Vėlų antradienio vakarą į Lietuvos sostinę atskrido Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda, su kuria Europos taurės turnyro TOP-16 etapą pradės „Lietuvos rytas“. Dvikova „Siemens“ arenoje vyks trečiadienį, nuo 19 val.

Pirmame etape abi ekipos užfiksavo identišką rezultatą, laimėdamos 6-erias iš 10 rungtynių.

Vis dėlto Rusijos klubo biudžetas – trigubai didesnis (12 mln. eurų), ir savo ambicijų Vasilijaus Karasiovo auklėtiniai nė nemano slėpti.

„Žinoma, norėtume favoritais laikyti save, nes atvažiavome čia pergalės – laimėti išvykoje būtų nepaprastai svarbu dėl turnyro situacijos. Kita vertus, mačiau, kad šiemet „Lietuvos rytas“ atrodo pajėgus. Nežinau, ar stipresnis nei praėjusiame sezone, nes ruošdamiesi rungtynėms peržiūrėjome tik atrinktas vaizdo įrašų ištraukas, o viso vilniečių pasirodymo iki šiol aš nesekiau. Bet atrodo, kad atmosfera komandoje gera, jiems žaidimas klojasi lengvai ir sklandžiai“, – Krepšinis.lt sakė D. Gordonas.

Taip tikrai nebuvo, kai „Lietuvos ryto“ marškinėlius vilkėjo pats 27-erių amerikietis. Nors kuomet įsibėgėjo, būtent jis praėjusiame sezone buvo vienas retų pragiedrulių „Lietuvos ryto“ padangėje. O jo galingais dėjimais mėgavosi ne tik sirgaliai, bet ir NBA lygos Orlando „Magic“ klube rungtyniaujantis vyresnysis brolis Aaronas Gordonas, pavasarį viešėjęs Lietuvoje.

Europos taurės turnyre 206 cm ūgio krepšininkas, galintis žaisti tiek sunkiojo krašto puolėjo, tiek vidurio puolėjo pozicijose, tuomet rinko 12,6 taško ir 9,6 atkovoto kamuolio vidurkį, panaši jo statistika buvo ir Lietuvos krepšinio lygoje – 10,6 taško ir 7,1 sugriebto kamuolio.

Vis dėlto, nors buvo visa galva pranašesnis už likusius klubo legionierius, galiausiai ir D. Gordono karjeros etapas „Lietuvos ryte“ baigėsi triukšmingomis skyrybomis.

Gegužės pabaigoje jis ir trys kiti komandos amerikiečiai Corey Fisheris, Clevinas Hannah ir Tayloras Brownas buvo apkaltinti laužę sportinį režimą pačiame nesėkmingos LKL pusfinalio serijos su Panevėžio „Lietkabeliu“ įkarštyje.

Vilniaus bare naktinėjančius krepšininkus užfiksavę sirgaliai tvirtino, kad pasilinksminimo įstaigose legionieriai būdavo dažni svečiai. Žaidėjai tuomet buvo nušalinti nuo komandos, ir sezoną „Lietuvos rytas“ užbaigė versdamasis be jų.

Dar daugiau žibalo į ugnį įliejo tuometis klubo prezidentas G. Vainauskas, leptelėjęs, jog komandoje turėti daugiau nei du juodaodžius žaidėjus pavojinga.

„Daugiau dviejų juodų, juodaodžių krepšininkų, komandoje negali būti. Mūsų komandoje atsirado keturi, ir jie susibūrė į tokią, kaip čia pasakyti, gaują. Negalima. Maksimaliai komandoje gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai. Per savo 20 metų darbo praktiką aš galiu tai pasakyti“, – dėl šių žodžių visame pasaulyje nuskambėjęs ilgametis „Lietuvos ryto“ savininkas susilaukė kaltinimų rasizmu ir netrukus paliko klubą.

Tą patį padarė ir D. Gordonas. Nors amerikiečio sutartis su „Lietuvos rytu“ turėjo galioti ir šį sezoną, ją išpirko „Zenit“. Krepšinis.lt žiniomis, rusai ir prieš tai bandė prisivilioti aukštaūgį, bet Vilniaus klubas nenorėjo išleisti svarbaus žaidėjo nesibaigus sezonui.

Sankt Peterburge D. Gordonas rungtyniauja kartu su kitu buvusiu „Lietuvos ryto“ legionieriumi iš Argentinos Nicolas Laprovittola.

Drew Gordonas bando blokuoti varžovo metimą

Greitą ir nesudėtingą žaidimą propaguojančio V. Karasiovo schemose amerikietis jaučiasi kaip žuvis vandenyje: puolėjas yra naudingiausias komandoje tiek Europos taurės varžybose (vid. 14 tšk., 8,4 atk. kam.), tiek VTB Vieningoje lygoje (vid. 16,2 tšk., 8,7 atk. kam.).

„Ši žaidimo sistema man tinka labiau. Be to, turiu daug gerų komandos draugų, kurie puikiai išmano krepšinį. Nereikėjo daug laiko susižaisti, vos ten atvykęs pasijutau esantis tinkamoje vietoje tinkamu laiku. Sankt Peterburge man labai patinka: gražus miestas, puiki draugija klube, be to, ir pačiam neblogai sekasi. Psichologiškai ten jaučiuosi labai gerai“, – teigė D. Gordonas.

