52-ejų D. Middletonas – tikra Europos krepšinio legenda. Fenomenas, kuriam iki šiol priklauso vyriausio Ispanijos krepšinio čempionato žaidėjo titulas, dabartinio Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriaus Roberto Javtoko akivaizdoje pasiektas 2011-ųjų pavasarį. Tuomet, vilkėdamas Valensijos „Basket“ marškinėlius, D. Middletonas aikštėje pasirodė būdamas 44-erių.

D. Middletonas niekada nežaidė NBA lygoje, tačiau Europoje tvirtai sudėto amerikiečio karjera sėkmingai truko daugiau nei 30-metį. Kaip sako pats Darrylas, fizinei kūno priežiūrai ir rengybai jis visą gyvenimą skyrė padidintą dėmesį.

Laimės Senajame žemyne amerikietis ieškoti pradėjo dar 1988-aisiais, ne kartą tapo Ispanijos, Graikijos čempionu, buvo rinktas naudingiausiu Ispanijos čempionato žaidėju, o 2002-aisiais Eurolygoje triumfavo kartu su Atėnų „Panathinaikos“ kolektyvu, kurio trenerių štabe buvo dabartinis CSKA treneris Dimitris Itoudis.

Žinote, traumos griauna pasitikėjimą savomis jėgomis. Ir reikia laiko, kad žaidėjas vėl būtų toks, koks gali būti. Deja, realybė tokia, kad po traumų visada dedamas žingsnelis atgal. Esu įsitikinęs, kad Leo galės būti naudingas „Žalgiriui“, bet tam reikia laiko.
Darrylas Middletonas

Kaip vieną iš svarbesnių karjeros pasiekimų D. Middletonas iki šiol mena triumfą 1995-ųjų Ispanijos čempionate.

Tuomet „Barcelonos“ gretose žaidęs sunkusis krašto puolėjas kartu su katalonais dar pusfinalio etape eliminavo Arvydo Sabonio ir Joe Arlaucko vedamą Madrido „Real“ ekipą, visai neseniai tapusią Eurolygos čempione. Ir D. Middletonas tuomet toli gražu nebuvo statistas – „Real“ milžinams rimtą konkurenciją po lenta sudarydavęs aukštaūgis tą sezoną užbaigė su itin solidžiu 14,2 taško vidurkiu.

Dar krepšininko karjeros metais D. Middletonas daug laiko aukodavo savo antrajai aistrai – maisto gaminimui. Ne vienus kursus baigęs amerikietis pats tapo profesionaliu šefu ir netgi atidarė restoraną lietuvių turistų pamėgtame Alikantės kurorte, tačiau nuo šios veiklos jį atitraukė netikėtas jau minėtojo D. Itoudžio skambutis 2014-ųjų vasarą.

Pakviestas treniruoti CSKA, graikas nepamiršo milžinišką patirtį sukaupusio aukštaūgio amerikiečio ir pasiūlė šiam tapti savo asistentu Maskvoje. Kaip tvirtina pats D. Middletonas, kvietimas skambėjo taip, kad jo atsisakyti buvo sudėtinga.

Taigi, nuo 2014-ųjų iki dabar D. Middletonas pluša CSKA trenerių štabe, dirba su aukštaūgiais, analizuoja varžovus ir, anot jo paties, „atlieka daug kitų įvairiausių darbų“, tarp kurių – ir paties paruoštos vakarienės komandos žaidėjams ir treneriams.

Krepšinis.lt pokalbis su D. Middletonu – apie šių dienų Eurolygos realijas, nesėkmingai CSKA susiklosčiusį pernykštį finalo ketvertą, pokyčius „Žalgirio“ komandoje ir unikalų Šarūno Jasikevičiaus trenerio talentą.

CSKA sezono pradžia – įspūdinga, jau iškovota 15 pergalių paeiliui. 7 – Eurolygoje, dar 8 – VTB Vieningoje lygoje. Panašus atvejis buvo užfiksuotas ir pirmaisiais jūsų darbo Maskvoje metais. Dar seno formato Eurolygos 2014-2015 m. sezoną CSKA pradėjo 15 pergalių paeiliui, tačiau vėliau subyrėjo lemiamų kovų metu – turnyro pusfinalyje. Kaip dabartinį startą vertina komandos trenerių štabas – ar beveik tobula sportinė forma pasiekta ne per anksti?“, – Krepšinis.lt paklausė D. Middletono.

– Kartais tokia pergalių serija iš tikrųjų gali būti pavojinga. Paprasčiausiai gali pagalvoti, kad esi neįveikiamas. Prarandi koncentraciją ir viskas gali baigtis labai skaudžiai, ką jau ne kartą parodė istorija. Dėl šios priežasties D. Itoudis visus laiko „nuleidęs ant žemės“, jis supranta situaciją.

