Į trumpą rinktinės stovyklą Vilniuje A. Gudaitis atvyko kartu su savo bendraklubiu Mindaugu Kuzminsku.

Pasaulio čempionato kvalifikacijos varžybose jis prie rinktinės prisijungė antrą kartą – aukštaūgis žaidė ir vasaros pradžioje, o pirmus du atrankos „langus“ jam griežtai užvėrė Milano klubas, nenorėjęs išleisti savo žaidėjų sezono metu.

Ruoštis naujiems iššūkiams Eurolygoje ir Italijos pirmenybėse „AX Armani“ pradėjo rugpjūčio pabaigoje, bet A. Gudaičiui ir prieš tai vasara buvo darbinga.

Pirmo sezono Milane patirtį įvertinęs klaipėdietis bandė priderinti savo žaidimą prie komandos stiliaus.

„Šiek tiek pailsėjau, o tuomet dirbau, pirmiausia, tobulindamas kojų darbą. Gumos, kopėtėlės – visokių pratimų galima prisigalvoti. Taip pat reikalingi ir atitinkami įgūdžiai aikštėje – kaip dėlioti kojas gaunant kamuolį, kaip išvengti gynėjo.

Labiausiai stengiausi lavinti greitį, kuris reikalingas keičiantis dengiamais žaidėjais. Trenerio S. Pianigiani gynybos sistemoje tai yra svarbus elementas, todėl norėjau jį pagerinti. Taip pat kai kurias kitas smulkmenas, pavyzdžiui, metimą kaire ranka“, – pasakojo A. Gudaitis.

Praėjusiame sezone jis paprastai kildavo nuo atsarginių suolo, bet vis tiek buvo naudingiausias klubo žaidėjas tiek Eurolygoje (vidutiniškai 10,3 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio per rungtynes), tiek Italijos čempionate (vid. 10,7 taško ir 7 atkovoto kamuolio).

Tik kas iš to, jei jokiais finansiniais nepritekliais pasiskųsti negalinti ekipa nebe pirmą kartą užlipo ant to paties grėblio. Niekaip nepasimokančiai „AX Armani“ madas diktavo ne A. Gudaitis, o Andrew Goudelockas, Jordanas Theodore'as, Curtisas Jerrellsas – žaidėjai, nepratę dalintis kamuoliu.

Andrew Goudelockas

Tai dėsningai atvedė prie priešpaskutinės vietos Eurolygoje. Nesklandumų milaniečiai patyrė ir vietiniame fronte, bet juos išsprendė sėkmingiau ir susigrąžino čempionų titulą.

Vasarą klubas bandė išsivalyti – A. Goudelockas ir J. Theodore'as paliko komandą, kaip ir Mantas Kalnietis, Marco Cusinas, Awudu Abassas, Davide'as Pascolo, Amatho M‘Baye, Cory Jeffersonas.

Jų pamaina – tokie žaidėjai kaip Nemanja Nedovičius, Jeffas Brooksas, Mike'as Jamesas, Amedeo Della Valle, Christianas Burnsas.

Pokyčiai neaplenkė ir A. Gudaičio karjeros. Tiesa, tik virtualios. Kol krepšininkas šilo kojas Apeninų pusiasalyje, kitoje Atlanto pusėje teisės į 2015-ųjų NBA naujokų biržoje pašauktą lietuvį, kuriomis iki šiol dar niekas nepasinaudojo, buvo perleistos Klivlando „Cavaliers“ klubui.

Apie tai, kokių lūkesčių gali turėti ši ekipa, kaip keitėsi Milano ir Kauno peizažai vasarą, kodėl klubas mieliau sutiko į rinktinę išleisti M. Kuzminską ir kokių prašymų turėjo A. Gudaičiui, žaidėjas pasakojo interviu Lietuvos žiniasklaidai.

– Vasarą bendravote su „Cavaliers“ atstovais?

– Agentas kalbėjo, o aš nelabai kišausi. Aišku, jaučiu susidomėjimą, kadangi jų žvalgas (buvęs Slovėnijos rinktinės vidurio puolėjas Primožas Brežecas – Krepšinis.lt) kontaktuoja tiesiogiai su manimi, jaučiu palaikymą. O pats klubas bendrauja su mano agentu. Žinau, kad rudenį jie atvyks į Europą, gal tuomet pateiks aiškesnę savo ateities viziją.

– Ar jūsų situaciją keičia LeBrono Jameso išvykimas – juk anksčiau visa sudėtis buvo lipdoma pagal jo poreikius, o dabar galbūt yra proga pertvarkyti komandą?

