Šiemet kontrolinėse rungtynėse prieš čempionatą tai du kartus padarė Aleksandras Džordževičius su Serbijos rinktine, sykį – Sergio Scariolo su ispanais. Pernai lapkritį pasaulio čempionato atrankos rungtynėse D. Adomaičio treniruojamą Lietuvos rinktinę kartą pavyko įveikti Romeo Sacchetti ir jo vadovaujamiems italams.

Visgi tarp planetos pirmenybėse besidarbuojančių vyrų yra ir dar vienas žmogus, gerai žinantis, kaip pergudrauti lietuvių strategą – vyriausiajam Kanados rinktinės treneriui Nickui Nurse'ui savo patirtimi ir patarimais padėti bando Gordonas Herbertas.

60-metis žilagalvis – puikus Europos krepšinio specialistas. Savo sportinės karjeros metais 198 cm ūgio kanadietis rungtyniavo Suomijoje, o ėmęsis trenerio darbo apkeliavo daug Senojo žemyno šalių – be Suomijos, vyriausiuoju įvairių komandų strategu buvo Vokietijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, yra treniravęs ir Gruzijos rinktinę. Metus kanadiečiui yra tekę būti ir neseniai ant NBA čempionų sosto N. Nurse'o pasodintos Toronto „Raptors“ ekipos trenerių štabo nariu.

Nuo 2013-ųjų iki dabar G. Herbertas vadovauja Frankfurto „Skyliners“ komandai, praėjusio klubinio sezono metu žaidusiai vienoje Europos taurės grupėje su Vilniaus „Rytu“, treniuojamu D. Adomaičio.

Ir abi šios akistatos baigėsi ne lietuvio naudai. Į Vilnių atvykusi Vokietijos ekipa gana netikėtai laimėjo 70:61, pergalę G. Herbertas šventė ir Frankfurte – 65:63.

Antradienį Donguane G. Herbertas ir vėl tikisi prisidėti prie to, kad D. Adomaitis ir jo auklėtiniai būtų paguldyti ant menčių. 14.30 val. H grupėje prasidės antro turo rungtynės tarp Kanados ir Lietuvos rinktinių, kurios turi milžinišką reikšmę abiem ekipoms.

Kadangi beveik neabejotina, jog anksčiau prasidėsiančiame susitikime Australija nugalės Senegalą, pergalės prieš Kanadą atveju lietuviai užsitikrintų bilietą į kitą etapą, o antrą pralaimėjimą iš eilės patyrę kanadiečiai turėtų tenkintis tik kova dėl 17-32 vietų.

Kanados ekipa buvo vienintelė iš keturių H grupės komandų, pasinaudojusių galimybe Donguano arenoje treniruotis pirmadienio rytą. Jei Lietuvos, Senegalo ir Australijos rinktinės rytines pratybas po varžybų dienos atšaukė, Amerikos žemyno atstovai nusprendė išnaudoti organizatorių suteiktą valandą aikštėje. Tiesa, skirtingai nei kiti, kanadiečiai nusprendė nepasinaudoti vakariniu treniruotės laiku ir mačo išvakarėse nesportuoti.

„Pastebėjome, kad tarp žaidėjų yra nesusiklausymo gynyboje. Po vakar rungtynių peržiūrėjome vaizdo įrašus ir nusprendėme, kad dar reikia šiek tiek padirbėti. Bet intensyviai judėjome tik 15 minučių, ką reikia – išsiaiškinome“, – sakė iš karto po kanadiečių treniruotės su Krepšinis.lt žurnalistu bendravęs G. Herbertas.

Gordonas Herbertas

Sekmadienį, pirmąją čempionato Donguane dieną Kanados rinktinė 92:108 nusileido Australijai, o lietuviai paliko šlapią vietą iš Senegalo – 101:47.

Tiesa, nors ir pralaimėję, savo potencialą puolime Kanados krepšininkai pademonstravo – per trečiąjį kėlinį jie sugebėjo pelnyti net 37 taškus.

„Svarbiausia mūsų užduotis prieš rytojaus rungtynes – pagerinti žaidėjų tarpusavio supratimą ginantis. Įrašo peržiūra patvirtino, kad ginantis, ypač baudos aikštelėje, buvo tikrai silpnų akimirkų – tai ir koregavome. Mums tikrai bus nelengva, nes Lietuvos rinktinė turi du tikrai išskirtinius aukštaūgius – Valančiūną ir Sabonį, netrūksta komandoje ir gerų metikų. Faktas, kad tai aukščiausio lygio komanda, viena iš 5-6 geriausių pasaulyje. Bet mums tai bus puiki proga parodyti, kad taip pat esame pajėgūs“, – dėstė N. Nurse'o asistentas.

Kaip ir po sekmadienio sutriuškinimo kalbėjęs D. Adomaitis, H. Herbertas nesureikšmino fakto, kad Senegalą lietuviai nušlavė 54 taškų persvara.

„Žinote, rytoj bus nauja diena. Nors lietuviai ir yra labai geri krepšininkai, mes tikrai nesiruošiame kapituliuoti iš anksto ir psichologiškai būsime pasiruošę. Tiesa, kad mums pavyktų laimėti, reikės geriausio įmanomo žaidimo. Nuo pirmų minučių, be duobių, kad pajustume pasitikėjimą savimi“, – pažymėjo treneris.

Paklaustas, ar įžvelgia kokių nors panašumų tarp D. Adomaičio taikomų žaidimo sistemų „Ryto“ klube ir rinktinėje, G. Herbertas mįslingai šyptelėjo.

„Aš mačiau, kad lietuvių komandoje yra nemažai to paties personalo, kuris dirba ir „Ryto“ klube. Ir tikrai taip, kai kurios idėjos yra tos pačios tiek klube, tiek rinktinėje – dėl šios priežasties man antradienio rungtynės turėtų būti labai įdomios. Panašumų tarp to, ką aikštėje daro „Rytas“ ir Lietuvos rinktinė – tikrai daug. Pavyzdžiui, kamuolio judėjimas puolime. Bet supraskite, aš nelabai galėčiau išsamiau to komentuoti būtent šiuo metu“, – kai kurias įžvalgas sau pasilaikyti nusprendė pašnekovas.

Be D. Adomaičio Lietuvos rinktinėje yra dar trys „Ryto“ klubo atstovai. Tai – vyriausiojo stratego asistentas Mindaugas Brazys, masažuotojas Juozas Petkevičius ir puolėjas Arnas Butkevičius.


Prieš pasaulio čempionatą Kanados rinktinei paskelbus išplėstinį kandidatų sąrašą, ši komanda buvo vadinama ne tik viena iš H grupės, bet ir viso čempionato favoričių. Visgi po to, kai iš 17 sąraše buvusių NBA žaidėjų pavardžių galutinėje sudėtyje liko vos dvi (Cory Josepho ir Khemo Bircho), ekipos akcijos žaibiškai krito.

Kad susidomėjimas rinktine Kanadoje nėra labai didelis, o lūkesčiai – neypatingi, galima spręsti ir iš šios šalies žiniasklaidos atstovų skaičiaus Donguane. Į Kiniją yra atvykę tik du žurnalistai. Visgi į tai G. Herbertas ir visa Kanados delegacija stengiasi nekreipti didelio dėmesio.

„Mes nelabai turime laiko ir noro galvoti, ką kiti galvoja apie mus, kas dabar vyksta Kanadoje. Mes turime mąstyti, kaip viskas vyksta čia. Mūsų tikslas – patekti į kitą etapą. Tam čia atvykome, tam čia ir esame, tą ir bandysime padaryti“, – žadėjo kanadietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)