Šiuo metu su Lietuvos rinktine M. Kuzminskas vieši Pamplonoje, kur penktadienio vakarą žais rungtynes su Ispanijos nacionaline ekipa.

Abiems rinktinėms tai bus pirmas kontrolinis mačas rengiantis pasaulio čempionatui, rugpjūčio 31-ąją prasidėsiančiam Kinijoje.

Pamplonos „Navarra“ arenoje M. Kuzminskas sutiko pasikalbėti ne tik apie laukiančią dvikovą su Ispanija, bet ir apie trumpą, tačiau turiningą savo pažintį su „Olympiakos“ klubu, kuriame laukia labai neįprasti metai.

Proga nuvykti į Graikiją 29-erių krepšininkas turėjo praėjusį savaitgalį, kai Lietuvos rinktinės kandidatams treneris A. Adomaitis suteikė pusantros laisvos dienos.

Po daug atgarsių sulaukusio ir visą praėjusį sezoną besitęsusio konflikto tarp „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ viskas baigėsi tuo, kad Graikijos krepšinio federacija Pirėjo klubą „išsiuntė“ žaisti į žemesnį šalies divizioną.

„Olympiakos“ atsako neteko laukti. Su pagrindine komandos sudėtimi, kurioje bus ir M. Kuzminskas, Pirėjo klubas kitą sezoną varžysis tik Eurolygoje, o Graikijos antrame divizione kovos ekipos dubleriai. M. Kuzminskas neslepia, kad situacija gana neįprasta, tačiau renkantis klubą kiti privalumai nusvėrė šį netradicinį faktorių.

„Vos pasibaigus sezonui pirmas mano noras buvo likti Eurolygoje, o tik vėliau žiūrėti, kokios komandos siūlys sutartis. Kai tik atsirado pasiūlymas iš „Olympiakos“, tada ėmiau kalbėtis su treneriu Davidu Blattu, treneriu Kęstučiu Kemzūra ir manau, kad tos mūsų vizijos sutapo.

Aišku, dažnai būna, kad su treneriais prieš sezoną kalbi vieną, o vėliau būna kitaip, tačiau aš linkęs tikėti, kad šį kartą viskas bus gerai – juolab, kad daug kas priklauso ir nuo paties manęs. Kokia bus forma, kaip atrodysiu, kaip susižaisiu su komandos draugais. O šiaip, be abejo, džiaugiuosi, kad pavyko patekti į tokią legendinę organizaciją ir su ja, kad ir trumpai, susipažinti iš vidaus“, – apie tai, kaip atsidūrė Pirėjo klube, pasakojo M. Kuzminskas.

– Organizacija legendinė, bet ją praėjusį sezoną supo buvo daug chaoso – tiek vidinio, tiek išorinio. Kiek patį tai neramino ir kiek aiškumo atsirado po pokalbių su klubo atstovais?

– Manau, kad kiekviename klube buvo ir geresnių, ir blogesnių momentų. Galbūt žiniasklaida visa tai gerokai sutirština. Kai nuvažiuoji ten, pakalbi su esamais arba buvusiais klubo darbuotojais, tampa ramiau. Galbūt šiuo metu ten viskas nėra taip tvarkinga, kad visi jaustųsi laimingi – vien jau tas faktas, kad komandai teks žaisti antroje lygoje, pasako daug – bet manau, kad visa tai ilgainiui išsispręs. Krepšinyje reikia koncentruotis į tai, ką gali sukontroliuoti.

– Minėjote, kad „Olympiakos“ turės dvi komandas – viena žais Eurolygoje, o kita Graikijos žemesniame divizione. Kaip pačiam atrodo tokia neįprasta situacija, kai dažniausiai teks žaisti vienas rungtynes per savaitę?

– Rungtynių bus daugiau, juk Eurolygoje 7 dvigubos savaitės, kai per keletą dienų reikės sužaisti du mačus. Aišku, toks atvejis pasitaiko pirmą kartą ir sunku pasakyti, koks bus tas mūsų krepšinis. Tačiau galima prisiminti, kad tokį modelį jau anksčiau aptarinėjo ir patys Ispanijos klubai. Ir jeigu mūsų sezonas bus geras, galbūt daugiau klubų imsis panašių žingsnių, kurs dublerines komandas. Nors aš pats vienareikšmiškai esu už nacionalines pirmenybes. Ypač Lietuvoje, kur LKL lyga per keletą metų labai patobulėjo. Vis tiek nacionalinis čempionatas yra krepšinio sklaida pačiose valstybėse.


– Bet, pavyzdžiui, garsusis graikų derbis tarp „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“ vyks tik Eurolygoje, o pačiame šalies čempionate komandos nesusitiks. Turbūt dėl to kažkiek liūdna?

– Taip, tai tiesa. Man ir Lukas Lekavičius (Lietuvos rinktinės gynėjas paskutinius du sezonus praleido „Panathinaikos“ gretose, – red. past.) sakė – smagu, kad ten važiuosi, o pats įsimintiniausias dalykas bus sudalyvavimas Graikijos derbyje, tos unikalios atmosferos pajutimas. Tačiau vis tiek bus du tarpusavio susitikimai Eurolygoje, dar neaišku ir dėl šalies taurės formato.

– Milano „Olimpia Armani“ komanda, kurioje teko žaisti paskutinius pusantro sezono, šią vasarą radikaliai pasikeitė. Vairą perėmė Ettore Messina, klubas atsisveikino su rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju Mike'u Jamesu, persikėlusiu į CSKA. Ar šis, individualiais savo sugebėjimais labai mėgstantis remtis žaidėjais pritaps Maskvoje?

