„Aš beveik nuolat šypsausi. Kai tave fotografuoja – tu sakai „Sūris“. Todėl tokia mano pravardė“, – juokėsi Mindaugas.

O šypsotis M. Kuzminskas tikrai turi dėl ko. Vasarą, kai su „Knicks“ jis pasirašė dvejų metų ir 6 mln. JAV dolerių vertės sutartį, išsipildė jo didžiausia svajonė – žaisti NBA.

„Esu žiūrėjęs daug filmų, todėl Niujorko vaizdus esu matęs tiek filmuose, tiek nuotraukose, – pasakojo lietuvis, kuris Niujorke viešėjo ir liepos mėnesį. – Kai ėjau į viešbutį ir vaikščiojau tarp dangoraižių, jaučiausi tarsi būčiau filme „Vienas namuose“.

Prieš pradėdamas savo kelią NBA, lietuvis pasauliui prisistatė dar rugpjūčio mėnesį, kuomet olimpinėse žaidynėse per 22 minutes rinkdavo po 10,8 taško ir 4,5 atšokusio kamuolio. Visgi Lietuvos rinktinės žygis Rio de Žaneire baigėsi ketvirtfinalyje, todėl su „Knicks“ žvaigžde ir naujuoju komandos draugu Carmelo Anthony jis nespėjo susitikti aikštėje.

Tačiau atvykęs į vieną didžiausių pasaulio miestų „Kūzia“ liko maloniai nustebintas.

„Vos tik atvykau, jis manęs paklausė apie olimpines žaidynes ir mano rinktinę. Kad tokio ryškumo žaidėjas kažką žino apie mane leido komandoje iškart pasijusti geriau. Kiekvieną dieną aš iš jo išmokstu kažko naujo, o gintis prieš jį treniruotėse yra nepamirštama ir neįkainojama patirtis.

Labai džiaugiuosi čia būdamas ir galėdamas kiekvieną dieną treniruotėse varžytis prieš tokius savo pozicijos žaidėjus kaip Carmelo ar Lance'as Thomasas. Tai puikios pamokos ir milžiniška patirtis, kuri man padės ateityje“, – įspūdžiais iš pirmųjų bendrų komandos treniruočių dalijosi M. Kuzminskas.

Melo puts a nice move on Kuzminskas who looks to defend him quite well #Bully pic.twitter.com/Oul2T1xNfE— NYK Information (@NYKinformation) September 29, 2016

NBA legenda Philas Jacksonas išskyrė lietuvio sugebėjimą atakuoti iš toli, pabrėžęs, kad kartais jis galėtų netgi užimti atakuojančio gynėjo poziciją. Tačiau „Knicks“ prezidentas vis dar nerimauja dėl puolėjo fizinių savybių.

„Jo laukia augimo procesas, bet mums patinka tai, ką matome“, – Mindaugui pagyrų negailėjo 13 kartų NBA čempionas (2 – kaip žaidėjas, 11 – kaip treneris).

„Man patinka greitas žaidimas ir daug judesio: stengiuosi kovoti dėl kiekvieno kamuolio ir žaisti protingai, – pasakojo praėjusius tris sezono Malagos „Unicaja“ klube praleidęs lietuvis. – Europiečiai nėra patys geriausi atletai, todėl reikia tiesiog naudotis smegenimis, judėti ir taip stengtis padėti komandai.

Labai svarbu tiek NBA, tiek nacionalinėje komandoje rasti savo vaidmenį. Žaidėjai Europoje, prieš atvykdami į lygą, dažniausiai yra geriausi savo komandų žaidėjai, todėl NBA reikia rasti būdų, kaip kitaip padėti savo komandai.“

Mindaugo krepšinio supratimas ir judėjimas be kamuolio sužavėjo ir „Knicks“ trenerį Jeffą Hornaceką, kuris yra trikampio puolimo šalininkas.

„Jis yra aukštas, judrus – jį galima statyti tiek į antrą, tiek į trečią poziciją, – pirmaisiais įspūdžiais apie lietuvį dalijosi specialistas. – Kartais bus momentų, kuomet jo ūgį panaudosime ir antroje pozicijoje. Jis dažnai kerta į baudos aikštelę, o tokie žaidėjai varžovų gynyboje atveria daug skylių. Tokia statistika neatsispindi protokole. Su ja neužsidirbsi šlovės, bet ji – didžiulė žaidimo dalis.“

An exclusive look at the #Knicks in the weight room @WestPoint_USMA pres. by @SAPSports. #KnicksCamp pic.twitter.com/DU1N5xtYXa— NEW YORK KNICKS (@nyknicks) September 28, 2016

Visgi paklaustas, ar jaučia, kad užsitarnavo žaidimo laiko, M. Kuzminskas klausimą palydėjo savo tradicine šypsena.

„Negaliu apie tai kalbėti. Geriau tegul žmonės iš šalies kalba – jie mato geriau. Aš esu drovus vyrukas. Man čia pirmi metai, o nuomonių yra daug. Treneriai siekia pergalių, todėl jie ir rinksis tuos žaidėjus, kurie tuo momentu yra geriausiai pasiruošę“, – nuo tikslaus atsakymo išsisuko lietuvis.

M. Kuzminskas su „Knicks“ marškinėliais debiutuos spalio 5 d. nuo 3 val. Lietuvos laiku Hjustone prasidėsiančiame mače prieš „Rockets“ ekipą. Iš viso Niujorko komanda žais šešis draugiškus mačus, iš kurių dar du suplanuoti prieš „Nets“.

O štai oficialaus Kūzės debiuto laukiama ne prieš bet ką, o prieš NBA čempionę Klivlando „Cavaliers“ komandą. Rungtynės Lietuvos laiku prasidės spalio 26 d. 3 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)