Pasaulio krepšinio pirmenybėse Kinijoje yra tik dvi rinktinės, kurios gali pasigirti turinčios vyriausiajį trenerį, į NBA čempiono sostą atvedusį klubinę komandą. Viena jų – daugkartinio NBA čempiono su San Antonijaus „Spurs“ Greggo Popovichiaus vadovaujama JAV ekipa, kita – būsima lietuvių varžovė H grupėje Kanada.

Kanados rinktinę nuo šių metų treniruoja N. Nurse'as, vasaros pradžioje NBA lygą užkariavęs su „Raptors“ komanda. Joje iki šių metų žaidė ir J. Valančiūnas, vasarį išsiųstas į Memfio „Grizzlies“ – kaip visi žino, lietuvį tuomet dar tik būsimų NBA čempionų komandoje pakeitė ispanas Marcas Gasolis.

Visgi net ir NBA čempionu tapusio trenerio pavardė į Kanados rinktinę nepriviliojo ryškiausio šios šalies krepšinio žvaigždyno. Nors prieš čempionatą kanadiečiai buvo laikomi vienais iš potencialių turnyro favoritų, galinčiais suburti vien iš NBA lygos krepšininkų sudarytą rinktinę, padėti nacionalinei komandai vienas po kito atsisakė visa eilė žaidėjų.

Galų gale ekipoje liko du elitinės lygos krepšininkai – 26-erių metų 206 cm ūgio Orlando „Magic“ vidurio puolėjas Khemas Birchas ir 28-erių Sakramento „Kings“ gynėjas Cory Josephas – pastarasis taip pat jau buvo palikęs rinktinės stovyklą, tačiau į ją sugrįžti sutiko paskutinę akimirką, po atskiro pokalbio su N. Nurse'u.

„Aš nebegalvoju apie kitus. Vaikinai, kuriuos turiu savo komandos gretose, atiduoda visą širdį. Jie taip pat yra labai geri, patyrę krepšininkai, o mes esame gera komanda – didžiuojuosi būdamas Kanados ekipos treneriu“, – čempionato išvakarėse Donguane surengtoje spaudos konferencijoje taktiškai kalbėjo N. Nurse'as.

FIBA  2019: H grupės rungtynių tvarkaraštis

Visgi čempionato išvakarėse iš C. Josepho išgirstas sutikimas padėti komandai N. Nurse'ui leido atsikvėpti kiek lengviau.

„Nors Cory ir atvyko į rinktinę vėlai, jis turėtų būti „šviežias“. Tai – labai patyręs žaidėjas, ypač išsiskiriantis savo gynybos sugebėjimais – mums tokio žmogaus labai reikėjo“, – apie 191 cm ūgio įžaidėją, 2014-aisiais NBA lygoje triumfavusį su „Spurs“, atsiliepė N. Nurse'as.

Bet kuriuo atveju, faktas lieka faktu – „nukraujavusi“ Kanada jau nebėra laikoma viena iš turnyro favoričių ir apskritai turės kovoti dėl išlikimo „mirtininkų“ grupėje kartu su Australija, Senegalu ir Lietuva. Tai pripažįsta ir pats N. Nurse'as.

„Mums tai bus didžiulis iššūkis, nes komandos šioje grupėje itin pajėgios. Net kelios rinktinės iš esančių čia, Donguane, turi pretenzijų į medalius, – konkrečiai neįvardijęs, kurias komandas turi omenyje, sakė N. Nurse'as.

Krepšinis.lt paklaustas, ar „Raptors“ komandoje ilgus metus jo paties treniruotas J. Valančiūnas (prieš tapdamas vyriausuoju treneriu, N. Nurse'as nuo 2013-ųjų buvo vienas iš Toronto ekipos stratego Dwane'o Casey asistentų) taps išskirtine figūra šioje grupėje, kanadietis tuo nė kiek neabejojo.

„Jonas mano geras draugas, tikrai gerai jį pažįstu – daug laiko kartu esame praleidę ir Lietuvoje. Jis yra NBA lygos komandos starto penketo žaidėjas, rinktinėje turi daug patirties. Faktas, kad jis yra vienas iš geriausių vidurio puolėjų apskritai visame turnyre“, – dėstė kanadietis.

Anot N. Nurse'o, Torontas tikrai nepamirš J. Valančiūno, nes krepšininkas ilgus metus dalyvavo grindžiant čempioniškos ekipos pamatus.

„Jonas Toronte buvo su mumis ilgą laiką. Čempionais netampama per naktį, o Jonas dalyvavo ilgame procese kuriant čempionišką kolektyvą. Taip jau susiklostė, kad jo neliko sudėtyje, kuri nužygiavo iki pat finalo ir jį laimėjo, tačiau Torontui jis atidavė daug metų ir yra labai patikimas vaikinas“, – teigė N. Nurse'as.

Pirmas čempionato rungtynes Kanados rinktinė žais su Australija – rungtynės sekmadienį Lietuvos laiku prasidės 10.30 val.

Lietuvos ir Senegalo rinktinių dvikova prasidės 14.30 val.

Lietuvos ir Kanados rinktinės tarpusavyje žais antradienį 14.30.

FIBA  2019: pasaulio krepšinio čempionato grupės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)