Lygiai taip, kaip Kauno „Žalgirio“ krepšininkų gerbėjai prisimena nelemtąjį Derricko Sharpo tritaškį 2004-aisiais Tel Avive, taip ištikimi „Barcelona“ fanai atmintyje laiko Stojano Vrankovičiaus šuolį 1996-aisiais Paryžiaus „Bercy“ arenoje.

Tuomet savo sąskaitoje Eurolygos čempionų titulo dar neturintys katalonai lemiamose sezono rungtynėse susikovė su Graikijos grandu – Atėnų „Panathinaikos“ klubu.

Be ryškiausios komandos žvaigždės A. Karnišovo, kuris vėliau buvo išrinktas geriausiu 1996-ųjų Europos krepšininku, po „Barsos“ vėliava stovėjo Roberto Duenasas, Carlosas Jimenezas, Jose Lusias Galilea, Ferranas Martinezas, dar keletas legionierių, o kolektyvą treniravo vienas tituluočiausių Ispanijos krepšinio strategų Aito Garcia Renesesas.

Visgi finale Barselonos ekipai teko stoti į kovą su dar didesniu krepšinio garsenybių būriu – Božidaro Malkovičiaus treniruojamo „Panathinaikos“ garbę tą sezoną gynė iš NBA atvykęs Dominique Wilkinsas, Fragiskos Alvertis, Panagiotis Giannakis, Nikos Ekonomou ir S. Vrankovičius, tapęs pagrindiniu finalo ir viso Eurolygos sezono (anti)herojumi.

Mačas itin atkakliai klostėsi iki pačių paskutinių akimirkų. Progą rengti paskutinę ataką (tuomet jai dar būdavo skiriama 30 sekundžių) turėjo „Panathinaikos“ komanda, pirmavusi 67:66. Visgi likus 6 sek. viskas galėjo ir turėjo apsiversti aukštyn kojomis. Paslydęs P. Giannakis prarado kamuolį, o jį be pražangos perėmę Barselonos krepšininkai pasileido į greitą antpuolį. Atakos smaigalyje atsidūrė patyręs 31-erių metų 193 cm ūgio gynėjas Jose Montero.

Vienas prieš krepšį išbėgęs gynėjas bandė atlikti metimą nuo lentos, tačiau nepastebėjo, kad jį per visą aikštę septynmyliais žingsniais vejasi 218 cm ūgio kroatų milžinas S. Vrankovičius. 32-ejų aukštaūgis paskutinę akimirką iššoko į orą ir numušė į lentą jau atsitrenkusį kamuolį. „Barcelona“ dar turėjo keletą sekundžių, tačiau sutrikę katalonai atakos suregzti nebesugebėjo, o triumfuodami pergalės šokį šokti puolė „Pao“ žaidėjai.

Nors arbitrai S. Vrankovičiaus veiksmuose taisyklių pažeidimo neįžvelgė, „Barcelona“ protestavo. Žiūrint į tuometinį vaizdo įrašą žaibiškai atsakyti, ar kroatas tikrai blokavo jau į lentą atsimušusį kamuolį, buvo labai sudėtinga, todėl rezultatas taip ir liko nepakeistas.

Visgi prabėgus mėnesiui tuometinė turnyro organizatorė FIBA pripažino, kad S. Vrankovičius metimą blokavo pažeisdamas taisykles. „Barcelona“ taip ir liko apvogta.

Taip katalonai negavo Eurolygos čempiono titulo, kurį iškovoti kartu su Šarūnu Jasikevičiumi pirmą kartą sugebėjo po septynerių metų Barselonoje vykusio finalo ketverto metu – 2003-iaisiais. Tuo metu A. Karnišovas, skandalingajame 1996-ųjų finale pelnęs 23 taškus, taip ir liko be Eurolygos čempiono titulo.

Šį vakarą „Barcelona“ ir „Žalgirio“ krepšininkai tarpusavyje susirems Kaune vyksiančiose Eurolygos rungtynėse. Mačo pradžia – 19.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)