16 tarpusavio akistatų – ir vos 1 „Žalgirio“ pergalė. Tokia yra liūdna garsiausių Lietuvos ir Rusijos klubų statistika Eurolygos turnyre, skaičiuojant nuo 2000-ųjų metų, kai komandos šiame turnyre susitiko pirmą sykį. Paradoksalu yra tai, kad laimėti žalgiriečiams pavyko pačias pirmąsias tarpusavio rungtynes – tai nutiko 2000-ųjų sausio 20-ąją Kaune. Tuomet Jono Kazlausko treniruojami žalgiriečiai šventė pergalę 84:76, o į priekį šeimininkus vedė du Mindaugai – Žukauskas pelnė 21, o Timinskas – 16 taškų.

Vėliau prasidėjęs krachas tarpusavio rungtynių istorijoje tęsiasi iki šiol – nesvarbu, ar komandai vadovavo J. Kazlauskas, ar Antanas Sireika, ar kuris nors kitas specialistas. Milijonus žarstančio ir daug kartų didesnį biudžetą turinčio Maskvos klubo riešuto įkąsti Eurolygoje žalgiriečiams nepavyksta.

Visgi pastarųjų dešimtmečių klubų tarpusavio istorijoje būta ir kiek šviesesnių akimirkų. Išskirtiniu galima laikyti 2012/13 m. sezoną, kuomet prie „Žalgirio“ vairo stovėjo Joanas Plaza, o galingą sudėtį subūręs (vėliau dėl finansinių bėdų dalis žaidėjų išsibėgiojo) klubas svajojo apie aukštumas Eurolygoje.

Tą sezoną „Žalgiris“ su CSKA susikovė net 4 kartus. Eurolygos TOP-16 etape kauniečiai su maskviečiais jau kovojo praretėjusiomis gretomis ir abu kartus suklupo, tačiau VTB Vieningoje lygoje „Žalgiriui“ pavyko iškovoti dvi efektingas pergales.

Sausakimšoje ir naujutėlėje „Žalgirio“ arenoje J. Plazos auklėtiniai laimėjo 76:66, o labiau angarą, nei sporto renginiams pritaikytą salę primenančioje USK CSKA arenoje – 74:68. Rungtynėse namie „Žalgirį“ į priekį tempė19 taškų pelnęs Kšištofas Lavrinovičius ir 12 taškų surinkęs Rimantas Kaukėnas, o išvykoje CSKA labiausiai skriaudė po 12 taškų surinkę Rimantas Kaukėnas ir Darjušas Lavrinovičius.

Nors ne Eurolygos rango rungtynės ir nebuvo tokios svarbios, Ettore Messinos treniruotos komandos pralaimėjimas namie buvo priimtas labai skaudžiai. Milošas Teodosičius ir Antonas Ponkrašovas aikštėje sunkiai tramdė nervus, o E. Messinai po rungtynių teko atsimušinėti nuo kritinių žiniasklaidos klausimų.

Visgi dar didesnį susidomėjimą šie mačai VTB lygoje kėlė dėl to, kad turnyro organizatoriai prieš abejas rungtynes sumąstė surengti legendų mačus. Į aikštelę vilkėdami „Žalgirio“ marškinėlius išbėgo Arvydas Sabonis, Sergejus Jovaiša, Vitoldas Masalskis, Saulius Štombergas ir kiti buvę garsūs komandos žaidėjai, o CSKA garbę gynė legendiniai Anatolijus Myškinas, Sergejus Tarakanovas, Igoris Kudelinas, Sergejus Panovas ir kitos praeities žvaigždės.

Be abejo, pagrindinė figūra šiuose parodomuosiuose mačuose buvo Sabas. Kauno publiką jis džiugino ir sau būdingais meistriškais perdavimais, ir tritaškiais, ir netgi dėjimu į krepšį, surinko 16 taškų bei atvedė „Žalgirį“ į pergalę 46:45.

Maskvoje vykusios atsakomosios rungtynės tarp abiejų komandų baigėsi lygiosiomis (28:28), tačiau Sabas ir vėl buvo ryškiausia figūra. Arvydas surinko 9 taškus ir CSKA pamokė dar vienu galingu dėjimu.

Penktadienio vakarą 19.45 val. Kauno ir Maskvos klubai pirmą kartą susitiks šiame Eurolygos sezone.

Mačo išvakarėse CSKA klubas pateikė keletą įdomių sąsajų, siejančių dabartinius abiejų komandų žaidėjus ir trenerių štabus.

  • Vyriausiasis „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius nuo 2007 iki 2010 ir 2011/12 m. sezone gynė Atėnų „Panathinaikos“ garbę. Visą tą laiką Graikijos klubo trenerių štabe dirbo dabartinis CSKA strategas Dimitrios Itoudis ir jo asistentas Andreas Pistiolis.
  • „Žalgirio“ trenerio asistentas Darius Songaila žaidė CSKA gretose 2002/2003 m. sezone.
  • Milošas Teodosičius ir Renaldas Seibutis kartu žaidė „Olympiakos“ gretose 2007/2008 m. sezone.
  • Vienintelį savo sezoną ne „Žalgiryje“ (2009/10 m.) Paulius Jankūnas praleido Maskvos srities „Chimki“ gretose kartu su Vitalijumi Fridzonu. Tuo pat metu Chimkų komandai atstovavo ir Robertas Javtokas.
  • Nando De Colo ir R. Javtokas gynė „Valencia“ komandos spalvas 2010/11 m. sezone.
  • R. Javtokas žaidė „Panathinaikos“ komandoje 2006/07 m. sezone, kai ten dirbo ir D. Itoudis.
  • Ianas Vougioukas buvo M. Teodosičiaus bendraklubis „Olympiakos“ gretose (2008/09 m.), su Nikita Kurbanovu kartu žaidė „Uniks“ 2013/14 m., taip pat dirbo treniruojamas D. Itoudžio „Panathinaikos“ komandoje (2010/12 m.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)