Skandalu pasibaigė šeštadienio dvikova Pasvalyje, po kurios treneris Virginijus Šeškus, prabilęs ir necenzūrine leksika, atvirai klausė, ar arbitrai apskritai turi sąžinę, o gal dalyvauja lažybose.

Žiežirbų netrūko ir sekmadienį Kaune vykusiame grandų mūšyje: trečiame kėlinyje kilus masiniam žaidėjų susistumdymui, kurio metu į aikštę žengė ir Šarūnas Jasikevičius, nesportinėmis pražangomis buvo apdalinti net keturi peštynių dalyviai – vienas „Žalgirio“ ir trys Vilniaus „Ryto“.

Ar teisėjai teisingai išnarpliojo krepšinio peštynes ir adekvačiai nubaudė visus kaltininkus? Kodėl buvo atšaukta Brandonui Daviesui iš pradžių skirta nesportinė pražanga ir nuobaudų išvengė savo zoną palikęs Šaras? Kas laukia Pasvalyje dirbusių arbitrų, kuriuos viešai iškoneveikė ir visiška nekompetencija apkaltino V. Šeškus, ir ar jam pačiam gresia kokios nors sankcijos?

Taip pat – nesusipratimai Eurolygoje: ar pagrįstai peržaisti paskutinį mačą su Madrido „Real“ reikalauja Stambulo „Anadolu Efes“ komanda? Ir kada sulauks atpildo svarbias „Žalgirio“ sekundes pradanginęs Maskvos CSKA komisariatas arba pats klubas?

Apie visa tai – naujausia DELFI TV laida „Krepšinio zona“, kurioje svečiavosi pats LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis.

– Šeštadienį Pasvalyje skandalingai baigėsi rungtynės tarp „Pieno žvaigždžių“ ir Prienų „Skycop“ (96:92). Po jų prieniškiai išplatino pusantros minutės vaizdo įrašą su įtartinais švilpukais. Algimantai, ar matėte tuo epizodus ir koks būtų jūsų komentaras apie juos?

– Aš nenorėčiau užbėgti už akių mūsų išvadoms, kadangi turime savo procedūras, kai teisėjai ir rungtynių inspektorius, kuris vietoje viską analizuoja, pateikia savo vertinimus. Bet manau, kad ten tikrai yra apie ką pakalbėti.

– „Skycop“ žaidėjams buvo skirtos net trys nesportinės pražangos, tiek pat jų puolime, technine nuobauda apdovanotas ir Virgis. Ar tai rodo, kad teisėjai nevaldė situacijos, apie ką užsiminė net laimėjusios komandos puolėjas Žygimantas Skučas?

– Klausimas yra, ne kiek sušvilpė tų pražangų, bet ar tie švilpukai buvo teisingi, ar ne. Jeigu suklysta, tai kiek, į kurią pusę ir taip toliau. Mes galutinę apžvalgą tikrai padarysime. Tačiau tie epizodai, kurie čia parodyti, yra atrinkti vienos komandos. Visada turime atsižvelgti į abiejų pusių objektyvumo balansą.

Toliau mes, aišku, svarstome, kaip konkrečiai kiekvienas teisėjų brigados narys aikštelėje elgėsi, dėl kokių priežasčių, kaip sakome, prarijo švilpuką. Yra daug aspektų ir jiems visiems reikia laiko peržiūrėti.

– Be kelių kitų ginčytinų epizodų, svarbiausias jų turbūt buvo ketvirtoje kėlinio pabaigoje, kad Anthony Keithas Lee pelnė du taškus su pražanga, bet tuomet stuktelėjo kelią jam pastojusiam Dagoberto Penai ir buvo nubaustas nesportine pražanga, kuri jam tapo penktąja. Tokiu būdu jis net nebegalėjo mesti baudos, o Kšyštofas Lavrinovičius jos nepataikė (92:92), tuo metu šeimininkai realizavo keturias ir iškovojo pergalę. Ar teisingas buvo toks švilpukas tokiu metu?

