukščiausias krepšininkas yra 222 cm ūgio Detroito „Pistons“ vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius.

Šiomis savaitėmis jaunuoliui JAV prasidėjo naujas gyvenimas. 60 km nuo Klivlando esančiame „Spire“ institute treneriai neskaičiuodami valandų dirba su rumuno kūnu. Eksperimento galutinis rezultatas – nenuspėjamas.

„Robertas turi šansą į labai šviesią ateitį, – teigė vienas iš krepšininko trenerių Ohajo valstijoje Bobby Bossmannas. – Tačiau turime atidžiai sekti, kaip jo kūnas reaguos į naujus iššūkius.“

R. Bobroczky kūno anatomija yra ir palaiminimas, ir prakeikimas. 231 cm ūgio jaunuolis sveria tik 86 kg. Tai yra pavojingai mažai skaičiuojant pagal kūno masės indeksą. Jo rankos ir kojos yra ekstremaliai ilgos, tačiau itin plonos. Tokia kūno konstitucija gerokai riboja šešiolikmečio judesius.

Rumunas po krepšiu nesunkiai renka taškus, į krepšį įdeda iš viršaus beveik nepašokęs, tačiau nespėja su varžovais, nes ne bėga, o šlubčiodamas šlepsi iš paskos. Už aikštės ribų jo gyvenimas taip pat kupinas iššūkių.

„Mano didžiausia problema, kad visur turiu lenktis. Viskas prasideda atidarant bet kurias duris“, - skundėsi jis. Robertas jau 12 metų buvo tokio ūgio, kokio dabar yra Jonas Valančiūnas – 213 cm.

Medicinos tyrimais nepavyko nustatyti, kodėl rumunas taip neįprastai sparčiai auga. Veikiausiai kalti genai – jo tėvas Zigmondas, buvęs krepšininkas, yra 217 cm ūgio, o buvusi rankininkė mama taip pat gerokai viršija vidutinį moters ūgį.

Ar ūgis bus lemiamas faktorius, atversiantis R. Bobroczkiui NBA duris? Su juo Ohajuje dirbantys treneriai tuo tiki. „Robertas turi neįtikėtiną talentą, – tikino B. Bossmannas. – Jis puikiai jaučia kamuolį ir nepaprastai ilgas rankas.“

Trenerių komanda surašė griežtą planą, kaip padėti talentui. Kasdien jaunuolis dirba su svarmenimis, triskart per savaitę turi vandens gimnastikos užsiėmimus, kiekvieną dieną juo rūpinasi fizioterapeutai ir psichologai.

„Didžiausias mūsų tikslas – pagerinti jo mobilumą. Robertas turi sustiprėti ir tapti atspariu“, – pasakojo B. Bossmannas.

Keturiomis kalbomis laisvai kalbantis šešiolikmetis žino, ko jam dabar labiausiai trūksta: kūno masės. Tam sudarytas ir atitinkamas mitybos planas. Be trijų patiekalų per dieną jam priklauso proteino kokteiliai ir energetiniai gėrimai. Jei jam nepavyks priaugti masės, profesionalų sportą jis gali pamiršti.

Iki 2016 metų pabaigos Romoje krepšinio akademiją lankęs rumunas vien pusryčiams suvalgydavo 300 g makaronų, aštuonias riekes kepintos duonos, kiaušinių ir kumpio, tačiau masės tai jam priaugti nepadėjo.

JAV jam turėtų sektis geriau. Visa Rumunija atidžiai seka, ar pavyks Robertui pasekti kito šalies atstovo Gheorghe'o Murešano pėdomis.

Šiuo metu 45 metų buvęs krepšininkas dėka geležinės valios ir 231 cm ūgio sugebėjo prasibrauti į NBA. Iš pradžių į milžiną žiūrėjo su šypsena, vėliau rinko labiausiai patobulėjusiu lygos krepšininku.

Vašingtono „Bullets“ ir Naujojo Džersio „Nets“ komandose jis prisimenamas ne tik dėl neįprasto ūgio, bet ir dėl sportinių laimėjimų.

R. Bobroczkiui belieka sunkiai ir atkakliai dirbti – skautai jo vardą užrašinėse jau pasižymėjo ir storai pabraukė.

Aukščiausi NBA žaidę lietuviai buvo Arvydas Sabonis (221 cm), Žydrūnas Ilgauskas (220 cm), Martynas Andriuškevičius (218 cm). Šiuo metu NBA lygoje aukščiausi Lietuvos žaidėjai yra 213 cm ūgio J. Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas.

Aukščiausi NBA istorijoje krepšininkai buvo rumunas G. Murešanas ir Manute Bolas. Jų ūgis siekė 231 cm. Aukščiausiu krepšinio istorijoje žaidėju laikomas Suleimanas Ali Nashnushas. Krepšinį žaidusio Libijos milžino ūgis buvo 245 cm.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)