Treneris laiko vadžias savo rankose, komanda išlieka susikoncentravusi ir toliau kietą krepšinį demonstruoja tiek Eurolygoje, tiek VTB lygoje. Eurolygoje kitaip ir nepažaisi, nes turnyro lygis labai aukštas. Treneris žino, kada spustelėti žaidėjus, pro jo akis atsipalaidavimo ženklai neprasprūsta. Taigi, pergalės yra gerai, bet reikia išlikti atidiems.

– Plačiai kalbama, kad Europos krepšinyje aukštaūgiai komandų rezultatams daro vis mažesnę įtaką, treneriai, tarp jų ir CSKA štabas, mėgsta vadinamąjį „žemą penketą“. Kaip jūs pats vertinate tokius pokyčius?

– Krepšinis keičiasi visur, ne tik Europoje. Prieš keliolika metų tikrai nebuvo tiek krepšininkų, galinčių žaisti po krepšiu, ant ūso. O dabar CSKA komandoje tai gali praktiškai kiekvienas, net ir gynėjai. Vis populiaresni „pick and pop“ deriniai, kurie anksčiau būdavo sutinkami rečiau. Ir taip, vadinamų ryškiai išreikštų „centrų“ komandoje mes neturime. Galbūt panašiausias į tokį Othello Hunteris. Krepšinis keičiasi, ir pasikeitimai pastebimi. Tokios šių dienų tendencijos.

– Praėjusį sezoną CSKA gretose žaidė Leo Westermannas, bet koją prancūzui kišo traumos. „Žalgiryje“ šį sezoną jis kol kas įsibėgėja lėtokai. Kokį įspūdį jums paliko šis žaidėjas?

– Leo – mano ankstesnio teiginio patvirtinimas. Jis – gynėjas, bet aukštas gynėjas, galintis sužaisti ir po krepšiu, ten pasinaudoti turimais įgūdžiais. Gaila, kad Maskvoje jam trukdė traumos, nes buvo matyti, kad sveikas šis krepšininkas gali nuveikti labai daug. Jis dirbdavo labai sąžiningai, o tose rungtynėse, kuriose žaidė, buvo agresyvus, naudingas.

Bet, žinote, traumos griauna pasitikėjimą savomis jėgomis. Ir reikia laiko, kad žaidėjas vėl būtų toks, koks gali būti. Deja, realybė tokia, kad po traumų visada dedamas žingsnelis atgal. Esu įsitikinęs, kad Leo galės būti naudingas „Žalgiriui“, bet tam reikia laiko.

– Turtingiausia Eurolygos komanda CSKA su „Žalgiriu“ praėjusį sezoną žaidė tris kartus ir du iš jų pralaimėjo. Kodėl, jūsų nuomone, taip susiklostė įvykiai?

– Jūs turite gerą, labai gerą komandą ir nuostabų trenerį Jasikevičių. „Žalgiris“ žaidžia labai disciplinuotai, visi krepšininkai žino, kada turi priimti, kamuolį, kur turi jį priimti, kada atakuoti, kada veržtis. Sistema gera, ji funkcionuoja, visi gavę ir atlieka savo vaidmenis, viskas sustyguota. Ir dar vienas labai svarbus dalykas – visą praėjusį sezoną „Žalgirio“ žaidėjai buvo kieti, aukojosi ant parketo. Jie tikrai žaidė labai, labai kietai.

Ir nematau didelio skirtumo tarp pernykštės iš šiuometinės „Žalgirio“ komandos charakterių. Jeigu mes norime laimėti, turime atsakyti tokiu pat kietu ir pasiaukojančiu žaidimu. Taip, komanda nemažai prarado išvykus Kevinui Pangosui, nes jis buvo radęs puikią bendrą kalbą su Brandonu Daviesu, kitais žaidėjais, tačiau „Žalgiris“ ir dabar turi gerų krepšininkų, ar ne? Juolab, kai komanda turi tokį trenerį kaip Šaras, jis visada randa sprendimų.

Darrylas Middletonas

– Ar buvo labai sunku po dviejų pralaimėjimų finalo ketverte Belgrade – pusfinalyje „Real“ komandai ir rungtynėse dėl bronzos – „Žalgiriui“?

– Visuomet sunku, kai žaidi gerą sezoną, kai viskas klojasi kaip iš pypkės, tačiau suklumpi svarbiausiuose mūšiuose. Ypač – Eurolygoje, kur finalo ketverte galimybių atsitiesti nesuteikiama. Vienas pralaimėjimas pusfinalyje, ir visas tavo sezono įdirbis tarsi ranka nubraukiamas į šoną. Buvo labai, labai sunkus savaitgalis ir dienos po jo.

