Antradienį Eurolygos būstinėje Barselonoje (Ispanija) subraižytas kito sezono revoliucinis turnyro modelis „Lietuvos ryto“ atstovams palieka daug klausimų.

Pagal jį, Eurolygos dalyvių skaičius nuo 24 sumažės iki 16, o tarp jų dominuos ilgalaikes licencijas turintys klubai. Tokių yra vienuolika, vienas jų – Kauno „Žalgiris“.

Naujas partneris IMG padės išauginti lygos biudžetą iki 36 mln. eurų per metus, bet D. Gudeliui lieka neaišku, kaip bus dalinamasi pinigais.

„Praktiškai yra formuojama uždara lyga. Pagal skelbiamą informaciją, klubams atiteks 60 proc. biudžeto, o 40 proc. bus skiriama lygos administravimui ar panašiai. Atmetus juos, lieka 22 mln. eurų – mažiau nei siūlė FIBA (į naują lygą praėjusią savaitę pajėgiausius klubus pakvietusi FIBA žadėjo 30 mln. eurų prizinį fondą, bet jo šaltinių nenurodė – Krepšinis.lt). Čia dar reikia įdėmiau panagrinėti, ar Eurolygos pasiūlymas naudingesnis. „Žalgiriui“ – taip, nes jie užsitikrina vietą lygoje. Bet ar naudingiau toms komandoms, kurioms garantuotas vietas siūlė ir FIBA – klausimas“, – svarstė D. Gudelis.

Kita takoskyra tarp Eurolygos projekto ir FIBA sumanymų – langai nacionalinių rinktinių atrankos į pasaulio čempionatą varžyboms, turinčioms startuoti 2017 metų rudenį.

Eurolygos reguliariajame sezone komandų laukia po 30 rungtynių, todėl lygos vadovybė kategoriškai priešinasi FIBA norams rengti rinktinių akistatas klubų sezono metu.

„Įdomi būtų Lietuvos krepšinio federacijos pozicija. Eurolyga laikosi nuostatos, kad langų rinktinių varžyboms nebus. Įdomu, kaip tuomet atrodys mūsų rinktinė. NBA savo žaidėjų neišleis. Jeigu langų nėra Eurolygoje, jų automatiškai neturėtų būti ir Europos taurės varžybose. Tai iš ko tada bus buriama rinktinė? Gal iš Regionų lygos žaidėjų? Rimtai kalbant, į šį klausimą turi atsakyti federacija“, – dėstė D. Gudelis, kuris yra ir trečios pagal pajėgumą šalyje Regionų krepšinio lygos (RKL) prezidentas.

Savo ruožtu, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) Eurolygos žingsnių plačiau nekomentuoja.

„Laimė, kad dar yra laiko iki 2017-ųjų – per tuos metus situacija tikrai turėtų būti aiškesnė“, – Krepšinis.lt trečiadienį sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Primename, kad „Lietuvos rytas“ šiuo metu rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Europos krepšinio pakopoje – Europos taurės turnyre. Eurolygoje vilniečiai paskutinį kartą žaidė 2013-2014 metų sezone.

Pagal antradienį Barselonoje pateiktą turnyro modelį, „Lietuvos ryto“ galimybės galynėtis su elitu gerokai sumenktų: norėdami patekti į Eurolygą, dabartiniai Lietuvos vicečempionai privalėtų triumfuoti Europos taurės varžybose. Dar vieną kelialapį ketinama skirti atrankos turnyro, kuriame žaistų aštuonios ekipos, nugalėtojams. Bet kaip bus atrenkami kvalifikacijos dalyviai, kol kas nepranešta.

Paskutines vietas Eurolygoje užimtų trijų nacionalinių ar regioninių čempionatų – neoficialiomis žiniomis, Vokietijos, Turkijos bei VTB Vieningosios lygos – laimėtojai. Kam būtų perleidžiamas bilietas į Eurolygą, jei namų fronte auksą pelnytų A licenciją jau turinti komanda, taip pat lieka neaišku.

Naujo sezono Eurolygos projektą savo parašais jau patvirtino dešimt iš vienuolikos garantuotas vietas turinčių klubų: Stambulo „Anadolu Efes“, Maskvos CSKA, Milano „Emporio Armani“, „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Vitorijos „Laboral Kutxa“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“, Madrido „Real“ ir „Žalgiris“. Kol kas dvejoja vienintelis Atėnų „Panathinaikos“, kurio savininkai ne kartą viešai kivirčijosi su Eurolygos prezidentu Jordi Bertomeu.

Savo ruožtu, FIBA praėjusią savaitę susitikime su klubų atstovais pasiūlė naują Čempionų lygos turnyrą, kurio biudžetą sudarytų 30 mln. eurų.

Paskelbta, kad varžybos lygiomis teisėmis būtų valdomos pačios FIBA ir Europos krepšinio grandų. Turnyre dalyvautų 16 elitinių krepšinio komandų, o vardinius kvietimus gautų „Barcelona“ , „Real“, „Olympiakos“, „Panathinaikos“, „Maccabi“, CSKA, „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“. Tiesioginius kelialapius taip pat pelnytų nacionalinių čempionatų nugalėtojai iš keturių šalių – Prancūzijos, Italijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Taigi, pagal FIBA viziją, Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) kasmet spręstųsi, kurią komandą deleguoti į aukščiausią žemyno divizioną,

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)