„Pasirinkome turnyrą ir jame žaisime. Mes – ne kekšė. Tikrai nekeisime savo sprendimo: jį priėmėme ir jo laikysimės. Tikrai nebus taip, kad kažkas už mus nuspręs, ką ir kaip mums daryti. Tegul jie sprendžia savo problemas, o mes spręsime savas“, – Krepšinis.lt susidariusią situaciją komentavo G. Vainauskas.

LKF neeilinį balsavimą surengė gavusi „FIBA Europe“ laišką, kuriame siūloma imtis priemonių prieš kitą barikadų pusę pasirinkusius klubus. Kitu atveju – kentės nacionalinės rinktinės.

Pabijojusi, kad Lietuvos rinktinė gali netekti teisės varžytis vasarą Rio de Žaneire vyksiančiose olimpinėse žaidynėse, LKF nusprendė pašalinti „Lietuvos rytą“ iš kito sezono LKL čempionato.

Tai ką, mes esame kvailiai, kad priimame vieną sprendimą, Sabonis mus paspaudžia savo ūgiu, ar kažkuo kitu, ir mes jį pakeičiame? Taip, mes galime nutraukti sutartį ir nėra jokių sankcijų. Bet yra susitarimai.
Gedvydas Vainauskas
Vilniečių klubo prezidentas dar praėjusį mėnesį viešai paskelbė apie sutartį, kuria įsipareigojo dar trejus metus žaisti Europos taurės turnyre, kuris šiuo metu ir atsidūrė FIBA taikiklyje.

Tiesa, anot G. Vainausko, ją nutraukti Lietuvos vicečempionai gali be didesnės žalos, nes piniginės baudos už tai negresia. Visiškai priešingą sutartį su Eurolyga artėjantiems 10 metų pasirašė Kauno „Žalgiris“, kuris, norėdamas turnyrą palikti anksčiau laiko, turėtų kaip reikiant papurtyti piniginę – pakloti net 10 mln. eurų.

„Tai ką, mes esame kvailiai, kad priimame vieną sprendimą, Sabonis mus paspaudžia savo ūgiu, ar kažkuo kitu, ir mes jį pakeičiame? Taip, mes galime nutraukti sutartį ir nėra jokių sankcijų. Bet yra susitarimai.

Mes viską labai išsamiai apsvarstėme ir nutarėme likti – nepaisant to, ar būtų 10 milijonų bauda, ar nieko nebūtų. Mes nesame tas bailus klubas, kuris šoka pagal kažkieno dūdelę“, – savo pozicijos keisti nė neketino „Lietuvos ryto“ vadovas.

LKL. Kauno "Žalgiris" - Vilniaus "Lietuvos rytas"

Su Krepšinis.lt kalbėjęs Romualdas Brazauskas nematė galimybių vilniečių iš LKL pirmenybių diskvalifikuoti jau šiame sezone, todėl kovoje dėl čempionų žiedų Tomo Pačėso auklėtiniams uždegta žalia šviesa.

Tiesa, tai gali būti ir paskutinė galimybė nutraukti LKL pirmenybėse nuo 2010-ųjų trunkantį titulų badą. Pusiau juokais buvo pasigirdę gandų, kad pašalintas iš Lietuvos čempionato „Lietuvos rytas“ vėl pasuktų VTB Vieningosios lygos keliu, bet G. Vainauskas tokį variantą atmetė.

„Žaistumėme Baltijos lygoje“, – savo pasirinkimą paviešino sostinės klubo prezidentas.

„Bet ar jūs nebijote, kad LKL atsiskirs nuo federacijos? Taip ir bus – jūs patikėkite manimi. LKL nežlugs ir jame žais visos komandos, o federacija liks nuošalyje. Bent aš taip manau“, – nuo LKF vadovų nusisuko ir tokio paties LKL vadovų žingsnio tikisi jis.

Artimiausias eilinis LKL valdybos posėdis numatytas birželį, kuomet pirmenybės jau bus pasibaigusios.

„Federacija nė euro neduoda lygai. Nuo senų laikų yra likęs rudimentas, kad federacija yra aukščiau lygos. Taip, ji delegavo teises rengti LKL pirmenybes, bet pats LKL gali atsiskirti nuo FIBA, tapti kaip Eurolyga ir pats rengti savo čempionatą“, – alternatyvą įžvelgė G. Vainauskas.

Nors šiuo metu per šalių federacijas prie sienos yra spaudžiami tik Europos taurės turnyre norintys žaisti klubai, bet 2017-ųjų vasarą toks pats likimas gali laukti ir Eurolygos komandų.

FIBA nepripažino 10 metų sutarčių, kurias su Eurolyga pasirašė 11 klubų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“. FIBA yra pripažinusi tik trejų metų sutartis, kurias komandos su Eurolyga pasirašė prieš porą metų. Jos baigs galioti 2017 metų birželį.

Kuomet sutartys nustos galioti, tikimasi, kad FIBA prašys tuos 11 elitinių Europos klubų prisijungti prie naujai organizuojamo Čempionų lygos turnyro ir nuošalyje palikti Eurolygą.

Jonas Kazlauskas, Arvydas Sabonis

Bet paklaustas, ar nenorėtų pakeisti sprendimo, kuris liečia ir nacionalinę komandą, G. Vainauskas išliko kategoriškas ir netgi ėmė ieškoti užuojautos.

„Federacija visada gina tik „Žalgirį“, o „Lietuvos ryto“ niekada negynė, todėl aš labai ramiai į tai žiūriu. Federacijos komanda yra „Žalgiris“, o mes esame komanda, kuri trukdo „Žalgiriui“ gyventi, – situaciją iš savo varpinės išlukštenti stengėsi vilniečių vadovas. – Juk nė viena federacija dar iki šiol nepriėmė tokio drastiško sprendimo...“

Tačiau Krepšinis.lt patikslintas, kad tokiu pačiu keliu kaip Lietuva jau žengė ir kitos didžiosios Europos krepšinio valstybės (Rusija, Graikija, Ispanija ar Serbija), G. Vainauskas užminė dar vieną mįslę.

„Palaukite gegužės pirmos – jūs daug ką suprasite, kodėl mes taip elgiamės, – suintrigavo jis, bet atskleisti, ką turėjo omenyje, nesiryžo. – Yra tam tikri įsipareigojimai ir mano asmeniniai. Palaukite truputį.“

FIBA kariauti su Eurolyga pradėjo, nes niekaip nesugebėjo į savo naujai kuriamą Čempionų lygos turnyrą prisivilioti elitinių Europos klubų.

Neapsikentusi komandų „nepaklusnumo“ FIBA ėmėsi sankcijų, kuriomis dabar grasina rinktines pašalinti ne tik iš 2017 metų Europos čempionato, bet ir iš olimpinių žaidynių ar olimpinių atrankos turnyrų.

Oficialius laiškus dėl diskvalifikacijos jau gavo 8 šalys – Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina, Ispanija, Rusija, Serbija ir Slovėnija. Dar šešioms šalims – tarp jų ir Lietuvai – taip pat gresia identiškos sankcijos. Būtent dėl to LKF ir griebėsi šiaudo, bandydama apsaugoti nacionalinę komandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (643)