Kviečia, nors žino atsakymą

„Atleiskite, bet geriausias savo rungtynes sužaidžiau būtent prieš lietuvių komandas. Dėl to man labai patinka čia svečiuotis, prisiminimai – kuo geriausi“, – nusijuokė A. Kirilenka.

Rusijos krepšinio federacijos (RFB) prezidentas šeštadienį į Kėdainius atvyko puikios nuotaikos, ir vakaras Lietuvos agurkų sostinėje jos nesugadino.

37-erių buvęs puolėjas iš pirmos tribūnų eilės stebėjo, kaip jo šalies moterų rinktinė po paskutinių sekundžių dramos 79:77 palaužė Lietuvą Europos čempionato atrankos varžybose.

Rusija nebėra tokia dominuojanti jėga moterų krepšinyje kaip praėjusiame dešimtmetyje. Bet subūrusi tokias žaidėjas kaip Jevgenija Beliakova, Ksenija Levčenko ar Marija Vadejeva ji bent atrankoje žygiuoja be pralaimėjimų ir vieną koją jau perkėlė per finalinio etapo slenkstį.

Tuo pačiu negali pasigirti vyrų komanda, kuriai inauguracinės planetos pirmenybių kvalifikacijos varžybos tapo nemenku galvos skausmu.

4 pergales ir tiek pat nesėkmių savo sąskaitoje turintys rusai K grupėje užima trečią poziciją. Pakaktų susikeisti vietomis su laipteliu žemiau esančiais bei tokį patį kraitį turinčiais suomiais, ir Rusija liks be pasaulio čempionato.

O tuomet niekas neleistų lengvai pamiršti fakto, kad Aleksejus Švedas ar Timofejus Mozgovas atrankos varžybose sužaidė vos po dvejas rungtynes.

Kaip ir kiti elitui priklausančių rinktinių treneriai, Sergejus Bazarevičius klubų sezono metu turi ieškoti, kuo pakeisti NBA ir Eurolygoje rungtyniaujančius tautiečius.

Nėra ši sistema ideali, bet man atrodo, kad bent pabandyti ją verta. Jeigu neišeis, daugiau taip nebedarysime. O dabar yra įvarytas toks pleištas, kad mes net nebandome.
Andrejus Kirilenka

Nors Rusijos ekipos kandidatų sąraše lapkričio pabaigos „langui“ yra Maskvos CSKA ir „Chimki“ žaidėjai, A. Kirilenka Krepšinis.lt prisipažino neturintis jokių garantijų, jog bent vienas jų padės žūtbūtiniuose mūšiuose.

„Visi puikiai suprantame, kokie čia reikalai. Jeigu nepavyks surinkti stipriausių, ką padarysi, versimės su tuo, ką turėsime“, – sakė buvusi krepšinio garsenybė.

Sužavėjo rinktinės gastrolės

Jei Lietuvos rinktinė kitas rungtynes žais tą patį vakarą kaip Kauno „Žalgiris“, rusų ir suomių dvikova dubliuosis su „Chimki“ maču.

„Nemalonu. Nukentės arba rinktinė, arba klubai – kad ir kokią išeitį pasirinksi, vis tiek kažkam bus blogai“, – skėsčiojo rankomis A. Kirilenka.

Kaip ir visi krepšinio veikėjai, AK-47 pramintas aukštaūgis tokią situaciją vadina keista. Tik šaknų jis ieško kitame darže nei tie, kurie keikia atrankos varžybų grafiko su Eurolyga nesuderinusią FIBA.

A. Kirilenka tvirtina gerbiantis klubų interesus ir vengia veltis į tiesioginę konfrontaciją su CSKA – ekipa, kurioje praleido kone visą savo europietiškąją karjeros dalį.

Tačiau jis kaltina FIBA reikalavimų nevykdančią Eurolygą, tarsi užmiršdamas, jog tas pats CSKA sudaro pastarosios branduolį.

„FIBA diktuoja krepšinio taisykles, bet jų nesilaikoma. Atsiranda disbalansas, kiekvienas daro, ką nori. Tai man neatrodo teisinga, juk visos šalys stojo į FIBA ir sutiko laikytis jos taisyklių. Vadinasi, kažkas nevykdo savo pareigų. Niekas nenori niekieno bausti, mes visi esame viena krepšinio šeima. Norėtųsi tiesiog gražiai susitarti.

Manau, Eurolyga labai lengvai galėtų atverti tuos du „langus“ lapkritį ir vasarį. Nejau galvojate, kad savaitei sustabdžius sezoną kas nors sugrius? Žaidėjams morališkai tai gal net išeitų į naudą, nes jie galėtų grįžti namo, sužaisti už rinktinę, pasikrauti emocijų. NBA ar kituose žemynuose žaidžiantiems krepšininkams – sunkiau, jiems skrydžiai būtų ilgi, kelionės nepatogios. Nėra ši sistema ideali, bet man atrodo, kad bent pabandyti ją verta. Jeigu neišeis, daugiau taip nebedarysime. O dabar yra įvarytas toks pleištas, kad mes net nebandome. Sistema atvirai atmetama, ir tai primena sabotažą“, – dėstė A. Kirilenka.

