Šeštadienį nuo 17 val. tiesiogiai per DELFI TV stebėkite „Neptūno“ ir „Juventus“ dvikovą Utenoje.

Visą kovo mėnesį Lietuva akylai sekė Domanto Sabonio pasirodymą NCAA „Kovo beprotybėje“. Ją išgyveno ir Danielis Ewingas.

Amerikietis ketverius metus atstovavo prestižiniam Djuko universitetui, kurį tada ir dar iki dabar treniruoja JAV nacionalinės komandos strategas Mike’as Krzyzewskis.

Tais laikais Djukas buvo geriausias universitetas NCAA, o D.Ewingas – vienas jo vedlių. Pavyzdžiui, paskutinį sezoną NCAA krepšininkas per 34,5 minutės rinko vid. 15,3 taško ir atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

Lygiai taip pat, kaip D.Sabonis praėjusią naktį, D.Ewingas savo kelionę NCAA „Kovo beprotybėje“ baigė aštuntfinalyje – „Sweet 16” etape. Prieš pakildamas į NBA D.Ewingas spėjo patekti į trečiąjį simbolinį konferencijos penketą.

D.Ewingui aukštumos NBA naujokų biržoje nebuvo prognozuojamos, bet skautai buvo įsitikinę, kad tai solidus pirmojo rato pabaigos-antrojo pradžios šaukimas.

D.Ewingas turėjo viską, ko reikėjo NBA gynėjui – reikiamą agresyvumą, drąsą, žaibišką greitį ir staigumą, taiklią rankelę. Tačiau daugiausiai klaustukų kėlė nestabilumas ir jo įžaidėjo savybės.

Tik paskutinį sezoną Djuke M.Krzyzewskis pastatė Danielį į atakų dirigento poziciją. Nors buvo pastatytas į griežtesnius rėmus, D.Ewingo pasąmonėje niekur nedingo atakuojančio gynėjo instinktas, skatinęs mesti, o ne perduoti kamuolį.

NBA skautai prisibijojo ir tokios D.Ewingo savybės, kuri niekur nedingo ir karjeros metais Europoje, ar kad ir šį sezoną „Neptūną“. Kai derinys nutrūkdavo, varžovai nustebindavo Danielį ir pastatydavo jį į nepatogią situaciją, amerikietis tiesiog išmesdavo kamuolį krepšio link nepaisant to, kad būdavo ekstremaliai sudėtingoje situacijoje.

NBA skautų prognozės išsipildė – 2005-ųjų NBA naujokų biržoje jį 32-uoju šaukimu pasirinko „Los Angeles Clippers“. D.Ewingas atsidūrė už NBA veterano Samo Cassello ir perspektyvaus naujoko įžaidėjo Shauno Livingstono.

Debiutinėse NBA rungtynėse su „Seattle Super Sonics“ D.Ewingas žaidė pakankamai daug – 21 minutę, ir pasižymėjo 8 taškais. Bet tai gerokai viršijo jo karjeros NBA vidurkį. Du metus žaisdamas „Clippers“ jis gaudavo pasireikšti vid. po 13 minučių ir pelnydavo 3,4 taško.

Neliko sužavėtas nei D.Ewingas, nei Los Andželas. „Clippers“ atleido 191 cm ūgio gynėją ir šis nusivylęs debiutu NBA patraukė į Europą. Beje, nors dar per pirmąjį interviu Europoje sakė, kad planuoja grįžti į NBA, ten daugiau taip ir nesugrįžo.

„Tie dveji metai buvo gera patirtis, vieni geriausių mano gyvenime, – NBA patirtį mena D.Ewingas. – Buvau jaunas. Visada norėjau rungtyniauti įžaidėjo pozicijoje, bet tuo metu taip neatsitiko. Manau, viena pagrindinių priežasčių buvo ta, kad klubo žmonės manęs nematė kaip įžaidėjo. Viskas nesiklostė taip, kaip aš norėčiau. Tačiau kartais gyvenime taip nutinka. Turi judėti pirmyn ir stengtis padaryti kuo geriau“.​

D.Ewingas 2007-aisiais sudarė dvejų metų sutartį su Maskvos srities „Chimki“ komanda. Tada jos vairą kaip tik perėmė lietuvis Kęstutis Kemzūra.

Rusams pinigų netrūko. D.Ewingas prisijungė prie solidaus kolektyvo – „Chimki“ aprangą taip pat užsivilko Timofejus Mozgovas, Vitalijus Fridzonas, Kelly McCarty, Maciejus Lampe, Mike’as Wilkinsonas ar Teemu Rannikko.

Akivaizdu, kad už NBA žaidėją „Chimki“ paklojo nemažus pinigus.

D.Ewingas Europos taurėje rinko vid. 12,1 taško ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo. Tačiau K.Kemzūros amerikietis neįtikino. Danielis anksčiau laiko paliko pamaskvę ir persikėlė pas Tomą Pačėsą ir Sopoto „Asseco Prokom“ komandą.

Jau antrosiose savo Eurolygos rungtynėse D.Ewingas pelnė 32 taškus (su Nansi SLUC) ir surinko 35 naudingumo balus, taip užfiksuodamas karjeros rekordus.

Griežtasis T.Pačėsas labai mėgo amerikietį. D.Ewingas Lenkijoje praleido trejus metus – tiek, kiek neužsibuvo jokiame kitame Europos klube.

Vėliau jis dar žaidė Ukrainoje, Turkijoje ir Prancūzijoje, bet niekur nedingo jo taškų troškulio instinktas. Jo neišpūtė ir uostamiesčio vėjai. Anaiptol, D.Ewingui šis sezonas Europoje buvo rezultatyviausias. Europos taurėje jis vedė „Neptūną“ į priekį rinkdamas vid. 14,8 taško per rungtynes.

„Žinoma, labai norėčiau grįžti į NBA, jei tik būtų tokia galimybė. Tačiau dabar esu vyresnis ir mano supratimas apie tam tikrus dalykus šiek tiek pasikeitęs. Anksčiau savo karjeroje stengiausi grįžti – per pirmuosius metus Europoje vis mąsčiau apie tai. Tačiau nepavyko. Dabar koncertuojuosi į tai, kad būčiau toks geras krepšininkas, koks galiu. Per tuos likusius metus, kiek dar žaisiu krepšinį“, – sakė D.Ewingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją