Nors Suomijos ekipą sustiprino du rugpjūčio pradžioje draugiškose rungtynėse Klaipėdoje nežaidę krepšininkai – „Manresa“ (Ispanija) klubo puolėjas Erikas Murphy bei Panevėžio „Lietkabelyje“ praėjusiame sezone žaidęs gynėjas Jamaras Wilsonas, jokių prošvaisčių šeimininkai penktadienį neturėjo.

Smogiamąsias pajėgas nuo mačo pradžios į aikštę metęs D. Adomaitis tik paskutiniame kėlinyje pakėlė nuo suolo ilgiausiai ant jo užsisėdėjusius Žygimantą Janavičių ir Martiną Gebeną, nors bet kokia intriga užgeso žymiai anksčiau.

Rungtynių baigtis buvo išspręsta jau antro kėlinio pradžioje, kuomet svečiai 8 minutes neleido suomiams pelnyti taškų ir laimėjo šią atkarpą 16:0.

Toliau praraja tarp komandų tik augo. Per pirmą rungtynių dalį 14 taškų suvertė Jonas Valančiūnas, po pertraukos ties tritaškio linija ėmė žaibuoti gynėjai, galiausiai pasižymėti spėjo visi 12 mačui registruotų krepšininkų.

Nors lygiavertės konkurencijos lietuviams aikštėje nebuvo, D. Adomaitis po mačo teigė, jog repeticija vis tiek buvo naudinga.

„Išbandėme žaidėjus skirtingose pozicijose, taip pat pamėginome vieną gynybos variantą. Medžiagos turėsime nemažai“, – sakė rinktinės vairininkas.

Mačo protokole jam maloniausia buvo praleistų taškų grafa. Mat prieš dvikovą D. Adomaitis iškėlė ekipai konkretų uždavinį – neleisti suomiams surinkti daugiau nei pusšimtį taškų.

„Gera, agresyvi gynyba, dar geresnis išėjimas į greitą puolimą. O pirmame ketvirtyje žaidimo drausmė apskritai buvo pati geriausia per visą šį pasirengimo ciklą – tiek ginantis, tiek puolant“, – komentavo treneris.

Bet drausmės, jo nuomone, pakako ne visam mačui. Nors triuškindami varžovus lietuviai nevengė ir sužaisti publikai, D. Adomaitis negalėjo pateisinti kai kurių epizodų, kurie klaidų grafoje susivedė į skaičių 15.

„Kartais klydome, kuomet varžovai dvigubindavo gynybą. Kol žaisdavome pagal sistemą, tokių klaidų nebuvo, bet kai kažkas sugalvodavo paimprovizuoti, prarasdavome kamuolį“, – nepatenkintas buvo D. Adomaitis.

Krepšinis.lt paklaustas, ar nustatys konkrečią klaidų ribą kitoms draugiškoms rungtynėms su Rusija, komandos strategas ilgai negalvojo.

„10 ir mažiau. Bent jau taip norėsime“, – šyptelėjo treneris.

Kalbėdamas apie šeštadienio varžovą, kuris į Kiniją keliaus be ryškiausių žvaigždžių Aleksejaus Švedo, Timofejaus Mozgovo ir Dmitrijaus Kulagino, D. Adomaitis teigė laukiantis žymiai rimtesnio testo.

„Rungtynės gali klampios, nes rusai gynyboje žaidžia agresyviai arba labai daug keičiasi dengiamaisiais. Jų priekinė linija nėra labai aukšta, bet mobili, gerai juda gindamasi. Pagrindinė užduotis puolime bus išnaudoti savo persvaras ir nedaryti klaidų“, – svarstė specialistas.

Jis taip pat atskleidė, jog iš Suomijos namo parskris vienu rinktinės kandidatų mažiau nei dabar – 14. Tiek krepšininkų keliaus ir į paskutinį kontrolinį turnyrą Pietų Korėjoje.

Pasiteiravus apie atsarginių suolo gale esančių žaidėjų pasirodymą penktadienį, D. Adomaitis pavardžių dar neminėjo.

„Žinoma, kažkokį vaizdą jau buvome susidarę, bet šiose rungtynėse norėjome jį papildyti, duoti šansų mažiau rungtyniaujantiems žaidėjams. Žiūrėsime, analizuosime“, – sakė specialistas.

Trijų komandų kontrolinis turnyras Espe skirtas pažymėti Suomijos krepšinio 80-mečiui. Įdomu, jog pirmąkart susibūrusi Suomijos rinktinė taip pat žaidė su lietuviais – 1939-ųjų Europos krepšinio čempionate Kaune šeimininkai naujokus „nuskalpavo“ rezultatu 112:9.

Rungtynes apie 7 tūkst. vietų turinčioje „Metro“ arenoje, kurioje įprastai šeimininkauja ledo ritulys, stebėjo per 4 tūkst. žiūrovų.

Tarp publikos šmėžavo ir vienas geriausių Suomijos krepšininkų Petteri Koponenas, kuris buvo įtrauktas į išankstinę komandos sudėtį turnyrui Espe. Krepšinis.lt žiniomis, apsivilkti rinktinės marškinėlius gynėjui sutrukdė jo atstovaujamo Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) klubo reikalavimas.


Primename, kad Klaipėdoje lietuviai suomius įveikė 80:60.

Šeštadienį D. Adomaičio auklėtiniai Espe išmėgins jėgas su Rusijos nacionaline komanda, rungtynių pradžia – 19 val. Sekmadienį tarpusavyje dar sužais suomiai ir rusai – beje, būtent pastarieji paskutiniame atrankos ture užkirto kelią Suomijai į pasaulio čempionatą.

Kitą savaitę Lietuvos rinktinė keliaus į Pietų Korėją, kur trejomis rungtynėmis su šeimininkais, Angola ir Čekija užbaigs pasiruošimą planetos pirmenybėms.

Čempionatas Kinijoje startuos rugpjūčio 31 d., Lietuvos ekipa jį pradės H grupėje su Australija, Kanada ir Senegalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)