Po mačo Lietuvos rinktinės strategas Dainius Adomaitis labiau liko nusivylęs ne galutiniais skaičiais švieslentėje.

Prieš mačą treneris akcentavo, jog vienas esminių šio testo uždavinių – pirmą kartą išbandyti aikštėje kartu rungtyniaujančius Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį.

Tačiau abu NBA bokštai petys į petį kovojo tik beveik 10 minučių, o jų žaidimo laiką jau nuo mačo pradžios drąsiai karpė teisėjų švilpukai, po kurių lietuviai ne kartą kone griebėsi už galvos.

Net ir po keistų arbitrų sprendimų lietuviai pirmavo iki pat 38 minutės.

Tačiau kelios klaidos, pramesti svarbūs metimai pergalę dovanojo paskutinį kartą prieš artėjantį pasaulio čempionatą namuose žaidusiai serbų rinktinei.

„Didžiausia problema, kurios nesugebame išspręsti. Tas klaidų kiekis pradeda neraminti. Žinoma, pirmos rungtynės po kelių bendrų treniruočių kartu su JV ir Domantu Saboniu, gal kažkiek ir galima tai pateisinti, bet...

Tai akcentavome ir prieš rungtynes, bet per pirmas 80 sekundžių padarėme dvi klaidas.

Serbai jas visada verčia greitais taškais. Paprasti skaičiai viską parodo. Antroje mačo pusėje padarėme 10 klaidų, po kurių jie pelnė 20 taškų.

Iki 35-os minutės kontroliavome rungtynes, paskutinėmis minutėmis atsirado nuovargis, pasipylė klaidos, o serbai dėjo žingsnį į priekį su agresija. Mūsų sprendimai buvo blogi, pasipylė klaidos, po kurių jie pelnė lengvus taškus“, – po mačo kalbėjo D. Adomaitis, kurio auklėtiniai šį kartą padarė 16 klaidų.

– Ketvirto kėlinio viduryje vietoj M. Kalniečio išleidote Luką Lekavičių, kuris po kelių minučių grįžo ant suolo, jūsų manymu, pasiteisino šis keitimas ir apskritai kodėl jis buvo atliktas?

– Reikėjo jo, nes M. Kalnietis turėjo problemų, o mes negalime jo aikštėje laikyti 10 minučių iš eilės. Dabar pasiruošimas, turime atsižvelgti į tai ir privalėjome duoti šansą atsikvėpti, suteikti poilsio minutes. Varžovai patys ėmė dažniau keistis, o mums reikėjo daugiau ūgio, kad galėtume atlikti tuos perdavimus.

Bet pasiruošimo momentu tai yra, sakyčiau, netgi gerai. Su tokia gynyba, kurią demonstravo serbai, ties pražangų riba, susidursime ir pasaulio čempionate.
Dainius Adomaitis

– Ankstyvos pražangos tiek Domantui Saboniui, tiek JV, tiek Pauliui Jankūnui. Tai stipriai koregavo jūsų žaidimo planą?

– Planavome žymiai daugiau aikštėje žaisti su JV ir D. Saboniu kartu, bet nepavyko nė 10 minučių to padaryti. Tai negerai, norėjosi tos medžiagos daugiau, bet nieko, laukia kitos rungtynės.

– Ar per tas 10 minučių jų žaidimo galima daryti kažkokias išvadas?

– Žinoma, turėjome persvaras tuo metu ir jas sėkmingai išnaudojome, tiek su Domu, tiek su JV. Jiems sekėsi gerai, sprendimai tikrai buvo neblogi. Aišku, trūksta dar greičio priimant sprendimus, atliekant vieną ar kitą sumanymą. Tai turi ateiti.

– Neretai po mūsiškių pražangų netrūko priekaištų teisėjams, jūsų manymu, pagrįsta ta tokia žaidėjų reakcija dėl arbitrų sprendimo, ar tai – emocijų reikalas?

– Faktas, turėjome galimybę atitrūkti, buvo tokių situacijų trečiame ketvirtyje, o tie švilpukai buvo... kaip išvykoje žaidžiant (ironiškai šyptelėjo).

Bet pasiruošimo momentu tai yra, sakyčiau, netgi gerai. Su tokia gynyba, kurią demonstravo serbai, ties pražangų riba, susidursime ir pasaulio čempionate. Taip ginsis Kanada, Australija bei Senegalas. Dabar mums tai yra gerai.

