Naujienų – daugiau nei prisiminimų

Pirmą „Ryto“ treniruotę praėjusią savaitę aplankė kelios dešimtys gerbėjų, specialiu transparantu ir tradicinėmis skanduotėmis reiškusių palaikymą savo numylėtiniams.

Naujiems klubo legionieriams toks pasveikinimas buvo netikėtas.

„Žaidėjai, kurie čia rungtyniauja nebe pirmus metus, rūbinėje naujiems žmonėms paaiškino viską, pasakė, kokia atsakomybė ir malonumas yra žaisti klube, kuris kelia sau aukščiausius tikslus“, – apie sirgalių gestą vėliau atsiliepė ekipos vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.

Dviems naujokams paaiškinimų nereikėjo: tiek E. Bendžius, tiek E. Kairys kadaise augo reprezentacinio sostinės klubo struktūroje ir turėjo apsčiai progų susipažinti su Vilniaus sirgaliais.

Nors vaikystėje abiem įprastesnis buvo ne sostinės senamiesčio grindinys, o pajūrio smėlis. 28-erių E. Bendžius gimė Klaipėdoje, pusmečiu jaunesnis E. Kairys – Šventojoje.

Sulaukę paauglystės jie atvyko į Vilnių ieškoti kelių į profesionalų krepšinį ir ne vienerius metus vilkėjo rezervinės „Perlo“ komandos aprangą.

„Grįžau ten, kur kažkada viskas prasidėjo“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, apsisukusį gyvenimo ratą apibūdino E. Kairys.

Tačiau ne veltui sakoma, kad du kartus į tą pačią upę neįbrisi.

E. Kairio Vilniuje nebuvo septynerius metus. E. Bendžius „Ryto“ aprangą paskutinį kartą vilkėjo prieš ketverius.

Per tą laiką klubas mainėsi tiek kartų, kad buvę jo sistemos auklėtiniai mažai ką begali atpažinti – nebent tą pačią namų areną, nors ir ant jos fasado praėjusią savaitę nebeliko senojo komandos pavadinimo.

„Iš vienos pusės, jaučiuosi sugrįžęs, iš kitos – viskas nauja, išskyrus salę, visus jos tunelius, kuriais man jau nebereikia klaidžioti. O iš anų laikų personalo likęs tik Julius Sarapinas (dabartinis klubo vykdantysis direktorius – Krepšinis.lt). Ir dar tas pats budėtojas. Tikrai nemažai pasikeitimų“, – įvertino E. Bendžius.

Tiesa, pirmose „Ryto“ treniruotėse jaunystę puolėjui turėjo priminti ir dar vienas veidas – 2012-2014 metais komandos trenerių štabe dirbęs ir kelis mėnesius jam vadovavęs D. Adomaitis, kuris po praėjusio sezono pakeitė Rimą Kurtinaitį.

44-erių specialistas yra viena iš priežasčių, sugrąžinusių E. Bendžių ir E. Kairį į Vilnių.

Pakvietė į rinktinę – pakvietė ir į klubą

D. Adomaitis davė postūmį abiejų krepšininkų karjeroms, kuomet tapo Lietuvos rinktinės strategu.

Būtent jo sprendimu E. Kairys ir E. Bendžius pernai debiutavo nacionalinėje komandoje: pirmasis – draugiškose rungtynėse, antrasis – ir Europos čempionate.

Dainius Adomaitis

Abu žaidėjus D. Adomaitis nuolat pasitelkia ir šio pasaulio pirmenybių atrankos ciklo metu.

„Kai dar buvo asistentas „Lietuvos ryte“, jis su manimi dirbo individualiai. Po to pakvietė į rinktinę, dabar – į klubą. Galbūt jam imponuoja mano žaidimas, galbūt tinku jo sistemai“, – svarstė E. Bendžius, kurį D. Adomaitis anksčiau treniravo ir Lietuvos studentų rinktinėje.

O E. Kairys nedvejodamas trenerį vadina vienu svarbiausių argumentų, paskatinusių grįžti į Lietuvą.

„Du didžiausi šio pasiūlymo privalumai buvo treneris ir Europos taurės turnyras“, – teigė vidurio puolėjas.

Finansiškai legionieriaus duona skalsesnė

Pastaruosius tris sezonus jis praleido Turkijos aukščiausioje lygoje, kur išvyko po ketverių sėkmingų metų Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ gretose.

2015-2017 metais E. Kairys atstovavo Ušako „Sportif“, praėjusiame sezone persirengė Biujukčekmedžės „Demir Insaat“ apranga. Pastarojoje ekipoje per rungtynes jis vidutiniškai rinkdavo po 7,8 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio.

„Po Turkijos jaučiuosi stipresnis psichologiškai. Ten iš tavęs nori rezultato. Jeigu pritingi ar panašiai, iškart gauni spyrį į užpakalį“, – pirmą gyvenime išbandymą užsienyje prisiminė aukštaūgis.

