Lietuvos krepšinio flagmanas Kauno „Žalgiris“ po savo sparnu yra priglaudęs net du 18-mečius, kurie jau spėjo debiutuoti ir Eurolygoje – Roką Jokubaitį bei Kerrą Kriisą. O LKL čempionate galima išvysti ir dar jaunesnių veidų: 16-metį Martyną Žvirblį iš Utenos „Juventus“, 17-metį Ąžuolą Tubelį iš Vilniaus „Ryto“ ar 17-metį Vilių Valuntonį iš Pasvalio „Pieno žvaigždžių“.

Jei patys jauniausi šio sąrašo dalyviai pasireikšti vyrų krepšinyje kol kas gauna tik epizodiškai, tai, pavyzdžiui, tas pats R. Jokubaitis LKL arenose jau jaučiasi tarsi savas. Štai šį sezoną jis per 16 minučių į „Pieno žvaigždžių“ krepšį sumetė net 16 taškų (3/3 dvitaškiai, 3/3 tritaškiai, 1/1 bauda) ir surinko 21 naudingumo balą.

Po tokio įspūdingo pasirodymo pagyrų savo jaunajam auklėtiniui negailėjo net ir reiklusis Šaras.

„Būdamas toje pačioje sistemoje jis su kiekvienais metais tampa ramesnis. Klausimas su Roku yra tik vienas: ar jis kiekvieną sykį pataikys taip iš toli? Geras pataikymas padaro iš jo tikrai labai visapusišką žaidėją. Labai malonu už jį, nes jis daug dirba ir stengiasi su tais metimais. Tai – ne tas žaidėjas, kurį reikėtų skolinti, jis – „Žalgirio“ dalis“, – pabrėžė Šarūnas Jasikevičius.

Tai, kad jauni talentai Lietuvos komandose nėra tik statistai, patvirtina ir pastarųjų kelerių metų LKL laureatų pavardės: užpernai naudingiausiu sezono žaidėju (MVP) tapo 20-metis Laurynas Birutis, pernai – 24-erių metų Martinas Gebenas, o šiemet pagal sukauptus naudingumo balus kol kas lyderiauja 19-metis Arnas Velička (antras, beje, 25-erių Rokas Gustys, o trečias – 21-erių Gytis Masiulis).

Pernai net 36 taškus jungtinėje Latvijos ir Estijos krepšinio lygoje per geriausią mačą įmetęs A. Velička itin solidų žaidimą demonstruoja ir grįžęs į Lietuvą. Jo sąskaitoje – 13,7 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 5,7 rezultatyvaus perdavimo ir 20,7 naudingumo balo vidurkiai. O kur dar net po 9 išprovokuotas varžovų pražangas kas vakarą, arba pergales aidint sirenai išplėšiantys metimai, kaip tas, paskutinę sekundę parbloškęs Kėdainių „Nevėžį“ (79:77).

„Manau, kad jis subrendo žaisdamas rinktinėse, kur atsiskleidė kaip tikras lyderis. Arnas – labai psichologiškai stiprus ir stabilus žaidėjas, matantis savo tikslą ir nedvejojantis dėl metimų“, – apibūdino šaltakraujį gynėją treneris Donatas Sabaliauskas, dirbęs su juo jaunių rinktinėse.

Stebina ne tik pats A. Velička, bet ir visa Prienų „Cbet“ komanda, uzurpavusi trečią turnyro lentelės vietą ir iki sekmadienio dvikovos su Kauno „Žalgiriu“ nepralaiminti jau ištisą mėnesį – keturios iš eilės pergalės LKL ir dvi Karaliaus Mindaugo taurės aštuntfinalyje.

To iš „dublerių projektu“ praminto prieniškių klubo, kurio vairą vasarą iš Virginijaus Šeškaus perėmė Mantas Šernius, nesitikėjo praktiškai niekas.

Prienų komanda tarpsezonį pasikeitė neatpažįstamai: be permainų trenerių korpuse ir pakeisto pavadinimo, įvyko tiesiog tektoniniai pokyčiai ir jos sudėtyje – drastiškai atjaunėjo sudėtis: veteranų gvardija (vid. 31 metai) virto jauniklių gūžta (vid. 25 metai), kurios realų amžiaus vidurkį išdarko tik Mindaugo Lukauskio 40, Gedimino Maceinos 35-eri ir Vaido Čepukaičio 30 metų.

Tomui Digbeu – 18, Ernestui Mankauskui ir A. Veličkai – po 19, Lukui Uleckui – 20, Martynui Varnui – 22-eji. Bet patirties stygius jų turimo potencialo neužgožia.

25-erių metų amžiaus vidurkiu disponuoja ir Šiaulių „Šiauliai“, kurių gretose jauniausi – 21-erių Eimantas Stankevičius, Aistis Pilauskas ir Mantvydas Žukauskas. Visgi puikiu jaunųjų krepšininku ugdymu garsėjantis Antanas Sireika yra nieko prieš dar labiau atšviežinti komandos kraują.

„Visi kalba apie Luką Dončičių, profesionaliai žaidžiantį nuo 14-os, bet mes klausiame: kodėl toks negali atsirasti ir Šiauliuose? Visą gyvenimą dirbau treneriu ir man labai skaudėdavo, kai 16-18 metų žaidėjai teikdavo didelių vilčių, bet paskui nebeturėdavo šansų: jų neimdavo LKL komandos, nes neva dar per anksti, o jei jie išvažiuodavo į užsienio kažkelintą lygą, niekas iš jų nebenusilpdydavo. Prisiminkime, buvo tokie perspektyvūs žaidėjai Arnoldas Kulboka ar Tadas Sedekerskis, kur atrodė, kad auga Lietuvos krepšinio žvaigždės, tačiau dabar aš tuo jau abejoju.

Aš įsikandau tokios minties, kad jei kažkur Europoje atsirado toks L. Dončičius, kuris būdamas 15-os gali žaisti Eurolygoje, kodėl tokio negalima užauginti ir Lietuvoje? Mes dabar norime apimti visą Šiaurės Lietuvos regioną, kad visi talentai būtų pastebėti ir kad jie gautų daug žaidimo laiko“, – savo užmačias Krepšinis.lt atskleidė strategas, kuriam vadovaujant 2006-ųjų čempionate Japonijoje mūsų šalies rinktinėje debiutavo 19-metis Mantas Kalnietis.

Ar užauginsime lietuviškąjį Dončičių, parodys tik ateitis, tačiau viena aišku – krepšinio talentų ferma Lietuvoje vis dar veikia, ką įrodo ir tai, kad, pavyzdžiui, LKL vicečempionas Vilniaus „Rytas“ į savo starto penketą jau dabar gali nesibodėdamas leisti du paauglius – 18-metį Mareką Blaževičių ir 19-metį Deividą Sirvydį.

„Auga geras jaunimas, ir tikrai nereikia panikuoti, kas čia pakeis tą ar tą – yra, kas pakeis. Vieta tuščia nelieka. Pažiūrėkite į bet kurią poziciją ir pamatysite, kad visur auga bent po vieną gerą žaidėją: R. Jokubaitis ir A. Velička – gynėjai, L. Uleckas, D. Sirvydis ir Martynas Arlauskas – metikai, M. Blaževičius ir Erikas Venskus – aukšti. Tai turime jų, tik dirbkime“, – konstatavo ne vieną medalį su naująja mūsų krepšinio karta ant kaklo užsikabinęs treneris Gediminas Petrauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)