Nankino miestą D. Adomaitis palieka sukėlęs nemažai triukšmo ir sulaukęs netgi tarptautinės reakcijos. Po šeštadieninio pralaimėjimo Prancūzijai, spaudos konferencijoje treneris į šuns dienas išdėjo turnyro rengėją – Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA) ir jos čempionatui skiriamus teisėjus.

Dėl tokios reakcijos D. Adomaitį palaikė užsienio krepšinio specialistai, viešai gyrė Kanados rinktinę treniruojantis Toronto „Raptors“ vedlys Nickas Nurse'as, tačiau pati FIBA organizacija pro pirštus lietuvio pasisakymų nepraleido.

Dar prieš nieko nebelėmusias rungtynes su Dominikos Respublika lietuviai sulaukė oficialaus FIBA rašto, kuriame įrašyta D. Adomaičiui skirtos baudos suma. Pats treneris jos neįvardija, tačiau, Krepšinis.lt žiniomis, ši suma šveicarijos frankais yra penkiaženklė, eurais ji siekia beveik 10 tūkst.

Paskutinį savo interviu būdamas vyriausiuoju rinktinės treneriu D. Adomaitis davė iš karto po susitikimo su Dominikos Respublika. Ir jį strategas pradėjo nuo padėkos žaidėjams bei Lietuvos krepšinio aistruoliams, komandą palaikiusiems ir Donguano, ir Nankino arenose.

„Labai dėkoju žaidėjams už jų požiūrį į žaidimą. Antras dalykas – padėka sirgaliams. Tai žmonės, kurie sukorė tokį kelią palaikydami mus, investuodami tiek pinigų. Man, kaip treneriui, labiausiai gaila, kad jie nebegali palaikyti mūsų. Važiuojame namo, o pasaulio čempionatas be jų bus liūdnesnis.

Taip pat už palaikymą norėjau padėkoti ir visiems krepšinio pasaulio žmonėms. Kažkas „vau“. Pasirodo, tas krepšinis mums visiems tikrai rūpi. Po šio čempionato būtina priimti tinkamus sprendimus. Kodėl apskritai yra žaidžiamas krepšinis? Dėl sirgalių. Visi kiti tai yra tiesiog įrankis. Reikia padaryti viską, kad sirgaliai galėtų stebėti aukščiausio lygio krepšinį, geriausius žaidėjus, aukščiausio lygio teisėjus – manau, kad po šio čempionato yra užduotis tai ištaisyti. Užtenka kažkokių kvailų ambicijų. Visiems reikia susėsti prie vieno stalo ir padaryti išvadas“, – teigė D. Adomaitis.

Paskutinių čempionato rungtynių pabaigoje Nankino arenoje buvę Lietuvos sirgaliai išreiškė paramą D. Adomaičiui. Turnyro rengėjai FIBA organizacijai jie skyrė necenzūrinę skanduotę.

Paklaustas, ar ją girdėjo, D. Adomaitis nusijuokė. „Girdėjau, šaunuoliai fanai. Manau, jie pasakė tai... Blemba, kad tik neprisišnekėčiau čia, dar vieną baudą gausiu. Jie pasakė, ką galvoja ir kaip jaučiasi“, – nusijuokė treneris, apie tai, kad palieka rinktinės trenerio postą, viešai pasakęs dar sekmadienį.

Apie baudos dydį treneris kalbėti nenorėjo ir ironiškai pajuokavo, kad gali dar kartą prisišnekėti.

„Jeigu norite susimokėti kitą baudą, aš galiu pasakyti. Bet blogiausias dalykas mano darbe yra tas, kad aš negaliu pasakyti visos teisybės. Nes aš galiu per daug pasakyti. Visgi nenoriu aš čia kalbėti per daug, viskas dar iki pabaigos neaišku, dar bus kažkokios apeliacijos. Nesinori ant emocijų kalbėti, bet su krepšiniu viskas turi būti ne taip“, – pažymėjo jis.