– Nežinau. Tai – verslo klausimai, kaip ir kas ten vyksta, aš tikrai nesidomėjau. Natūralu, kad dabar komanda bus jaunesnė. Ji nebebus tarp pagrindinių pretendenčių į NBA čempionų titulą, todėl gali daugiau šansų suteikti jaunimui. Juk būtų logiška pradėti formuoti naują komandos veidą ateičiai. Bet aš tik garsiai galvoju, „Cavaliers“ planų nežinau – daugiau galiu kalbėti apie „AX Armani“ situaciją.

– Labiau sekate NBA rinkos naujienas ar Eurolygos?

– Seku visą krepšinį – ir NBA, ir Europos. Aišku, man pačiam aktualiau europietiškos naujienos, nes aš čia žaisiu. Pasižiūriu, kas kuo pasistiprino, įdomu. Ir ne tik krepšinio žinios – įdomu ir tenisas, ir futbolas.

Artūras Gudaitis

– Kalbant apie Milaną, ar sunku buvo išsiprašyti į rinktinę?

– Nė vienam klubui nėra malonu išleisti savo žaidėjus, kai sezonas – ant nosies. Reikia ir juos suprasti. Kažkokių didelių pykčių nebuvo, suprato situaciją geranoriškai. Jie pasakė savo nuomonę – jiems atrodė, kad man geriau būtų pasilikti Milane ir dirbti su komanda. Bet štai esu čia. Kodėl? Nenoriu kartoti šabloninių frazių, tiesiog smagu čia būti ir padėti Lietuvai.

– Atsakyti klubui lengviau, kai tai galite padaryti dviese, susitarę su M. Kuzminsku?

– Galbūt. Bet mano situacija buvo truputį kitokia. Mindaugą jie lengviau išleido nei mane. Turbūt galvojo, kad aukštaūgiui reikia daugiau priežiūros ar panašiai.

– Gavote rekomendacijų, kaip prisižiūrėti rinktinės stovyklos metu?

– Taip. Klubas susisiekė su Martu Skrabuliu (Lietuvos rinktinės fizinio parengimo treneriu – Krepšinis.lt), sudarė papildomą programą, pagal kurią dirbsiu prieš ir po treniruočių. Manau, tai yra labai normalu, man tinka.

Artūras Gudaitis

– Grįžtant prie klubo, „AX Armani“ turi pakankamai išteklių, kad pasikviestų norimą krepšininką, bet jau ne vienerius metus sukomplektuodavo individualistų komandas. Ar panašu, kad šiemet bus kitaip?

– Visada tikiesi geriausio. Ir pirmos savaitės nuteikė tikrai optimistiškai, kadangi kolektyvas dabar bent jau atrodo žymiai labiau komandiškas, geriau suprantantis, ko iš jo norima. Kai kas liko, kai kas prisijungė. Bet visi dabar žinome, ko iš mūsų reikia, ko susirinkome. Manau, nebebus jokių nereikalingų klausimų, kaip buvo pernai.

– Būtų fiasko dar sykį likti Eurolygos turnyro lentelės dugne?

– Turime pajėgią sudėtį, bet tai dar nelygu gerai komandai. Bandysime pirmiausia ją sulipdyti, o paskui jau žiūrėsime, kas iš to išeis.

– Jūsų nuomone, ar pasikeitusiam Kauno „Žalgiriui“ realu antrą sezoną iš eilės kurti stebuklus Eurolygoje?

– Sunku spręsti apie „Žalgirį“, kol kas nesu matęs naujos komandos žaidimo. Bet visada sunkiau kažką pakartoti nei pasiekti pirmą kartą. Taip jau sporte būna. Dabar visi į „Žalgirį“ žiūrės kaip į kietą riešutėlį, norės jį perkąsti. Tuo labiau, kad visos 16 komandų nori to paties, nori patekti į aštuonetą ar į ketvertą. Gal tik naujokė Podgoricos „Budučnost“ turi mažesnių tikslų, o gal ir ne. Pagal savo finansus juodkalniečiai irgi turi neblogą sudėtį. Tad visi klubai konkurencingi, visiems bus nelengva.

Primename, kad atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes Lietuvos rinktinė rugsėjo 14-ąją išvykoje žais su Kroatija, o rugsėjo 17-ąją Vilniuje susikaus su Nyderlandais.

Prieš tai sekmadienį lietuviai repetuos žaidimą kontroliniame mače Vilniuje su Latvija.

Dainiaus Adomaičio auklėtiniai yra atrankos J grupės lyderiai, iki šiol laimėję visus šešis žaistus susitikimus.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis atrankos į 2019-ųjų pasaulio čempionatą II-ajame etape
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)