Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro B grupėje buvo įveiktos Brazilija (82:76), Nigerija (89:80) ir Argentina (81:73), bet tuomet sekė gniuždantys pralaimėjimai ispanams (59:109) ir kroatams (81:90), o kančias užbaigė galingai rungtyniaujantys Australijos krepšininkai (64:90).

„Po tų pralaimėjimų sulaukiau daugiau palaikymo žinučių nei smerkiančių. Galbūt žmonėms apmaudu, nes jie norėjo, kad mes laimėtume, bet galiu pasakyti, kad labiausiai laimėti norėjome mes.

Juk kvaila važiuoti ir nesistengti – atidavėme visas jėgas tiek pasiruošime, tiek Rio. Olimpiadą prisiminsime kaip neišnaudotą gyvenimo šansą, nes galėjome nukeliauti iki pat finalo. Bet gyvenimas nesustoja“, – prisiminė 26-erių metų M. Kuzminskas, mintyje turėdamas faktą, kad akistatos su JAV rinktinė mūsiškiai būtų išvengę ir pusfinalyje.

Pasibaigus turnyrui treneris Jonas Kazlauskas pripažino, kad po skaudaus antausio nuo ispanų Lietuvos komanda nebebuvo tokia pati, o daugelis ekspertų viešai ėmė kritikuoti krepšininkus, kad jie – psichologiškai silpni. Visgi olimpinis debiutantas atskleidė, jog iš tikrųjų jis lankosi pas specialistą.

„Mano psichologas sakė, kad pralaimėjimą įsivaizduočiau kaip moterį ant pečių – jeigu vaikščiosi su ta moterimi, bus tik sunkiau. O jeigu nusimesi ir žiūrėsi į priekį, bus lengviau. Kad ir kaip lengva tai pasakyti, tačiau reikia stengtis kuo greičiau pamiršti, nes juk po vieno pralaimėjimo gali sekti dar kitas...“, – pasakojo vilnietis.

Pačiam M. Kuzminskui olimpinės žaidynės tapo geriausiu tarptautiniu turnyru karjeroje – puolėjas Lietuvos rinktinėje buvo antras tiek pagal pelnytus taškus (10,8), tiek pagal naudingumą (11).

Vidutiniškai per 23 minutes Kūzia dar atkovodavo 4,5 taško, atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo, o iš žaidimo atakuodavo gana pavydėtinu tikslumu: tikslą pasiekė 35 proc. tritaškių ir net 66,7 proc. dvitaškių.

Grįžęs į Lietuvą Mindaugas turėjo 10 dienų poilsio, po kurių pasileido į didžiausią savo iššūkį – išvyko į Niujorką. Su šio miesto „Knicks“ klubu jis debiutuos NBA lygoje.

Prieš priimant sprendimą palikti Europą ir keltis kitapus Atlanto krepšininkas porą dienų diskutavo su šeimos nariais, o iš aplinkinių sulaukdavo abejonių.

„Daug kas klausia, ar negąsdina blogi Jasikevičiaus ar Macijausko pavyzdžiai. Bet kai pagalvoju, kokios jų karjeros buvo nerealios – duok Dieve man tokią karjerą. Niekada negali žinoti, kas nutiks, todėl negaliu nepasinaudoti šansu. Vienareikšmiškai mano sprendimas buvo teisingas“, – pozityviai į ateitį žvelgė pats M. Kuzminskas.

Visgi „Knicks“ gretose konkurencija dėl minučių aikštėje bus itin arši, o joje lietuvio „varžovais“ bus ne tik lygos žvaigždė C. Anthony, bet ir 27 mln. JAV dolerių per ketverius metus uždirbsiantis Lance'as Thomasas.

Savo sėkmę Mindaugas JAV bandys pasikinkyti ne tik sunkiu darbu, bet ir ritualais, kuriuos atlieka visą savo karjerą. Pavyzdžiui, žaidėjas visada identišką maistą valgo identišku laiku ar pirmiau rišasi konkrečios pusės batą.

„Jei viską pradėčiau pasakoti, atrodytų, kad turiu psichinių problemų“, – juokėsi lietuvis.

Su „Knicks“ ekipa jis pasirašė dvejų metų ir 6 mln. JAV dolerių vertės sutartį. Ar tokios sumos neapsuks jaunojo krepšininko galvos?

„Pinigai sunkiai uždirbami, bet laba lengvai išleidžiami. Viskas priklauso nuo auklėjimo. Mūsų šeima visada gyveno gerai, bet niekada nebuvo taip, kad viską galėjome sau leisti. Aš adekvačiai vertinu pinigus: nei mašinos, nei laikrodžiai nėra mano gyvenimo siekiamybė. Bet niekada negailiu pinigų maistui. Tai tarsi mano hobis“, – šypsojosi M. Kuzminskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)