„Labai džiaugiuosi čia būdamas bei vėl vilkėdamas žalius marškinėlius. Dvi pastarąsias vasaras praleidau dalyvaudamas Donato Motiejūno organizuojamoje stovykloje, o šiais metais šiek tiek keičiu koncepciją ir vadovauju „Žalgiris” Talent Camp“ jaunimui.

Atvirai kalbant, pasikeitimų čia mažai. Tai krepšinis ir tai krepšinio stovykla, kurioje matau jaunuolius, kurie nori tapti geresniais, tobulėti ir siekti krepšinio aukštumų. Apie šiuos vaikinus galiu pasakyti tik geriausius žodžius, nes tai jaunimas, kuris žino, ko nori. Man vienas malonumas dirbti su tokiais vaikinais. Tai, greičiausiai, pagrindinė priežastis, kodėl esu čia“, – pokalbį pradeda krepšinio specialistas iš Latvijos.

Prieš praėjusį sezoną sau sakiau, kad „Žalgiris“ pribrendo didelėms pergalėms. Jie šį sezoną turėjo viską: žaidėjų amžius buvo tinkamas, 6 aukšto lygio, motyvuoti legionieriai, patyrę vietiniai žaidėjai, treneris, kuris žino, ką gali duoti komandai. Na ir, žinoma, vienas svarbiausių faktorių, kuris retai yra pažymimas – per visą sezoną buvo išvengta rimtų traumų. Dėl to reikėtų dėkoti ekipos treneriams, medikams ir visai organizacijai.
Ainaras Bagatskis

Praėję metai A. Bagatskiui buvo itin darbingi. Strategas dirbo krepšinio legenda vadinamo Davido Blatto asistentu, vėliau tapo Eurolygos grando Tel Avivo „Maccabi“ vyriausiuoju treneriu, o vasarą treniravo nacionalinę Latvijos vyrų krepšinio rinktinę.

Tačiau tęsiantis nesėkmingam „Maccabi“ sezonui, krepšinio specialitas buvo priverstas palikti vyriausiojo trenerio postą.

„Praėjusią vasarą praradau du gerus darbus. Buvo labai sunku suderinti klubinį ir nacionalinį krepšinį, todėl po praėjusio sezono nusprendžiau padaryti pertrauką. Po naujųjų metų norėjau grįžti į krepšinį, tačiau nepavyko suderinti sąlygų, negalėjau gauti to, ko norėjau. Per paskutinius aštuonis metus, tai buvo pirmas kartas, kai be krepšinio praleidau visą sezoną“, – pasakojo latvis.

Tačiau laikas praleistas be oranžinio kamuolio A. Bagatskiui išėjo į naudą.

„Pagaliau man buvo atlikta klubo operacija, todėl dabar esu šimtu procentų sveikas. Taip pat per tuos metus turėjau galimybių daugiau laiko praleisti su savo šeima, su sūnumi. Žinoma, nuo krepšinio visiškai neatitolau. Stebėdavau rungtynes iš žiūrovo pusės, o tai – patikėkit manim, visiškai kitoks jausmas“, – juokiasi treneris.

"Žalgiris Talent Camp"

Kalbėdamas apie savo darbą „Daruššafaka“ ir „Maccabi“ komandose, A. Bagatskis sako, kad tai buvo vienas didelis nuotykis.

„Kitaip nei „patirtis“ to nepavadinčiau. Iš D. Blatto gavęs pasiūlymą prisijungti prie Turkijos komandos, visiškai nesudvejojau ir, kaip parodė praktika, nesuklydau. Tais metais ant stalo turėjau 4 puikias sutartis, tačiau jų atsisakiau vien dėl to, kad galėčiau dirbti su vienu geriausių Europos trenerių“, – savo mokytoją gyrė strategas.

Pasak A. Bagatskio, darbuotis kartu su D. Blattu buvo vienas malonumas, o žydų kilmės amerikietį trenerį latvis įvardina kaip savo srities guru.

„Tai treneris, turintis savo krepšinio sistemą, kuri man labai patinka. Visą tą laiką, stebėjau jo darbo metodiką, mokiausi. Dirbdamas kartu su juo, krepšinį pradėjau matyti visai kitu kampu. Žinoma, visi krepšinį mato skirtingai, tačiau taip, kaip tai daro treneris Davidas, yra retenybė“, – sako latvis.

Tą patį sezoną, A. Bagatskis sulaukė Izraelio grando Tel Avivo „Maccabi“ komandos pasiūlymo, tapti vyriausiuoju treneriu. Tris trenerius per tą patį sezoną pakeitę žydai ieškojo specialisto, kuris galėtų atvesti komandą į pergalių kelią, tačiau dėl gausybės traumų, kamavusių komandą, A. Bagatskiui to padaryti taip ir nepavyko.