Evaldas Kairys

Nors pirmajame sezone su Ušako klubu pavyko pasiekti atkrintamąsias varžybas, likusius dvejus metus lietuviui Turkijoje teko kovoti tik dėl išlikimo lygoje.

Todėl persikėlimą į Europos taurės varžybose dalyvaujančių Lietuvos vicečempionų stovyklą E. Kairys vadina „dideliu žingsniu į priekį“. Nors neslepia, kad žingsnis žengtas tik sportiniu, bet ne finansiniu aspektu.

„Iš tiesų, Turkijoje galima daugiau uždirbti, net ir žaidžiant antros turnyro lentelės pusės klube. Bet, mano atveju, skirtumas yra labai mažas, iš esmės panašu“, – sakė krepšininkas, kuriam savo egzistavimą jau baigęs „Sportif“ klubas, neoficialiomis žiniomis, liko skolingas dalį atlyginimo.

Namų faktorius

Ispanijos pirmenybių vidutiniokei Santjago de Kompostelos „Obradoiro“ trejus metus atstovavusiam E. Bendžiui praėjęs sezonas asmeniškai buvo sėkmingiausias.

Lietuvio statistikos vidurkiai pakilo iki 11 taškų ir 4,1 atkovoto kamuolio.

Klubas vasarą norėjo išlaikyti vienu lyderių tapusį senbuvį, tačiau konkuruoti rinkoje nepajėgė.

„Taip, ispanai siūlė man pasilikti. Bet jie patys suprato, kad krepšinis – verslas, kad krepšininkai turi siekti aukštesnio lygio, didesnės algos. Jie nedarė jokių kliūčių, atsisveikinome labai šiltai.

Ispanijoje buvo trys karjeros tęsinio variantai, bet kiekvienu atveju reikėjo šiek tiek luktelėti. O aš kasmet stengiuosi pasirašyti sutartis kuo anksčiau, nes mėgstu būti užtikrintas dėl ateities. Tuomet „Rytas“ ant stalo padėjo labai konkretų savo pasiūlymą. Turbūt galėjau sulaukti ir šiek tiek pelningesnio, bet tai man nebūtų atpirkę kitų pliusų, kuriuos mačiau Vilniuje“, – pasakojo E. Bendžius.

Kas krepšininką labiausiai viliojo į tėvynę?

„Aukštesnis komandos lygis, daugiau rungtynių – žaisime ne tik nacionaliniame čempionate, bet ir Europos taurės turnyre. Nors Ispanijoje ir vietinėse pirmenybėse varžovai labai stiprūs, ten niekad nebūdavo lengvų pasivaikščiojimų.

Taip pat po ketverių metų užsienyje pasiilgau Lietuvos. Be to, turiu mažą vaiką, o žmona – iš Vilniaus. Čia gyvena jos tėveliai, kurie gali padėti auginti anūkę. O kai lengviau žmonai, ir man lengviau sportuoti“, – aiškino E. Bendžius.

Rinktinės stovykloje pakeis tik marškinėlius

E. Kairys ir E. Bendžius šalies rinktinės kandidatų būrį „Ryto“ klube išaugino iki penkių: naujokai prisijungė prie Arno Butkevičiaus, Mindaugo Girdžiūno ir Martyno Echodo.

Pridėkime D. Adomaitį bei jo asistentą tiek klube, tiek nacionalinėje komandoje Mindaugą Brazį, ir desantas, kurį reikės pasiųsti į rinktinę per pasaulio čempionato atrankos varžybų „langus“, gali pareikalauti kone pusės „Ryto“ pajėgų.

Nors tvarkaraščiai tiesiogiai nesikirs, išnaudoti rinktinių pertraukas savo reikmėms vilniečiams bus sudėtinga.

Eimantas Bendžius

Bet žiūrint iš krepšininkų pozicijų – ar viena apranga, ar kita, darbas vis tiek tas pats.

„Anksčiau būdavo faina bent savaitei grįžti į Lietuvą, pamatyti draugus, šeimą. Dabar irgi gerai – nebereikės skraidyti, – praėjusio ir ateinančio sezono situacijas palygino E. Bendžius. – Svarbiausia, kad surinkti protingi žaidėjai, kurie supranta, ką ir kaip daryti.“

Įdomu, jog D. Adomaičiui ir rinktinės kandidatams „Ryto“ klube per artimiausią pasaulio čempionato kvalifikacijos „langą“ keisti aplinkos nereikės. Lietuvos nacionalinė komanda nuo rugpjūčio pabaigos treniruosis toje pačioje „Ryto“ arenoje, Vilniuje sužais ir draugiškas rungtynes su latviais (rugsėjo 9 d.) bei atrankos dvikovą su Nyderlandais (rugsėjo 17 d.).

Rugsėjo 14 d. lietuviai išvykoje kausis su Kroatija.

Lietuvos rinktinė yra vienvaldė J grupės lyderė (6 pergalės/0 pralaimėjimų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)