– Aš manau, kad jis pritaps. Mike'as individualiai labai stiprus žaidėjas, o patekęs į gerą sistemą ir pas gerą trenerį jis turėtų būti itin naudingas ir gali padėti nuversti kalnus. Pats kaip asmenybė už aikštės ribų Jamesas yra labai geras žmogus – malonus, sukalbamas. Vadovaujamas gero trenerio jis gali būti ir geras komandinis žaidėjas. Milane jis daugiau padėdavo individualiais veiksmais, o čia viskas turėtų būti kitaip. Kai jis nori ir kai turi jėgų , jis gali gerai atrodyti abiejose aikštės pusėse. Na, o Milane jis žaisdavo po 36 minutes...

– Grįžtant prie Graikijos, kokie apskritai pirmieji įspūdžiai po susitikimų su „Olympiakos“ žmonėmis?

– Akivaizdu, kad susidomėjimas bus nežmoniškai didelis. Tiek iš sirgalių pusės, tiek iš žiniasklaidos – tikrai buvau nustebęs. Niekada karjeroje nebuvau sulaukęs tiek žinučių, tiek skambučių – iš karto ėmė skambinti ir graikų žurnalistai. Net kai aš dar net nežinojau, jog gausiu pasiūlymą iš „Olympiakos“, jau buvo signalų, kad „netrukus su tavimi susisieks“. Buvau nustebęs, kaip ten viskas vyksta. Skambina telefonu, bando susisiekti per socialinius tinklus, tikrai didžiulis dėmesys.

– Teko bendrauti ir su Vassiliu Spanouliu. Kokį įspūdį paliko šis jau legendinis graikas ir kiek jis buvo atviras?

– Aš apskritai prieš pasirašydamas sutartį kalbėjausi su maždaug 20-ia žmonių, ne tik apie „Olympiakos“, bet ir apie kitus klubus, kurių pasiūlymus buvau gavęs. Kalbėjau ir su buvusiais žaidėjais, ir su esamais krepšininkais – taip nutiko, kad susisiekiau ir su Spanouliu. Jis tikrai pakalbėjo atvirai, negaliu sakyti, kad viską piešė vien tik gražiomis spalvom. Nusakė situaciją, kokia ji yra dabar, ko galiu tikėtis, ko negaliu tikėtis – man tai patiko.

– Viename pokalbyje pats užsiminėte, kad susidomėjimą rodė ir NBA klubai. Kiek pačiam jie dar teikia vilčių, kad ateityje gali tekti sugrįžti už Atlanto?

– Turėjau galimybę į NBA važiuoti su negarantuota sutartimi. Tai reiškia, kad po treniruočių stovyklos su tavimi gali atsisveikinti. O jau būtų spalio mėnuo – Europos rinkoje būtų keblesnė situacija. Nenorėjau rizikuoti ir pasirinkau konservatyvesnį ir saugesnį variantą.

– Kokia nuotaika rinktinėje prieš pirmas rinktinės rungtynes su Ispanija, ko galima tikėtis?

– Visi ilgą laiką nerungtyniavę, visi išsiilgę žaidimo. Tačiau faktas, kad pirmose rungtynėse visada būna didesnis chaosas, viskas juk dar tik pasiruošimo procese, taktika dar nenugvildenta. Svarbiausia, kad būtų daug energijos ir kad niekas nesusižeistų. Reikia žengti žingsnelį į priekį – pasiruošime tas yra svarbiausia.

– Ispanai žais be Rudy Fernandezo ir Marco Gasolio, Lietuvos rinktinė į Ispaniją taip pat atvyko be penkių žaidėjų. Ar rezultatas šiame mače bus svarbus?

– Be abejo, rezultatas svarbus. Visi važiuoja žaisti tam, kad laimėtų. Žiūrovai irgi ateina čia todėl, kad pasižiūrėtų į savo komandos pergalę. Natūralu, kad dėl jos ir kovosime, tačiau, kaip ir sakau, pasiruošime yra savi uždaviniai.

– Tai bus pirmas susitikimas su ispanais po itin nesėkmingų rungtynių Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kai buvo pralaimėta 50 taškų skirtumu. Ar tie prisiminimai prideda daugiau emocijų?

– Su ispanais susiję ir daugiau prisiminimų. Kad ir Europos čempionato finalas, kurį pralaimėjome. Tačiau daugumos mūsų žaidėjų filosofija yra tokia, kad nereikia žvalgytis atgal, o tik į priekį. Kažkokie principai, aišku, yra, bet nuo tada pasikeitė didelė komandos dalis. Tiek mūsų rinktinėje, tiek jų komandoje. Reikia žiūrėti į priekį, nesvarbu kas būtų varžovai. O dabar apskritai yra pasiruošimo etapas.

Mindaugas Kuzminskas

– Didelio dėmesio tenka sulaukti ir Ispanijoje. Smagu sugrįžti į šalį, kuriame teko praleisti nemažą dalį karjeros?

– Labai smagu. Natūralu, juk Ispanijoje žaidžiau trejus metus, žmonės prisimena tiek Malagoje, tiek kituose miesteliuose. Turbūt kažką dariau teisingai (nusijuokia). Toje pačioje Ispanijos rinktinėje, tiek tarp žaidėjų, tiek tarp personalo, yra keletas draugų. Taigi, su Ispanija mane visada sies šilti prisiminimai.

– Būsite pirmieji, kurie žaisite Pamplonos arenoje. Kokį įspūdį palieka nauja arena?

– Labai graži, tvarkinga arena. Rūbinės didelės, erdvios. Tačiau, kol nauja salė, tai lankai labai kieti – nelengva bus įmesti, nebent „kiaurus“ reikės svaidyti. Bet sąlygos vienodos abiem komandoms. Aišku, mes, lietuviai, lietuviai irgi turime kuo didžiuotis, nes kur Lietuvoje nuvažiuosi, visur nuostabios salės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)