Karjeros piką pasiekusį L. Kleizą 2011 metais sustabdė kelio skausmai, kuri krepšininką privertė atlikti operaciją. Tokiai ryžtasi toli gražu ne kiekvienas. 203 cm ūgio kauniečiui kremzlės atauginimo operaciją tuomet atliko vienas garsiausių JAV specialistų J. Richardas Steadmanas.

Ne vieną pasaulinio lygio sporto žvaigždę naujam gyvenimui prikėlęs amerikietis, po metus trukusios reabilitacijos, leido L. Kleizai vėl žengti ant parketo. 2012-aisiais puolėjas padėjo Lietuvos rinktinei prasibrauti į Londono olimpines žaidynes, o po metų atvedė ją iki Europos čempionato sidabro medalių.

Bet tuomet vietoje akceleratoriaus pedalo vėl buvo nuspausti stabdžiai: kelio skausmai pamažu ėmė kankinti krepšininką, kol galiausiai rugpjūčio viduryje jis pareiškė – neribotam laikui traukiasi iš krepšinio.

Bet darbo treniruoklių salėje neužteko. Nuplaukus visam 2015-2016 metų sezonui, L. Kleiza nusprendė vėl gultis ant operacinio stalo, šįkart savo ateitį patikėjęs Lietuvos rinktinės gydytojui profesoriui Rimtautui Gudui.

„Pirmoji operacija buvo daryta senomis technologijomis, o po jos pasakė, kad galėsiu žaisti 3-4 metus. Taip ir atsitiko. Paprasčiausiai dabar reikėjo naujos, – pasakojo lietuvis. – Kol kas viskas klostosi labai gerai. Nors procesas yra ganėtinai lėtas, aš juo džiaugiuosi – dabar viskas priklauso nuo kojos gijimo.“

Iš operacinės krepšininkas vėl patraukė ten, kur praleido ištisus metus – į treniruoklių salę. Nors tikslaus atsakymo, kada sugrįš ant parketo L. Kleiza neturi, tačiau po ilgo laiko krepšininko akyse sužibo viltis.

„Dabar atstatome raumenis – viskas vyksta be didesnio dinaminio krūvio. Situacija išryškės proceso eigoje, kai prasidės didesni krūviai“, – įvykiams už akių užbėgti neskubėjo kaunietis.

Linas Kleiza

Paskutinį kartą krepšinio aikštėje L. Kleizą krepšinio gerbėjai matė 2015 metų birželio 6 dieną, kuomet vilkėdamas Milano „Emporio Armani“ ekipos marškinėlius lietuvis žaidė Italijos čempionato pusfinalio rungtynes.

Nuo to laiko kelio skausmų kamuotas 2013-ųjų Europos vicečempionas plušėjo su asmeniniais treneriais. Bet net ir tokiu sunkiu karjeros metu jis nepalūžo ir apie karjeros pabaigą dar nebuvo nė pagalvojęs.

„Motyvacijos rasti tikrai nėra sunku. Aišku, procesas tas pats per tą patį yra varginantis, bet daugiau psichologiškai. Yra didelis noras susitvarkyti koją ir sveikatą. Čia, kaip sakant, didelis azartas“, – šyptelėjo krepšininkas.

Praėjusiame sezone pasveikstančio L. Kleizos išskėstomis rankomis laukė Kauno „Žalgiris“, tačiau dabar puolėjas dar nesuka galvos, kurios komandos marškinėlius užsivilktų pirmiausiai.

„Šiuo klausimu spekuliuoti nenoriu – kai būsiu pilnai sveikas ir pasiruošęs, tada žiūrėsiu, kokios yra galimybės. Nėra taip lengva į krepšinį grįžti nežaidus dvejus metus“, – koncentracijos ties pagrindiniu tikslu neprarado L. Kleiza.

2005 metų NBA naujokų biržoje 27-intu šaukimu pakviestas lietuvis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje keturis sezonus atstovavo Denverio „Nuggets“, tris – Toronto „Raptors“ komandai. Po vienerius metus L. Kleiza dar praleido Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Fenerbahce“ ir jau minėtoje „Emporio Armani“ ekipoje.

Su Lietuvos rinktine puolėjas be prieš trejus metus iškovoto sidabro dar turi du bronzos medalius – laimėtus 2007-aisiais Europos čempionate ir 2010-aisiais planetos pirmenybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)