Su Krepšinis.lt jis kalbėjosi apie tai, kodėl žymiai sunkiau buvo Vilniuje.

Nelengvą adaptaciją amerikietis prognozuoja ir trečiadienį į Lietuvą atskrisiantiems broliams LaMelo ir LiAngelo Ballams, apsivilksiantiems Prienų-Birštono „Vytauto“ marškinėlius. Tik dėl kitų priežasčių.

Beje, D. Gordonas yra baigęs tą patį Kalifornijos universitetą, iš kurio buvo išmestas praėjusį rudenį Kinijoje skandalingai apsivogęs vyresnysis LiAngelo. Tuomet 19-metis įkliuvo bandydamas apšvarinti parduotuvę ir išvengė teismo Kinijoje tik įsikišus JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

– Užsiminėte apie komandos atmosferą „Lietuvos ryte“. Ar praėjusiame sezone ji buvo prasta? – Krepšinis.lt paklausė D. Gordono

– Problemų buvo, ir nemažų. Ne dėl žaidėjų tarpusavio santykių – mes visada stengėmės sutarti, būti tiek pozityvūs, kiek tik įmanoma. Deja, tai padaryti buvo gana sudėtinga dėl daugelio nemalonių situacijų. Gal todėl „nesulipome“ taip tvirtai kaip kitos komandos.

– Vasarą palikęs klubą socialiniame tinkle parašėte, kad aplink tvyrojo pernelyg daug negatyvo ir rasizmo. Ką turėjote omenyje?

– Manau, daug kas girdėjo gandų apie tai. Nebenorėčiau jų prikelti, tai jau praeitis. Svarbiausia, kad klube įvyko pokyčių, ir panašu, kad dabar čia viskas susitvarkė, žmonės laimingesni.

– Trečiadienį jausitės turintis ką įrodyti „Lietuvos ryto“ sirgaliams ar bent daliai jų, kaip ir buvusiam prezidentui G. Vainauskui?

– Ne. Aš tik noriu sužaisti gerai, kaip visada. Dauguma „Lietuvos ryto“ aistruolių buvo labai palankūs komandos atžvilgiu, palaikė mus didžiąją dalį sezono, todėl neturiu dėl ko pykti.

Drew Gordonas

– Ar sutinkate pats padaręs klaidų, dėl kurių buvote apkaltintas sportinės drausmės pažeidimu?

– Jeigu kalbate apie tą vieną nuotrauką, tai ji – sufabrikuota, ir užfiksuota tikrai ne LKL pusfinalio serijos metu, kaip buvo teigiama. Iš tiesų, ji buvo padaryta gal savaite anksčiau. Jeigu reikia atsiprašyti, kad, būdamas suaugęs vyras, leidžiu sau pavakarieniauti mieste kaip visi normalūs žmonės, tuomet aš atsiprašau. Bet iš tikrųjų nemanau, kad tai būtina.

– Sakote, kad niekas nevartojo alkoholio tarp rungtynių?

– Nenoriu išsiplėsti, nes tai gali turėti įtakos. Tegu lieka, kaip yra. Tikiuosi, ši istorija niekaip nepaveiks praėjusiame sezone „Lietuvos rytui“ atstovavusių žaidėjų, nes jie – tikrai geri vyrukai. Būtų labai nesmagu, jei kažkoks menkniekis atsilieptų tų krepšininkų karjeroms.

– Į Lietuvą trečiadienį atvyksta broliai Ballai. Ką jūs galvojate apie tokį šių socialinių tinklų herojų pasirinkimą?

– Bus įdomu pasižiūrėti, kaip jie susidoros su savo situacija. Manau, tikrai nebus lengva, nes vargu ar jie ras tai, ko tikisi. Jauni žaidėjai, atvykstantys į Europą pradėti profesionalų karjeras, apskritai retai žino, su kuo susidurs. O LKL – tikrai sunki lyga. Tikiuosi, broliai prisitaikys, bet turės pasistengti, nes čia žaidimas – atletiškas, kovingas. Be to, komandos dažnai žaidžia tarpusavyje, todėl kiekvieną kartą kažkuo nustebinti varžovus būna vis sunkiau. Linkiu broliams sėkmės ir neabejoju, kad Lietuvoje jie išmoks labai daug.

LaMelo, LiAngelo ir LaVaras Ballai

– Pats nekart buvote Prienuose. Jūsų nuomone, ar ten Ballams teks susidurti su rasizmu?

– Nežinau. Tikiuosi, kad ne. Būtų gaila, jei nutiktų priešingai. Bet ir tuo atveju jiems nereikėtų pernelyg stebėtis ar imti į galvą tokių dalykų. Aš jau daug metų žaidžiu Europoje ir grįžęs namo kiekvieną kartą galiu papasakoti vis naujų istorijų. Patarčiau broliams tiesiog nenuleisti galvų ir nekreipti dėmesio, nes tai – tik žodžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)