Nuo LKL iki NBA čempiono

Naujojoje Zelandijoje gimęs, bet atstovauti gilesnes krepšinio tradicijas turinčiai Australijai nusprendęs A. Baynesas savo profesionalo karjerą pradėjo 2009 metais. Baigęs Vašingtono Valstijos koledžą jis dalyvavo NBA naujokų biržoje, tačiau savo pavardės taip ir neišgirdo.

208 cm ūgio ir 118 kg svorio „centro“ pirmuoju profesionaliu klubu tapo Vilniaus „Lietuvos rytas“. Vis tik į reikliojo Rimo Kurtinaičio rankas pakliuvęs australas stebuklų nedemonstravo. Eurolygoje per 10 rungtynių A. Baynesas ant parketo vidutiniškai praleisdavo 13 minučių, pelnydavo 5,5 taško ir atkovodavo 1,5 kamuolio.

„Rusas mešką išmoko važiuoti su dviračiu, todėl ir mes kažką iš Arono padarysime“, – tuomet apie nerangų auklėtinį atsiliepė R. Kurtinaitis. Bet jis nebuvo pirmasis, A. Baynesą palyginęs su gauruotu miško gyvūnu.

„Aronai, tu kaip meška skaudančia sėdyne“, – yra pareiškęs šio žaidėjo treneris universitete Tony Bennettas.

Su „Lietuvos rytu“ laimėjęs LKF taurę ir LKL čempiono žiedą A. Baynesas laimės ieškoti išvyko svetur. Po sezoną jis praleido Vokietijoje ir Graikijoje, o 2012 metais vėl sulaukė galimybės žaisti Eurolygoje. Ir šį kartą savo progą australas išnaudojo puikiai – atstovaudamas Liublijanos „Union Olimpia“ komandai krepšininkas per 26 minutes vidutiniškai pelnydavo 13,8 taško, po krepšiais sugriebdavo 9,8 atšokusio kamuolio ir rinkdavo 18,2 naudingumo balo.

Verta pažymėti, kad geriausias savo karjeros rungtynes A. Baynesas sužaidė būtent prieš buvusį savo trenerį R. Kurtinaitį, į kurio vadovaujamos Maskvos srities „Chimki“ krepšį jis sugebėjo įmesti net 27 taškus ir surinkti 33 naudingumo balus.

O štai 2013-ųjų vasarą Lietuvos sirgaliai buvo priversti griebtis už galvų: Lietuvoje nepritapusį, bet potencialą parodžiusį „meškiną“ į savo gretas pasikvietė San Antonijaus „Spurs“ klubas. Nors A. Baynesas dažnai buvo mėtomas tarp NBA ir NBDL, 2014 metais jis savo pirštą papuošė NBA čempiono žiedu.

Trejus metus Greggo Popovichiaus auklėtas krepšininkas savo geriausią sezoną sužaidė praėjusiais metais. Jis žaidė 70 mačų, iš kurių 17 pradėjo starto penkete. Per 16 minučių jis rinkdavo 6,6 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio.

Nuo šio sezono 29-erių A. Baynesas rungtyniauja Detroito „Pistons“ komandoje: per 40 rungtynių ant parketo praleido po 13,6 minučių ir pelnė 5,2 taško bei po krepšiais sugriebė 4,2 atšokusio kamuolio.

Geriausią pasirodymą šiemet australas surengė ne prieš bet ką, o prieš buvusią komandą – į „Spurs“ krepšį per 19 minučių jis įmetė 15 taškų. O štai praėjusį savaitgalį australas surengė puikų pasirodymą ir padėjo „Pistons“ komandai sutriuškinti NBA čempioną „Warriors“ klubą (113:95). Vidurio puolėjas vos per 9 minutes pataikė visus 6 dvitaškius ir surinko 12 taškų.

Eurolygos MVP – nesustabdomas ir NBA

2006 metais serbų Vršaco „Hemofarm“ klube savo profesionalo karjerą pradėjęs B. Marjanovičius taip pat bandė laimę NBA naujokų biržoje. Tačiau 2010-aisiais 221 cm ūgio milžinu niekas nesusidomėjo. Neeilinio sudėjimo „centrą“ į savo gretas pasikvietęs Maskvos CSKA klubas sezono viduryje nusprendė jį paskolinti kitai komandai. Taip tuomet 22-ejų B. Marjanovičius atsidūrė Kauno „Žalgiryje“.

Vis tik kauniečiai nesiruošė šlifuoti nenugludinto deimanto ir po sezono atsisveikino su aukštaūgiu, kuris, vilkėdamas „žaliai-baltus“ marškinėlius, Eurolygoje per 6 mačus vidutiniškai pelnydavo 5,2 taško, atkovodavo 3,5 kamuolio ir blokuodavo 0,5 metimo.

Tuomet B. Marjanovičius savo laimę bandė mažai kam girdėtuose Rusijos ir Serbijos klubuose, kol 2013 metais atsidūrė krepšininkų kalvėje – Belgrado „Crvena Zvezda“ komandoje, kur suspindėjo visu gražumu.

Pirmame sezone Eurolygoje serbų milžinas per 10 susitikimų rinkdavo po 10,8 taško, 7,7 atkovoto kamuolio ir 15,2 naudingumo balo. O štai pernai B. Marjanovičius tapo visų komandų siaubu – akivaizdžiai patobulėjęs aukštaūgis buvo pripažintas naudingiausiu Eurolygos reguliariojo sezono žaidėju ir išrinktas į antrąjį simbolinį sezono penketą.

„Raudonųjų žvaigždžių“ lyderis per 24 mačus vidutiniškai rinkdavo po dvigubą dublį: 16,6 taško, 10,7 atkovoto kamuolio ir net 25,7 naudingumo balų. Geriausias rungtynes karjeroje B. Marjanovičius sužaidė TOP-16 etape, kuomet prieš Berlyno ALBA ekipą pelnė 27 taškus ir surinko net 40 naudingumo balų.

Nieko keisto, kad po tokio įspūdingo sezono į serbą pakrypo net ir NBA skautų akys. Ir taip dar vienas krepšininkas, kurio galimybių išnaudoti nesugebėjo Lietuvos komandų treneriai, pravėrė stipriausios pasaulio krepšinio lygos NBA duris.

B. Marjanovičių savo komandoje matyti pageidavo europietišku krepšinio stiliumi išsiskiriantis G. Popovičius. Ir „Spurs“ vairininkas šiame sezone puikiai išnaudoja visas stipriąsias „centro“ savybes. NBA debiutantas ant parketo pasirodė 24 rungtynėse: nors jam pasireikšti treneris leidžia vos 8 minutes, jis renka net po 5,2 taško ir 3 atšokusius kamuolius bei į neviltį varo visus savo varžovus.

Ne visuose mačuose registruojamas milžinas buvo išsiųstas ir į Plėtojimosi lygą. Bet San Antonijaus klubo vadovams užteko vienerių rungtynių, kad suprastų, jog B. Marjanovičiaus vieta – NBA. Antrinėje lygoje pelnęs net 36 taškus ir po krepšiais 13 kamuolių sugriebęs B. Marjanovičius buvo iškart sugrąžintas į „Spurs“ gretas.

„Stebėti, kaip jis juda būdamas tokio ūgio – įspūdinga“, – komplimentus naujajam komandos draugui dalijo 39-erių gyva NBA legenda Timas Duncanas.

„Atrodo, kad jis net ir nuleidęs rankas galėtų blokuoti tavo metimą“, – šyptelėjo australas Patty Millsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)