„Darbas Izraelyje buvo tikrai iššūkis, tačiau gerąja prasme. Tai ką pamačiau „Maccabi“ klube , galėsiu pritaikyti tolimesnei savo trenerio karjerai. Mačiau dalykų, kurių nederėtų daryti, tačiau taip pat gavau patirties“, – pažymėjo 51-erių latvis.

Davidas Blattas

Darbo ir sudėtingos situacijos „Maccabi“ klube A. Bagatskis nesureikšmina. Pasak jo, dirbti vyriausiuoju treneriu niekur nėra lengva.

„Jei nesi pasiruošęs kovoti su ugnimi, nesėsk į vyriausiojo trenerio kėdę. Juk, pavyzdžiui, Lietuvoje yra trys milijonai krepšinio ekspertų, kurie žino geriau nei vyriausias treneris, bet tai yra darbo dalis. Per tuos tris mėnesius, kai vadovavau „Maccabi“ komandai, laimėjome Izraelio taurę, nors nebuvome favoritai, nes tuo metu komandą kamavo traumos. Vėliau trys mūsų įžaidėjai turėjo įvairių sveikatos problemų.

Atėjęs naujas treneris dažnai gali pakeisti situaciją komandoje, tačiau kartais to padaryti tiesiog neįmanoma. Sezono metu penki traumuoti žaidėjai, iš kurių keturi yra startinio penketo nariai – tiesiog per daug. Per tą sezoną jie pakeitė beveik pusę komandos, o tai šį tą reiškia“, – kalbėjo strategas.

2017 metų Europos čempionate A. Bagatskio vadovaujama Latvijos nacionalinė rinktinė užėmė 5-ąją vietą, o tai yra antras aukščiausias kaimyninės šalies pasiekimas Europos čempionatuose nuo 1935 metų, kai Šveicarijoje latviai triumfavo senojo žemyno pirmenybėse.

„Per paskutiniuosius trejus Europos čempionatus Latvijos krepšinio rezultatai tik gerėja. Nors mūsų rinktinei dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepavyksta surinkti pajėgiausios sudėties, mes visada kovojame su kitomis krepšinio valstybėmis kaip lygūs su lygiais, o kartais net ir būname geresni.

Tai parodo, kad mes esame gerame kelyje ir mūsų sistema veikia. Mes žinome, kaip reikia žaisti krepšinį, tačiau dar turime išmokti, kaip nugalėti. Tokie dalykai ateina su laiku ir patirtimi. Praėjusiais metais turėjome labai jauną komandą su keliais patyrusiai žaidėjais, o mūsų žvaigždei Kristapui Porzingiui buvo vos 22 metai“, – pasakojo rinktinės treneris.

Anot A. Bagatskio, naujoji FIBA sistema yra ypatingai nenaudinga Latvijos rinktinei, nes pagrindiniai šalies žaidėjai atstovauja NBA ir Eurolygos ekipoms, o likusieji, deja, nėra pakankamai aukšto lygio.

„Penki geriausi mūsų šalies krepšininkai žaidžia už Atlanto, todėl negali padėti nacionaliniei rinktinei. Likusieji visada noriai atvyksta į rinktinės stovyklas, stengiasi, tačiau noro kartais neužtenka. Šiuo atveju mes nesame stabilūs. Kartais pavydžiu Lietuvos treneriams, jog jie gali suburti net keletą pajėgių rinktinių“, – juokėsi latvis.

Paklaustas, kas lėmė Kauno „Žalgirio“ fenomenalų pasirodymą Eurolygoje, A. Bagatskis negailėjo liaupsių komandos organizacijai.

„Prieš praėjusį sezoną sau sakiau, kad „Žalgiris“ pribrendo didelėms pergalėms. Jie šį sezoną turėjo viską: žaidėjų amžius buvo tinkamas, 6 aukšto lygio, motyvuoti legionieriai, patyrę vietiniai žaidėjai, treneris, kuris žino, ką gali duoti komandai. Na ir, žinoma, vienas svarbiausių faktorių, kuris retai yra pažymimas – per visą sezoną buvo išvengta rimtų traumų. Dėl to reikėtų dėkoti ekipos treneriams, medikams ir visai organizacijai“, – sakė krepšinio specialistas.

Buvęs žalgirietis neabejoja, kad ir kitais metais „Žalgiris“ gali pakartoti šio sezono pasiekimą.

„Kaip yra pasakęs Che Guevara, viskas yra įmanoma, net ir neįmanomi dalykai. Organizacija žino, ką daro, eina teisinga linkme, suranda puikius žaidėjus. Tai kodėl gi ne?“, – šypsosi A. Bagatskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)