– Viešėjote JAV, kur savo akimis iš arti stebėjote vieno iš NBA Rytų konferencijos favoritų – „Celtics“ klubo virtuvę. Papasakokite plačiau apie šią patirtį. – Krepšinis.lt pasiteiravo D. Adomaičio

– Pati išvyka – labai naudinga, tiek profesine, tiek asmenine prasme. Turėjau galimybę pabendrauti su puikiai pažįstamais treneriais, pasisemti patirties. Krepšinis visose šalyse yra labai panašus, tik skiriasi tam tikros detalės, treniruočių procesas.

– Ar stažuotėje sutikote lietuvių?

– Krepšininkų lietuvių nesusitikome, su lietuviais krepšininkais bendraujame kitokiais būdais, nes Bostone iš lietuvių krepšininkų niekas nežaidžia. Susitikau su daug pažįstamų trenerių, kurie NBA dirba trenerių asistentais, su kuriais kažkada pačiam teko rungtyniavome aikštelėje. Buvo daug pažįstamų veidų. Smagiai ir naudingai pabendravome, prisiminėme ir savo krepšinio karjeros laikus.

– O pats nesulaukėte NBA pasiūlymo dirbti, tarkime, kad ir trenerio asistentu?

– Nebuvo tokių minčių. Mano stažuotės tikslas buvo pasisemti patirties ir pamatyti iš arti NBA virtuvę. Faktas yra vienas: kai pažiūri tą krepšinį iš vidaus, jis visur yra panašus. Tik NBA žmogiškųjų resursų kiekis yra visai kitoks: dirba vyriausiasis treneris, net septyni asistentai, žaidėjų 16-18, daugybė personalo darbuotojų žaidėjų... Vienas trenerio asistentas dirba su dviem žaidėjais, taigi, visas treniruočių procesas yra gerai organizuotas. Žinoma, yra ir tų dalykų, kuriuos mes darome, tačiau jų kur kas didesni žmogiškieji resursai leidžia visą tai atlikti daug paprasčiau, greičiau ir natūralu – kokybiškiau.

Man Bostone teko matyti visą komandos pasiruošimo procesą nuo pradžių: stebėjau, kai komanda susirinko į pirmąją treniruotę, koks buvo jų nusiteikimas, sportinė forma ir panašiai... Vėliau analizavome treniruočių eigą, pasiruošimo metodiką ir tai, kaip ta komanda atrodo po pirmųjų draugiškų rungtynių. Tai man nauja ir labai naudinga patirtis.

Treniruotės baigtos, pirmos rungtynės - šįvakar #celtics #preseason

A post shared by Dainius Adomaitis (@dainius_adomaitis) on Oct 2, 2017 at 2:05pm PDT

– Pakalbėkime apie jūsų trenerio klubinę karjerą. Teko skaityti žiniasklaidoje, kad vasarą sulaukėte kelių užsienio ekipų pasiūlymų, tačiau jų nepriėmėte. Dabar siūlymų yra?

– Kalbų yra, domėjimosi – taip pat, tačiau dabar manęs laukia intensyvus darbas Lietuvos rinktinėje. Jau lapkričio mėnesį Lietuvos rinktinei teks žaisti dvejas atrankos į 2019 metų pasaulio čempionatą rungtynes – išvykoje su Kosovo rinktine ir Klaipėdos „Švyturio“ arenoje su lenkais.

Dabar visą dėmesį reikia skirti rinktinei. Esu pasakęs, kad iki to laiko jokio pasiūlymo neplanuoju priimti, ypač – pasiūlymų išvažiuoti į užsienio klubus. Būtų gana sudėtinga, nes reikia skirti daug dėmesio pirmosioms atrankos į 2019 metų pasaulio čempionatą rungtynėms.

– O po lapkričio mėnesio rinktinės dvikovų neatmetate galimybės dirbti kuriame nors krepšinio klube?

– Tada jau būtų kur kas paprasčiau. Neatmetu tokios galimybės.

– Kaip žiūrite į vadinamuosius rinktinių „langus“. Dabar pasigirdo vėl svarstymų, kad gali būti pokyčių, ieškoma taikos ir panašiai. Ką apie tai manote?

– Daug kas eskaluoja vieną nuomonę, kiti – kitą. Mano nuomone, kad pačiam krepšiniui, komandoms, žaidėjams tai yra labai blogai. Tai nesuprantama situacija, negali to būti, kad spalio pradžioje rinktinės nežino kaip, su kuriais žaidėjais ir kurią dieną žais atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes. Juk liko vos daugiau nei mėnuo, o situacija iki šiol nėra aiški. Kaip pasakyti klubams, ar galės išleisti savo žaidėjus, ar ne? Ar Eurolygos žaidėjai galės žaisti, ar ne? Mane, kaip trenerį, labiausiai tai erzina. Tikiuosi, kad kitą savaitę bus paskelbta paskutinė informacija, tada mes galėsime paskelbti Lietuvos rinktinės žaidėjų sąrašą.