Anot D. Adomaičio, jo sprendimas palikti stratego postą yra galutinis ir neperkalbamas.

„Ne, čia yra galutinis sprendimas, jau subrandintas anksčiau. Mes komandos viduje buvome išsikėlę tikslus prieš čempionatą. Čia, į Kiniją, keliavome su labai aiškiu tikslu pakliūti į Tokijo olimpines žaidynes. Rezultatas netenkina manęs kaip trenerio, ir nieko netenkina. Labai gaila, kad viskas taip susiklostė. Čia tinka frazė, kurią pasakiau rūbinėje: ne taip viskas turėjo būti. Deja, taip yra“, – pripažino jis.

D. Adomaitis sutiko su teiginiu, kad krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio kėdė yra vienas iš karščiausių postų Lietuvoje.

„Tiek negatyvo per savo gyvenimą nebuvau turėjęs. Pirmas klausimas prieš priimant sprendimą buvo šeimoje. Dar prieš priimdamas sprendimą treniruoti rinktinę aš susisodinau žmoną ir dukras ir paklausiau – ar jūs pasiruošusios tam? Nes to šūdo bus labai daug. Ar jūs pasiruošusios, kad ir mokykloje galite gauti. Ir jeigu vėl reikėtų priimti sprendimą, aš vėl kalbėčiausi su šeima ir sprendimas vėl būtų „taip“. Nes mano šeima myli tą žaidimą. Vaikai užaugo aikštelėje, žmona pragyveno didelę gyvenimo dalį greta krepšininko-legionieriaus, būdavo greta aikštelės, tribūnose. Ne į grožio salonus vaikščiojo. Taip yra“, – sakė D. Adomaitis.

Kodėl rinktinei nepavyko įgyvendinti išsikeltų tikslų ir patekti bent jau į ketvirtfinalį?

„Trūko smulkių detalių, visos rungtynės buvo nulemtos smulkių detalių. Mes labai gerai atrodėme kaip komanda, buvo fantastiška atmosfera. Žaidėjams už jų atsidavimą ir darbą teniruotėse galiu tik padėkoti. Kartais trūksta vieno „kažko: Mače su Australija trūko, kad pasiteisintų rizika, o su Prancūzija – nkad nepadarytume 6 klaidų, kai oponentai nuėjo į savo stipriosios rankos pusę. Tų detalių turi išsireikalauti treneris. Jeigu jos nepadaromos, treneris yra atsakingas“, – pažymėjo jis, tvirtinęs, kad mato dielę perspektyvą Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio žaidime kartu, – Mes tobulėjame šiose srityje. Labai gaila, kad traumelės ir ligos pakeitė mūsų planą, kai dar dvejose rungtynėse norėjome juos išbandyti kartu. Mes turime du geriausius savo žaidėjus ir jie abu yra „centrai“. Sutalpinti juos aikštelėje sudėtinga, nes čia nėra NBA aikštelė. Mums pavyko tai padaryti, ką rodo skaičiai. Faktas, kad žaidimas nebuvo gražus, bet jis buvo efektyvus. Tai veikia ir jie gerai supranta vienas kitą. Jie nori kartu rungtyniauti ir komanda tai priima.“

Tiesa, paskutinėse čempionato rungtynėse D. Sabonis nežaidė. Anot trenerio, Indianos „Pacers“ aukštaūgis nerungtyniavo dėl pakilusios temperatūros.

Kiniją Lietuvos rinktinė palieka rugsėjo 10 dieną, antradienį – krepšininkai namo išskris iš Šanchajaus.

Iš viso pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė sužaidė penkerias rungtynes. Be paskutinės pergalės prieš Karibų regiono atstovus, lietuviai 101:47 nugalėjo Senegalą, 92:69 – Kanadą, 82:87 pralaimėjo Australijai ir 75:78 – Prancūzijai. Būtent šios dvi nesėkmės ir užkirto rinktinei kelią į turnyro ketvirtfinalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)