Griežtos rankos politiką mėgstantis 44-erių krepšinio specialistas į „Lietuvos rytą“ persikėlė toli gražu ne pačiais geriausiais klubo laikais. Komanda patyrė fiasko Europos taurėje, buksuoja ir LKL čempionate, kur problemų kyla žaidžiant net ir su turnyro autsaideriais.

Visgi kol kas T. Pačėso munduras sostinėje liko nesuteptas – komanda laimėjo visas trejas LKL rungtynes, nors sekmadienio rungtynėse su Klaipėdos „Neptūnu“ išsigelbėti pavyko tik paskutinę minutę, palankiai susiklosčius aplinkybėms ir sutrikus varžovams.

Nors prieš rungtynes su svečiais iš uostamiesčio T. Pačėsas ramiai sėdėjo ant atsarginių suolo ir šaltu žvilgsniu vertino apšilimą darančius krepšininkus, prasidėjus mačui vaizdas pasikeitė iš esmės.

Iš šalies stebint ant atsarginių suolo vykstantį vaizdą tapo akivaizdu, kad T. Pačėso autoriteto komandoje yra paisoma, o žaidėjai ir personalas emocingo savo trenerio netgi prisibijo. Rungtynių su „Neptūnu“ metu nuo stratego kliuvo be išimties visiems – tiek jaunimui, tiek veteranams, tiek asistentams.

Didžiąją mačo dalį daugiausiai priekaištų T. Pačėsas turėjo Artūrui Gudaičiui, už galvos griebdamasis po beveik kiekvieno nesėkmingo aukštaūgio veiksmo gynyboje arba puolime.

„Ar tu apskritai girdi, ką aš sakau?“, – paprašęs minutės pertraukėlės T. Pačėsas pasivedęs į šalį atskirai pliekė 22-ejų metų 208 cm ūgio vidurio puolėją, savo emocingą tiradą palydėjęs ir keletu riebesnių žodelių.

Skirtingai, nei jo pirmtakas Marcelo Nicola, T. Pačėsas konkrečių problemų nebijojo įvardinti ir po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje, pirštais baksnojęs į aukštaūgio problemas.

„A. Gudaitis, turbūt prisižiūrėjęs NBA, kamuolius gaudo viena ranka. Dėl to atsiranda problemos dėl atkovotų kamuolių. Tokios masės ir sudėjimo žaidėją reikia išnaudoti geriau, tačiau kol kas jam dar reikia mokytis elementarių dalykų – kamuolio gaudymo, pozicijos užsiėmimo tiek puolime, tiek gynyboje. Dar reikia daug dirbti“, – apie NBA naujokų biržoje šią vasarą pakviestą aukštaūgį rėžė treneris.

A. Gudaitis šiose rungtynėse žaidė 23 min., per tą laiką pelnė 10 taškų ir sugriebė 8 atšokusius kamuolius. Kur kas mažiau trenerio pasitikėjimo teko sulaukti kitam jaunam vilniečių žaidėjui – 23-ejų Rokui Giedraičiui, rungtynių metu taip pat pajutusiam trenerio spontaniškumą.

Pirmojo kėlinio viduryje T. Pačėsas puolėją tiesiog tempte įtempė į aikštelę, žaidėją nuo suolo pakeldamas pačiupęs už treningo krašto.

Visgi Roko pasirodymas aikštėje tebuvo epizodinis – per 3 min. taškų jis nepelnė ir antrojo šanso iš stratego nebesulaukė.

Kitus stratego veiksmus šalia suolelio buvo galima stebėti kaip monospekaklį.

„Mindeee, ką tu darai?“, – po nesusipratimo gynyboje T. Pačėso akys nukrypo į vieną vyriausių komandos žaidėjų – 36-erių Mindaugą Lukauskį, kuriam į ausį strategas šaukė pats daugiau nei metru peržengęs šoninę liniją. Krūptelėjęs veteranas lyg įkiprtas nuskubėjo į kitą aikštelės pusę, o netrukus buvo pasodintas ant atsarginių suolo.

Visgi daugiausiai emocijų buvo išlieta rungtynių pabaigoje.

„Įsisąmonink – tu tyli, o aš kalbu, tu tyli – o aš kalbu“, – T. Pačėsas angliškai šaukė į veidą argentiniečiui Nicolasui Laprovittolai, po penktosios asmeninės pražangos nusprendusiam pasiginčyti su mačo arbitru.

Po tokio protrūkio nustebęs argentinietis išbalo ir tylėdamas atsisėdo ant suolo, tačiau T. Pačėsas netrukus pažymėjo, jog tai tebuvo eilinis žaidimo epizodas.

„Emocijų apimtas žaidėjas nusprendė pasiginčyti su teisėju, tačiau tokiais atvejais tai visiškai beprasmiška. Jis turi suprasti tokius dalykus“, – spaudos konferencijoje situaciją komentavo treneris, pažymėjęs, kad N. Laprovittola apskritai linkęs penelyg dažnai prasižengti tokiais atvejais, kai to daryti visiškai nereikia.

Savo autoritetą T. Pačėsas pademonstravo ir asistentams. Kuomet po „Lietuvos rytui“ nepalankaus arbitro švilpuko nuo suolo rėkdami pakilo Aurimas Jasilionis ir Nikola Vasilevas, vyriausiasis komandos strategas juos akimirksniu užčiaupė dar garsesniu riktelėjimu ir žudančiu žvilgsniu.

„Staigiai sėdat!“, – riebiai ir įsakmiai sukomandavo T. Pačėsas, o jo pavaldiniai į šią repliką sureagavo per nedidelę sekundės dalį.

Pažymėtina, kad pastaruoju metu „Lietuvos ryto“ stovykloje nebematyti ir ironiškų Gedimino Oreliko šypsenėlių. Rungtynes su „Neptūnu“ puolėjas apskritai tylėdamas praleido ant atsarginių suolo, o pats T. Pačėsas tai pakomentavo žaidėjo trauma.

„Wilno nasze“, – lenkiškai po rungtynių prabilo treneris, o šie ironiški jo žodžiai gana tinkamai atspindėjo dabartinę situaciją komandoje. Gal visas Vilnius dar ir nėra T. Pačėso, tačiau pati komanda jau atsidūrė tvirtuose į kompromisus nesileidžiančio alytiškio rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)