– Nesportinės pražangos apskritai turi būti skiriamos tada, kai yra už ką. Ar pradžioje, ar pabaigoje, kriterijai turi būti stabilūs. Teisėjas sprendimą turi priimti greitai, bet jis turi vieną privalumą – gerai užsiimta padėtis, kai matomas tarpas tarp žaidėjų ir kas ką veikia. Žiūrovai gali matyti, deja, tik tiek, kiek parodo kameros.

Šiuo atveju mes matome tik veiksmo pradžią, o pagrindinio dalyko – koks buvo tas smūgis – galime tik numanyti, bet ne tvirtai teigti. Teisėjas gi tai matė geriausiu kampu, matė, kaip įvyko tas kontaktas.

Aš galiu pasakyti savo nuomonę, bet noriu pabrėžti, kad ji nėra kategoriška. Mano manymu, toks veiksmas neturėtų būti interpretuojamas, kaip nesportinė pražanga. Kodėl? Nes nebuvo tokio akcentuoto smūgio alkūne ar stumtelėjimo dviem rankomis parvečiant žaidėją. Bet palikti be sankcijų tokį veiksmą irgi negalima. Kas bus, jei dabar visi po įmestų taškų pradėsime daužyti ir stumdyti savo varžovus?

Teisėjai peržiūrėjo šį epizodą, bet kadangi tai buvo internetinė transliacija su tik dviem kameromis, tas pakartojimas daug ko ir neparodė. O taisyklės sako, kad teisėjas pirminį savo sprendimą gali pakeisti tik tokiu atveju, jeigu yra akivaizdus įrodymas. Jeigu lieka abejonių, jis turi likti prie pirminio sprendimo. Taip ir buvo padaryta.

Aš asmeniškai pasakyčiau, kad to epizodo taip negalima buvo palikti. Žaidėjas turėjo būti įspėtas, kad pasikartojus tokiam veiksmui, netgi jei laikas ir sustabdytas, kitą sykį jis bus baudžiamas nesportine pražanga. Bet tai – tik mano asmeninė nuomonė, nes aš neturiu įrodymų.

Virginijus Šeškus

– Ar Prienų klubo atstovai įteikė protestą ar kokį nors raštą su priekaištais?

– Protesto neįteikė. Protestui yra tam tikros taisyklės, kas gali būti protestuojama. Ir galimybė jį įteikti yra per 15 minučių po rungtynių.

Galiu pasakyti, jei mes per rungtynes įžvelgiame tik 5-6 brigados klaidas, tai yra geras teisėjavimas. Nėra idealus, bet geras. NBA lygoje, jei 80-85 procentai švilpukų yra teisingi, tada teisėjauta labai gerai. Kitas dalykas – klaidos rungtynių pabaigoje. Taip, kad su galutiniu verdiktu reikėtų truputį palaukti.

– Daugiausiai kritikos V. Šeškus išsakė Viliui Mačiulaičiui, kuris, anot jo, negali būti pagrindinis LKL rungtynių teisėjas. Rungtynėse taip pat dirbo arbitrai Juozas Barkauskas ir Ignas Davainis. Kokios sankcijos gresia jiems, jei gresia, ir kokia bauda laukia paties Virgio?

– Teisėjams švelniausia bausmė – pastabos ir įspėjimai. Toliau jie gali būti suspenduojami kuriam laikui nuo teisėjavimo LKL. Tai – pagrindinė sankcija, kurią naudojame. Jei negauni teisėjauti, negauni ir uždarbio, kuris tau yra suplanuotas. Kiek ilgai, priklauso nuo to, ar pirmą sykį, ar antrą, ar trečią, kiek tų klaidų padaryta, ar jo buvo lemtingos, o gal tiesiog silpnai teisėjauta. Būna, kad tas sankcijas mes skiriame, bet galbūt jų nepublikuojame.

Aš dabar negaliu pasakyti, ar tokių sankcijų sulauks teisėjai, dirbę Pasvalyje. Taip, mes matome, kad klaidų yra, bet reikia žiūrėti, kiek jų ir kas padarė.

