„Laikas parodys, ar ateityje jis aukos vasaras dėl nacionalinės komandos, bet šį kartą jis pasirinko teisingai“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt tautietį užstojo kitas šalies krepšinio talentas Janis Timma.

23-ejų metų 201 cm ūgio puolėjas, išsiskiriantis tvirtu sudėjimu, tatuiruotėmis ir įspūdingu šuoliu, kartu su Latvijos rinktine pateikė staigmeną, kuomet Europos čempionato aštuntfinalyje eliminavo slovėnus. Vis tik Lilio pakiliomis nuotaikomis „braliukams“ palikti nepavyko – jie neprilygo graikams ir čekams bei liko aštunti – per žingsnį nuo kelialapio į olimpinius atrankos turnyrus.

„Šiuo metu esame verti aštuntos vietos, bet giliai širdyje žinome, kad galime žaisti geriau ir pasiekti aukštesnių rezultatų“, – Latvijos rinktinės perspektyvas įžvelgė jaunasis krepšininkas.

Latvijos krepšinio federacija nusprendė, kad pačiai surengti atrankos turnyrą yra per brangu, tačiau viltį pasigrumti dėl bilieto į Rio de Žaneirą sugrąžino Čekija, Graikija, Italija ir Serbija, pasirengusios tapti atrankinių varžybų šeimininkėmis.

Jeigu FIBA teisę rengti atranką patikės bent vienai iš šių šalių, bilietą gaus ir latviai, kadangi tiek čekai, tiek graikai, tiek italai, tiek serbai jau turi vietas papildomose kovose.

Nors dauguma krepšinio ekspertų supranta, kad Ainaro Bagatskio auklėtinių galimybės įveikti galingus varžovus – minimalios, J. Timma kovingumo semiasi iš Lietuvos rinktinės, kuri net ir ne stipriausios sudėties sugebėjo iš Europos čempionato grįžti su sidabro medaliais.

„Tai geras pavyzdys kiekvienai komandai, kad nesvarbu prieš ką žaidi – turėdamas charakterį, aistrą ir valią kovoti, gali įveikti visus varžovus“, – lietuviams pagyrų negailėjo krepšininkas.

J. Timma į Lietuvą atvyko ne be priežasties – latvis kartu su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu šį vakarą nuo 19 val. stos į akistatą su Vilniaus „Lietuvos rytu“. Tačiau Marcelo Nicolos auklėtiniams lengva nebus, nes Rusijos klubas šiame sezone kluptelėjo tik vieną kartą – 3 pergalės iškovotos Europos taurės turnyre, 4 – VTB lygoje, o pralaimėta tik Rusijos taurėje, kur „Zenit“ netikėtai nusileido kukliam „Tambov“ klubui.

Per savo trumpą profesionalo karjerą J. Timma žaidė tik Latvijos komandose, bet dėka puikaus žaidimo sulaukė pasiūlymo paragauti legionieriaus duonos. Krepšininkas viliasi, kad sunkiai dirbdamas jis vieną dieną priartės prie savo svajonės praverti NBA duris.

„Kiekvienas žaidėjas stengiasi pasiekti savo aukščiausią tikslą, o man tai yra NBA“, – sakė 2013 metais Memfio „Grizzlies“ komandos 60-uoju numeriu pašauktas latvis.

J. Timmai, kaip ir visai komandai, šis sezonas prasidėjo tikrai sėkmingai – jaunasis puolėjas Europos taurėje vidutiniškai renka po 11, o VTB lygoje – net po 15,5 taško.

– Ką žinote apie būsimą savo varžovą „Lietuvos rytą“?, – Krepšinis.lt paklausė J. Timmos.

– Lietuviai visada žaidžia kietą krepšinį, ypatingai namuose. Mes žinome, kad bus sunkios rungtynės, bet joms esame pasiruošę.

– Kas gali tapti raktu į pergalę?

– Nuo pat rungtynių pradžios turime žaisti agresyviai. Negalime jiems leisti pajusti žaidimo, nes tuomet fanai pajus pergalės skonį ir dar labiau prisidės prie gero komandos pasirodymo.

– Kaip vertinate savo komanda sezono pradžią?

– Iš tikrųjų gana neblogai. Aišku, buvo ir duobelių, ir pakilimų, bet vis rasdavome būdų pasiekti pergales. Nors dar reikia stabilizuoti savo žaidimą, manau, kad su kiekvienomis rungtynėmis žaidžiame vis geriau.

– O koks sezono startas jums asmeniškai?

– Esu komandos naujokas, reikia priprasti prie naujų komandos draugų, be to, nedalyvavau pasirengimo cikle, nes tuo metu žaidžiau už nacionalinę komandą, todėl reikia laiko apsiprasti. Bet tai gera komanda, visi draugiški, padeda aikštelėje, todėl nėra labai sunku.

– Prieš porą metų buvote pašauktas NBA naujokų biržoje, bet už Atlanto išvykti vis dar nepavyko. Svajojate ten vieną dieną žaisti?

– Žinoma. Kiekvienas žaidėjas stengiasi pasiekti savo aukščiausią tikslą, o man tai yra NBA.

– Kol kas per savo karjerą žaidėte tik Latvijos klubuose. Persikėlimas į „Zenit“ komandą – pirmasis žingsnis pakeliui į viršūnę?

– Žingsnių neskaičiuoju, tik žinau, kad turiu kasdien sunkiai dirbti, nes taip stengiantis patekti į NBA neturėtų būti labai sunku.

– Ar Kristapas Porzingis labai didelė žvaigždė Latvijoje?

– Taip, dabar jo populiarumas kasdien auga. Aš didžiuojuosi tuo, ką jis jau spėjo pasiekti, ir linkiu išvengti traumų, kad galėtų padėti ne tik savo klubui, bet ir nacionalinei komandai.

– O kaip vertinate jo sprendimą žaidimą Latvijos rinktinėje iškeisti į pasirengimą debiutui NBA?

– Manau, kad šioje situacijoje jis pasirinko teisingai. Laikas parodys, ar jis ateityje aukos vasaras dėl nacionalinės komandos, bet šį kartą jis pasirinko teisingai.

– Europos čempionate liko 8-oje vietoje – per žingsnį nuo bilieto į olimpinį atrankos turnyrą. Ar nusivylėte?

– Negaliu sakyti, kad nusivylėme, bet mes visi žinome, kad galėjome pasirodyti geriau. Šiuo metu esame verti aštuntos vietos, bet giliai širdyje žinome, kad galime žaisti geriau ir pasiekti aukštesnių rezultatų.

– Ar vis dar turite vilties žaisti olimpinėse žaidynėse?

– Galimybių tikrai yra. Laikas parodys, bet tikrai tikimės ten būti.

– Rygoje žaidėte prieš Lietuvos rinktinę, kuri vėliau iškovojo sidabrą. Ar nustebino toks mūsiškių pasiekimas?

– Ne, tai tik dar kartą įrodo, kad lietuviai puikiai žaidžia krepšinį. Tai geras pavyzdys kiekvienai komandai, kad nesvarbu prieš ką žaidi – turėdamas charakterį, aistrą ir valią kovoti, gali įveikti visus varžovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)