– Turbūt dabar esate pasiruošę du skirtingus Lietuvos rinktinės sąrašus – su Eurolygos, NBA žaidėjais ir be jų?

– Taip. Reikės priimti galutinį sprendimą, kai sulauksime galutinės informacijos. Kiekvieną dieną girdime vis kažką naujo. Kol kas galutinio rinktinės žaidėjų sąrašo ir neskelbiame. Buvome susiplanavę, kad rinktinės rungtynės vyks vieną dieną, o dabar pasiruošimo planus reikės keisti, nes rungtynes jau planuojamos kitą dieną. Erzina tas datų keitimas ir t. t.

Man, kaip treneriui, yra sunkiai suvokiama: jei mes lapkričio 24 dieną žaisime Kosove, o lapkričio 26 dieną jau teks rungtyniauti Klaipėdoje, kaip mes pasiruošime šiai dvikovai? Nėra aišku, kada lapkričio 25 dieną grįšime iš Kosovo ir panašiai. Man šioje situacijoje labiausiai nepatinka tai, kad yra per daug klaustukų.

Taip pat labiausiai neramina tai, kad žaidėjas yra pastatytas į tokią situaciją, jog pats turi spręsti, ar žaisti už rinktinę ar klubą. Tai labai neteisinga žaidėjų atžvilgiu.

– Ar iki pirmųjų rungtynių Kosove dar planuojate kokių stažuočių?

– Yra planų, tačiau kol kas nėra nieko konkretaus.

– Gal taip pat išvyka į NBA klubą?

– Galbūt kol kas nieko nesakysiu, kadangi nėra tiksliai žinoma. Jei taip įvyks, būtinai pranešiu.

"Lietkabelis" - "Neptūnas"

– Treneri, pakalbėkite apie LKL čempionatą. Ar teko stebėti Lietuvos krepšinio komandų dvikovas? Kokį jos palieka įspūdį?

– Taip, teko stebėti. Laiko skirtumas tarp JAV ir Lietuvos buvo toks, jog galėjau derinti savo suplanuotus darbus ir malonumą stebėti rungtynes. Mačiau ir Panevėžio „Lietkabelio“ su Klaipėdos „Neptūnu“ akistatą, ir paskutines Vilniaus „Lietuvos ryto“ rungtynes su Prienų-Birštono „Vytautu“.

– Kokį įspūdį paliko šios dvikovos?

– Labai gerą įspūdį paliko „Neptūnas“. Jie čempionatą pradėjo geros sportinės formos. Gerą, kokybišką krepšinį demonstruoja „Lietkabelis“. „Žalgiriui“ dar trūksta susižaidimo, tai yra daugiau bendrų treniruočių. LKL čempiontas – įdomus. Manau, kad bus daug nenuspėjamų rezultatų. Prieš rungtynes negalėsime pasakyti, kas laimės. Nuo to žiūrovams tik įdomiau.

– Kokius matote LKL lyderius, kuriuos norėtumėte išskirti?

– Nereikia būti labai protingu, kad pasakytum, jog šiuo metu lyderis yra vienas – „Žalgiris“ ir greičiausiai juo bus dar ne vienerius metus. Tai išties pajėgi Eurolygos komanda, kurioje yra daug rinktinės žaidėjų. Tačiau jiems dar reikia laiko susižaisti, susistyguoti savo žaidimą.

– Jau šį sekmadienį Vilniuje vyks amžinų LKL varžovų – „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ mūšis. Kokią prognozuotumėte rungtynių baigtį?

– Prognozuočiau gerą kovą. Tai juk sezono pradžia, nė viena komanda nėra optimaliausios sportinės formos. Manau, kad sezono eigoje bus daug rungtynių, kai nugalės ta komanda, kuri tą dieną sužais geresnes savo rungtynes. Kas žino, gal sekmadienį vieną iš minėtų ekipų sužais geriausias savo sezono rungtynes? Sunku prognozuoti, viską pamatysime sekmadienį.

Kiekviena komanda turi savo tikslus, savo problemas, savo pasiruošimo planus. Juk šios komandos ruošiasi ne tik LKL, bet ir tarptautinėms varžyboms.

– Sezono eigoje ar viduryje būna pasikeitimų trenerių štabuose. Ar yra galimybių, kad šį sezoną jus pamatysime prie kurios nors LKL ekipos vairo?

– Toks jau mūsų trenerių darbas. Būna įvairių pasikeitimų, netikėtumų ir panašiai. Neatmetu jokios versijos, tačiau dabar yra tokia situacija ir aš stengiuosi iš jos išgauti maksimaliai ką galiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)