RFB prezidentas tvirtino net ir dabar įžvelgiantis atrankos varžybų naudą, nors jos rusams klostosi komplikuotai.

A. Kirilenka ypač pabrėžė tai, kad namų rungtynes nacionalinė komanda žaidė keturiuose skirtinguose miestuose: Žemutiniame Naugarde, Permėje, Krasnodare ir Chimkuose.

„Aš matau didelius šios sistemos pliusus, pavyzdžiui, galime išvysti savo rinktines dažniau nei kartą metuose, kaip būdavo anksčiau. Netgi ne stipriausios sudėties mūsų komanda kėlė didžiulį ažiotažą, rinko pilnas tribūnas ir puikus televizijų transliacijų reitingus. Žmonės pasiilgsta rinktinės, tikiu, kad jūs lygiai taip pat norite dažniau matyti savo komandą. Turime puikią galimybę žaidėjus atvežti į jų gimtuosius miestus, net jei jie toliau nuo pagrindinių centrų“, – FIBA „langus“ gyrė iš Iževsko kilęs buvęs krepšininkas.

Vienybės nėra

Kad ir kaip atrankos varžybų idėja žavėtųsi A. Kirilenka, nepanašu, kad jis pats yra pasiruošęs imtis lyderystės ieškant išeičių iš pato situacijos ginče tarp FIBA ir Eurolygos.

Žemyno federacijoms šiuo metu vadovauja ne viena ryški asmenybė: ispanas Jorge Garbajosa, kroatas Stojko Vrankovičius, serbas Predragas Danilovičius, turkas Hidayetas Turkoglu, lietuvis Arvydas Sabonis.

Kitą savaitę krepšinio grietinėlė bursis Vilniuje, kur vyks FIBA Europos padalinio posėdis, tačiau nepanašu, kad čia galėtų gimti kokių nors apčiuopiamų iniciatyvų.

Kodėl visi skundžiasi, bet niekas nebando susitelkti ir įvesti tvarką?

A. Kirilenka pripažįsta – ne visi mąsto vienodai kaip jis.

„Sakykite, o kokių aš svertų turiu? Nebent galiu paspausti žaidėjus, bet juk puikiai suprantu, kad jie čia ne prie ko. Tarpusavyje mes kalbame kiauras paras. Bet tai nereiškia, kad mūsų kažkas turi paklausyti.

Kiek žmonių – tiek nuomonių. Tas, kas veikia vienoje šalyje, kitoje gali netikti. Mums šis kalendorius įdomus, bet yra ir tokių, kuriems jis nepatogus. Gal ir galėtume susėsti ir ieškoti bendrų sprendimų, bet tai nebūtų lengva. Net jeigu mes, federacijų vadovai, susirinksime penkiese ar septyniese, mūsų pokalbis bus beprasmiškas, jei nesusitars Eurolyga ir FIBA. O jie kiekvienas laikosi įsikibęs savo ir nesiruošia nusileisti“, – savo galias nuvertino rusas.

Darjušas Lavrinovičius, Andrejus Kirilenka ir Viktoras Chriapa

Lietuviškas krepšinis primena šachmatus

Nors kritikuoja Eurolygos vadovybę, A. Kirilenka tvirtina vertinantis patį turnyrą.

„Dažnai mano žodžiai neteisingai interpretuojami, esu piešiamas kaip Eurolygos priešas. Taip nėra. Iš tiesų, man pačiam netgi labai patinka apsilankyti Eurolygos rungtynėse“, – patikino RFB prezidentas.

Jei ne susitikimas Vilniuje, ateinantį trečiadienį jis galbūt gyvai stebėtų ir klasikinę „Žalgirio“ bei CSKA akistatą Maskvoje.

„CSKA paskutinius 20 metų gali laimėti Eurolygą kad ir kiekvieną sezoną. Puiki komanda, puiki sudėtis. Bet finalo ketvertas – loterija, kurioje CSKA kol kas neturi labai gero sėkmės procento.

„Žalgiris“? Jo šiame sezone dar nemačiau, bet nė kiek juo neabejoju. Noriu pasveikinti Šarūną Jasikevičių, tikrai puikus treneris. Ir šiaip man labai patinka visi lietuviai: esu žaidęs vienoje komandoje su Gintaru Einikiu, Ramūnu Šiškausku, Darjušu Lavrinovičiumi, prieš tai sekiau A. Sabonį, Šarūną Marčiulionį, Rimą Kurtinaitį, Valdemarą Chomičių.

Lietuviškas krepšinis – visada protingas, intelektualus, tokį malonu stebėti. Kai aikštėje susiduri su lietuviais, tai visada būna kaip šachmatų partija. Jei, pavyzdžiui, amerikiečių komandos remiasi atletiškumu, lietuvius visada privalai bandyti įveikti strategiškai. Taip pat ir jūsų sirgaliai verti padėkos. Kad ir čia – atrodo, Kėdainiai atokiau nuo Kauno ir Vilniaus, dviejų pagrindinių krepšinio centrų. Bet užeini į areną ir randi jaukią, šiuolaikišką salę, kurioje – puiki atmosfera. Norėtųsi jus pasveikinti, jūs – šaunuoliai“, – komplimentų Lietuvai netaupė A. Kirilenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)