O sprendimą dėl Virgio priims varžybų direktorė, lygos įgaliotas asmuo. Virgio komentarai dėl lažybų – rūbinės lygio. Viešai taip šnekėti nedera. Tam tikrai nėra prielaidų, tad tas humoras yra ne vietoje. Kitas dalykas, LKL labai rimtai dirba šiuo klausimu. Suspendavimas jam vargu, ar gresia, bet yra finansinės sankcijos, nes tai žemina lygos vardą, kelia nepasitikėjimą čempionatu.

Šarūnas Jasikevičius

– Aistrų netrūko ir sekmadienį Kaune vykusiame LKL lyderių mūšyje. Trečio kėlinio pradžioje aikštėje kilo masinis susistumdymas, kurio nugalėtojais išėjo žalgiriečiai. Jie gavo teisę mesti keturias baudas ir dar užvaldė kamuolį. Visa tai jie pavertė laimėta atkarpa 5:0. Jūsų akimis, ar tas epizodas buvo išnarpliotas teisingai? Nesportinės skirtos net trims vilniečiams – Marekui Blaževičiui, D. J. Seeley ir Dominique'ui Suttonui – ir tik vieninteliam Edgarui Ulanovui iš kauniečių.

– Taip, epizodas buvo išnarpliotas teisingai, tik sprendimas kiek užtruko, šiek tiek per ilgai buvo priimamas. Bet tai naujas dalykas, pas mus dar nėra buvusių muštynių su peržiūra. Kai tokia masė, tikrai sunku pamatyti, kas kam už ko griebė ir kas kur ką apvertė.

Peržiūrėta buvo teisingai. Kiekvienas nusikaltęs žaidėjas gavo po pražangą, o kadangi aritmetinė suma išėjo tokia, dvi lygiavertės pražangos iš vienos ir kitos komandos nusibraukė ir kas liko, tas liko, buvo vykdoma.

Galbūt M. Blaževičius nebuvo stipriausias stūmikas, bet jis buvo ta kibirkštis, pradėjusi konfliktą. Gali būti taikomos ir griežtesnės sankcijos, pavyzdžiui, jei žaidėjas trenkia kumščiu į veidą, tada skiriama diskvalifikacinė.

– O ar galėjo likti nenubaustas „Žalgirio“ strategas Š. Jasikevičius, nusprendęs įžengti į aikštę vykdyti taikdariškos misijos skirti savų ir svetimų krepšininkų?

– Galiu pasakyti užkulisinį komentarą. Jis paklausė prieš įeidamas teisėjo, ar gali į aikštelę. Taisyklės sako, kad jeigu kyla peštynės arba situacija, vedanti link jų, treneris arba asistentas gali įeiti į aikštelę, bet tik su viena sąlyga – kad aktyviai dalyvautų skiriant arba raminant žaidėjus. Tokiu atveju leidžiama. Š. Jasikevičiaus buvimas šalia sulaikė žaidėjus nuo aktyvesnių veiksmų, tai yra gerai.

Jeigu įeina į aikštelę ir pasyviai stebi, aš jau nekalbu, jei patys aktyviai dalyvauja muštynėse, jie yra baudžiami techninėmis pražangomis.

– Kaip bendrai vertinate teisėjavimą Kaune?

– Labai gerai teisėjavo. Didelių klaidų tikrai nesimatė. Taip, šiek tiek gal kilo klausimų dėl kriterijų, ar visi trys brigados nariai taikė juos vienodai. Buvo panašūs Brandono Davieso ir Martyno Echodo veiksmai, pastarajam skirta pražanga, o pirmam ne. Na, bet čia jau yra farmakologijos reikalas pasverti, kiek gramų. Kaip tokioms įtemptoms aukšto lygio rungtynėms, teisėjavo tikrai labai gerai.

Visa laida – vaizdo įraše: 00:00-23:55 min. apie skandalingą teisėjavimą Pasvalyje ir gresiančias sankcijas, 23:55-29:45 min. – apie peštynes Kaune ir Šaro įėjimą į aikštę, 29:45-35:15 min. – apie du sekundžių detektyvus Eurolygoje, 35:15-40:50 min. – Vaido Čeponio komentaras apie „Žalgirio“ ir „Ryto“ susidūrimą.

Algimantas Pavilonis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)