Reikėjo įdėti pastangų raminant žaidėjus, įskiepijant jiems mintį, kad įdedamas darbas vis tiek kažkada atsipirks – pavyzdžiui ateinančiame, t. y. šiame sezone. Per vasarą „persikrovėme“ ir dabar demonstruojame tikrai kokybišką krepšinį. Manau, kad mums padeda ir tai, jog pavyko išsaugoti komandos branduolį. Žaidėjai tikrai pasitiki vieni kitais, laukiame gero sezono.

– Artėjančių rungtynių su CSKA išvakarėse „Žalgiris“ prarado traumą patyrusį savo kapitoną Paulių Jankūną. Ar ši netektis kažkiek koregavo jūsų pasirengimo planus rungtynėms?

– „Žalgiriui“ tai tikrai didelis praradimas, gaila ir paties Pauliaus. Jis komandai prideda pasitikėjimo, žaidžia tvirtai, kelia pavojų metimais iš vidutinio nuotolio. Manau, būtent jis yra tikrasis komandos lyderis. Bet, žvelgiant iš mūsų pusės, iš anksto turime pasiruošę savo planą, kurio ir laikysimės. Žaidėjai turi užduotis, kurias turės įvykdyti ant parketo ir tiek.

– Krepšininko karjeros metais aikštėje jums pačiam ne kartą teko žaisti prieš Š. Jasikevičių. 2004-aisiais, kai atstovavote „Panathinaikos“, „Maccabi“ gretose žaidęs Šaras jums atseikėjo net 30 taškų, pataikydamas 7 tritaškius. Ar Jasikevičius-treneris jums primena Jasikevičių-krepšininką?

– Jis buvo talentingas ir labai gudrus žaidėjas, nemėgstantis pralaimėti. Ir nėra nieko keisto, kad iš gudraus žaidėjo išaugo labai gudrus treneris. Pasakysiu taip – labai labai gudrus ir geras treneris. Kaip žaidėjas jis laimėjo daug, o kaip treneris jis yra alkanas pergalių, visuomet užsidegęs, įkvepia savo žaidėjus ir neleidžia jiems atsipalaiduoti. Ta ugnis, energija – tokius dalykus turi ne visi. Nors D.Itoudis taip pat turi šios energijos, patikėkite manimi (šypteli).

– Jūsų ir Jasikevičiaus gyvenimuose galima įžvelgti tam tikrų panašumų. Abu žaidėte „Barcelonoje“, o vėliau – „Panathinaikos“, abu neslepiate mylintys Ispaniją, abu joje atidarėte savo įstaigas – Šaras barą Barselonoje, jūs – restoraną Alikantėje. Ar jis dar veikia?

– Na, čia yra vienas didelis skirtumas (juokiasi). Juk jis buvo atidaręs barą, o aš – restoraną. Jis prie baro nestovėjo, o aš pats restorane dirbau, buvau šefas, gaminau maistą kiekvieną mielą dieną ir tuo mėgavausi. Esu lankęs ne vienus šefų kursus, iki šiol mėgstu gaminti. Kadangi išvykau dirbti į Maskvą, restoraną teko uždaryti, bet gaminimu mėgaujuosi iki šiol, tai mano hobis.

– Ar maisto gamyba kažkuo padeda krepšinyje?

– Man – tikrai taip. Mėgaudamasis tuo užsimirštu, visiškai negalvoju apie krepšinį, darbą, atsipalaiduoju, prapuola visas stresas. Mėgstu gaminti tiek pats sau, tiek komandos žaidėjams, tiek treneriams. Kartais juk tiesiog reikia pamiršti krepšinį – ypač po pralaimėjimų. Ir tada maisto gaminimas mane tiesiog gelbėja.

– Per savo stulbinančią karjerą jums teko akis į akį susidurti ir su kita Lietuvos krepšinio legenda – Arvydu Saboniu. Ar kartais mintimis grįžtate į ankstyvuosius savo karjeros metus Ispanijoje?

– O, tai buvo labai, labai seniai. Pamenu, kad buvau jaunas ir tikrai mėgavausi žaisdamas prieš tokį vyrą kaip Sabonis. Pamenu jį nuo tada, kai žaidė Valjadolido „Forum“ komandoje, o vėliau ir Madride. Stiprus, talentingas žaidėjas, ką čia ir kalbėti. Visuomet norėjosi jį įveikti, ypač kai žaidė „Real“ komandoje ir 1995-aisiais laimėjo Eurolygą. Juk pats žaidžiau „Barcelonoje“, ir tai buvo papildomas dirgiklis. Ir prisiminus tuos laikus tikrai džiugu, kad nugalėjome „Real“ – nors jie buvo stipriausi Eurolygoje, Ispanijoje nugalėjo „Barcelona“.

Eurolygos 8-ojo turo dvikova tarp CSKA ir „Žalgirio“ trečiadienio vakarą Lietuvos laiku prasidės 19.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)