Už Atlanto, Portlande gimęs D. Sabonis – trečiasis vaikas Arvydo ir Ingridos Sabonių šeimoje. Pasaulį Domantas išvydo 1996-ųjų gegužės 3-iąją, o po 15-os metų – 2011-aisiais, jis iškovojo savo pirmąjį titulą – kartu su bendraamžiais Europos jaunimo festivalio finale 86:79 nugalėjo Serbijos jaunimą bei pasipuošė aukso medaliais.

Tuomet viskas ėmė klostytis tiesiog žaibo greičiu. Profesionalo karjerą D. Sabonis pradėjo 2012-aisiais metais, kuomet dar būdamas 16-os metų, pirmą kartą oficialiose rungtynėse užsivilko Malagos „Unicaja“ komandos marškinėlius.

Visgi tada D. Sabonis buvo paskolintas Malagos „Clinicas Rincon“ ekipai, kurioje ir rungtyniavo iki sezono pabaigos. 2013-ųjų rudenį 211 cm ūgio lietuvis vilkėdamas „Unicaja“ marškinėlius debiutavo stipriausioje Ispanijos lygoje ACB bei debiutinėse rungtynėse per 15 minučių pelnė 6 taškus ir atkovojo 3 kamuolius.

Po savaitės D. Sabonis pirmą kartą žengė ant parketo Eurolygos rungtynėse – jo pirmas priešininkas buvo Pirėjo „Olympiakos“ klubas. 17-metis D. Sabonis pasirodė visai gerai – per 11 minučių dėjimu pelnė 2 taškus bei atkovojo 2 kamuolius.

Kitais metais D. Sabonis nusprendė save išbandyti JAV studentų lygoje (NCAA). Kadangi lietuvis Ispanijoje žaidė be kontrakto, jam buvo leista debiutuoti Gonzagos „Bulldogs“ komandoje.

Per dvejus metus, praleistus Gonzagos universiteto komandoje, D. Sabonis beprotiškai patobulėjo bei užkėlė savo vertę. Neseniai pasibaigusioje NCAA „Kovo beprotybėje“ lietuvis vidutiniškai pelnydavo po 19,6 taško, atkovodavo po 14,3 kamuolio ir blokuodavo po 3,3 bloko varžovo metimo.

„Jis niekada nepraranda koordinacijos. Jis tiesiog puikiai juda. Aš sakau savo vaikinams, kad vadinu jį dideliu katinu. Jis kaip Sibiro tigras – milžiniškas, bet judrus tigras. Aš nesu matęs geriau kojomis dirbančio aukštaūgio“, – prieš porą mėnesių D. Sabonį apibūdino Gonzagos „Bulldogs“ treneris Markas Few.

Tačiau D. Sabonio pasirodymas „Bulldogs“ ir NCAA jau baigėsi. Šią vasarą „saboniukas“ dalyvaus NBA naujokų biržoje ir bandys tapti vienuoliktuoju lietuviu, pravėrusiu stipriausios pasaulio krepšinio lygos duris.

„Kad jis žais NBA, aš net neabejoju. Ir jei nebus 15-uke, tai jį pašauks vėliausiai 17-ą. Tokia mano prognozė. Tas vaikis to nusipelnė, kad tik nebūtų traumų ir kitų negandų“, – lietuvio perspektyvas NBA naujokų biržoje kalbėdamas su Krepšinis.lt įvertino garsus Lietuvos krepšinio agentas Virginijus Bulotas.

Pirmąją gimtadienio dovaną D. Sabonis gavo pirmadienį. Lietuvis gavo pakvietimą į „NBA Combine“ stovyklą, kurioje dalyvaus ne tik geriausi naujokų biržos žaidėjai, bet ir NBA skautai, treneriai ir klubų vadovai.

Vis dėlto kol kas svarbiausias D. Sabonio karjeros laimėjimas bei pasididžiavimas veikiausiai yra praėjusių metų Europos čempionato sidabro medalis.

Nors Domantas ir nežaidė daug, tai buvo puikus apšilimas prieš artėjančias kovas vardan Lietuvos. Net neabejojama, kad viena didžiausių šalies krepšinio vilčių tėvynės marškinėlius apsivilks ir šių metų olimpinėse varžybose Rio de Žaneire.

Ten jis veikiausiai dar nebus tokia ryški ir svarbi figūra kaip kad jo legendinis tėvas, tempdavęs Lietuvos rinktinę į istorines pergales ant savo pečių, bet niekas negali garantuoti, kad to nebus niekada.

Bent jau dėl to nėra tikras antroje pagal pajėgumą Ispanijos lygoje rungtyniaujančios Maljorkos „Palma Air“ ekipos 24-erių metų puolėjas Tautvydas Sabonis.

„Žinau, kad tarp jų – didelis skirtumas. Beveik neturėjau privilegijos matyti savo tėvo žaidžiančio, bet matau Domanto žaidimą ir pastebiu daug tų pačių dalykų, kuris daro jis ir tėtis senuose vaizdo įrašuose. Žmonės manimi nelabai tiki, bet aš tikrai tai matau. Tai mato ir mama, ir Ziggy (Žygimantas).

Viskas – mažose detalėse. Pažiūrėkite, kaip jis kovoja dėl kamuolių. Mušinėja, mušinėja kamuolį, kol jį pagauna, o tada atlieka ne paprastą perdavimą, o viena ranka, suktą ar per petį – visai kaip tėvas“, – pastebi Tautvydas.

„Net neįsivaizduoju, kad aš tai iš tiesų darau“, – kaip visada kuklinasi Domantas.

Visgi savo kuklumą jam netrukus gali tekti padėti į šalį. Po mažiau nei dviejų mėnesių, birželio 23 d., Brukline vyksiančioje NBA naujokų biržoje D. Saboniui prognozuojamas šaukimas pirmame 20-uke ir net aukščiau.

Lygiai prieš 30 metų, 1986-aisiais, Arvydas Sabonis Portlando „Trail Blazers“ komandos buvo pakviestas 24-uoju numeriu.

Su gimtadieniu, Domantai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)