Faktas, reikia mums į save kreipti dėmesį.

Likusios draugiškos rungtynės ir atsakys į šį klausimą.
Dainius Adomaitis
Kontrolinės rungtynės: Serbija - Lietuva

– Trečio kėlinio viduryje A. Džordževičius atsisukęs į jus skėsčiojo rankomis, kažką pasakė, jūs taip pat netylėjote, dėl ko diskutavote?

– Situacija paprasta. Tai ginčas dėl kamuolio, jis galvojo, kad kamuolys aikštę paliko nuo mūsiškio kojos, aš maniau, kad nuo serbo, pasijuokėme ir viskas.

– Ankstyvas pražangas susirinkus JV ir Domantui, šanso sulaukė Martinas Gebenas, kaip vertinate jo pasirodymą?

– Gerai, tą ir norėjome padaryti, varžovai turi galingus aukštaūgius baudos aikštelėje, žaidė dviem dideliais, o mums reikėjo taip pat tą išbandyti, šanso šioje situacijoje sulaukė ir M. Gebenas.

Manau, gerai jam pavyko, maksimaliai dirbo aikštelėje, tą laiką produktyviai išnaudojo, pats prašėsi keitimo, vadinasi atidavė visas jėgas. Faktas, tų klaidelių buvo, bet šiaip gerai.

– Kaip ši situacija, kai aukštaūgiai susirenka greitas pražangas ir būtinas dar vienas aukštaūgis aikštėje, įneša sumaišties dėl galutinio dvyliktuko?

– Manau, kad likusios draugiškos rungtynės ir atsakys į šį klausimą. Tam ir žaidžiame su varžovais, kurie turi galingą priekinę liniją. Šiandien mačas parodė, kad reikia to.

– Rungtynėms registruoti Žygimantas Janavičius, Eimantas Bendžius liko ant suolo, nebuvo progos jų išbandyti, ar nebuvo ir poreikio juos mesti į aikštę?

– Sunku visiems trylika žaidėjų suteikti laiko, kai rungtynės taip klostosi ir norisi įgyvendinti kitas idėjas. Trečio kėlinio pabaigoje ir ketvirto pradžioje nesinorėjo jau tuos žaidėjus mesti į ugnį.

– Šį vakarą nežaidė vieni vyriausių rinktinės narių Jonas Mačiulis su Renaldu Seibučiu, ar Kaune taip pat bus kažkurie vyresni krepšininkai pataupyti?

– Dar nenusprendėme su trenerių štabu. Žiūrėsime, kaip kas jausis. Abu jie turėjo tam tikrų skausmų, norėjome, kad jie jaustųsi pailsėję ir pasiruošę pirmadieniui. Manau, jie Kaune tikrai žais.

Rugpjūčio 12 dieną, pirmadienį, Lietuva ir Serbija susigrums dar kartą Kaune. Tai bus paskutinės Lietuvos rinktinės rungtynės namuose prieš pasaulio čempionatą.

Lietuvos ir Serbijos rinktinių rungtynės Kaune bus ypatingos ir tuo, kad tai – „Krepšinio namų“ paramos rungtynės. Visi, nusipirkę bilietus į minėtas rungtynes, prisidės prie „Krepšinio namų“ statybų, o tai yra prie Lietuvos krepšinio istorijos išsaugojimo ir puoselėjimo. Tai nebus įprastas muziejus, bet moderniausias, kupinas technologinių naujovių multifunkcinis centras su daugybe pažintinių ir pramoginių atrakcijų lankytojams.

Be to, tai bus vienintelės rungtynės Lietuvoje, kai kartu bus galima aikštėje pamatyti abu mūsų nacionalinės komandos NBA krepšininkus: Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė taip pat vienoms rungtynėms pakeis savo aprangų dizainą, sugrįš 80 metų į praeitį ir taip pagerbs savo pirmtakus – 1939 m. Europos čempionais Kaune tapusią Lietuvos rinktinę.

Po mačo Kaune lietuviai Suomijoje sužais dvejas rungtynes su šios šalies ir Rusijos rinktinėmis, o pasiruošimą pasaulio čempionatui D. Adomaičio auklėtiniai baigs Pietų Korėjoje, kur turės dar tris kontrolinius mačus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)