„Jei visi norai būtų arkliai, kiekvienas skurdžius būtų raitas“. Šiuo atveju, visos H grupės komandos patektų į kitą FIBA pasaulio čempionato etapą, tačiau bilietai į jį tėra tiktai du.

Ši sena škotiška patarlė galioja grupėje, kurioje susitinka trys savo regionų kvalifikacijos lyderiai – Australija, Kanada ir Lietuva – bei antrą geriausią rezultatą Afrikoje pademonstravusi Senegalo rinktinė.

Pakrikštyta „mirties grupe“, H grupė iššauks geriausią jos dalyvių žaidimą, nors visoms rinktinėms būtų lengviau sumažinti savo lūkesčius prieš ypač sudėtingą pirmąjį čempionato etapą.

Grupės favoritai: Lietuva

Rinktinės treniruotė Pietų Korėjoje

2014-ais metais iki pasaulio čempionato pusfinalio nukeliavusi rinktinė šiame turnyre yra laikoma viena iš šešėlinių favoričių, o jos krepšininkai nebėga nuo šio statuso. Šiais metais atėjo jų metas atsiskleisti čempionate, kuriame nėra ryškių favoritų.

Vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis subūrė gerai subalansuotą sudėtį, turinčią pakankamai patirties, tačiau pasižyminčią jaunatvišku entuziazmu, kuris pasireiškia teigiamu nekantrumu įrodyti savo sugebėjimus aukščiausiame lygyje ir pirmą kartą pasiekti pasaulio čempionato finalą.

Savo sudėtyje turėdami penkis krepšininkus iš 2014-ais ketvirtąją vietą užėmusios rinktinės, Baltijos milžinai tikėsis išnaudoti tai savo naudai ir dar labiau sustiprinti savo pozicijas pasaulio krepšinio elite.

Lietuva savo gretose turi Joną Valančiūną, patyrusį krepšio saugotoją, kurio atkovotų kamuolių rodikliai turėtų suteikti jų komandai nuožmumo grumiantis su bet kuriuo oponentu.

Kartu su pasaulio čempionate debiutuojančiu Domantu Saboniu ir Mindaugu Kuzminsku, lietuviai pavers baudos aikštelę mūšio lauku, kuriame „Žalioji Mašina“ dominavo pasirengimo ciklo metu.

Lietuvos gynėjų linija, vedama patyrusio įžaidėjo Manto Kalniečio, taps akiai maloniu vaizdu, ypač rungtyniaujant prieš aukšto lygio oponentus.

Šis čempionatas yra tinkamas metas Lietuvai pateikti rimtą pareiškimą, kad ir su kuo jiems tektų susitikti kelyje link viršūnės. Bent jau tuo tiki jie patys – siekti savo tikslo koncentruojantis tik į artimiausias rungtynes.

Dar vieni grupės favoritai: Australija

Australijos rinktinė

Taip, šioje grupėje turime du favoritus – visgi ne veltui ji vadinama „mirties grupe“. Po draugiškose rungtynėse iškovotos pergalės prieš JAV australai spinduliuoja pasitikėjimu savimi, ir niekas dėl to jų negalėtų kaltinti.

Turėdami puikią formą demonstruojantį Patty Millsą, dominuojantį Andrew Bogutą ir abiejose aikštės pusėse siautėjantį Matthew Dellavedova, australai atrodo labai rimtai. Taškų rinkimo branduolį užbaigia Joe Inglesas, galintis bet kurią akimirką prapliupti tritaškių lietumi.

Turėdami sudėtį, kurios amžiaus vidurkis siekia 30 metų, australai subūrė vieną geriausių visų laikų savo sudėčių.

Svarbiausios rungtynės: Lietuva – Australija

Didžiausia Lietuvos grėsme turėtų tapti Australijos rinktinė. „Boomers“ pasaulio čempionatuose yra laimėję dvejas iš trejų tarpusavio rungtynių su Baltijos milžinais, pastarąjį kartą juos įveikdami 2014 metų grupių etape.

Nuo šių rinktinių ne daug atsilieka ir Kanada. Turėdami Keviną Pangosą kanadiečiai tikėsis surengti geriausią savo pasirodymą pasaulio čempionatuose ir sieks iškovoti pirmąjį medalį.

K. Pangosas, kuris iškovojo du Lietuvos čempiono titulus žaisdamas Kauno „Žalgiryje“, susitiks su pažįstamais oponentais ir stengsis pademonstruoti tokį žaidimą, kokiu blizgėjo svarbiausiomis pasiruošimo ciklo rungtynių minutėmis.

Senegalas gali atrodyti kaip „mirties grupės“ autsaideriai, bet vedami Maurice'o Ndouro ir Hamady Ndiaye jie gali nustebinti ir grupės favoritus.

Ryškiausia žvaigždė: J. Valančiūnas

Naujos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės aprangos

Paprastai tariant, J. Valančiūnas yra žmogus-kalnas. Lietuvos vidurio puolėjas kelia rimtą grėsmę visiems, bandantiems pelnyti taškus prieš jo atstovaujamą rinktinę. Joks kitas krepšininkas H grupėje nėra tokia svarbi figūra.

Praėjusiame sezone Memfio „Grizzlies“ jo fiksuota statistika rodo, jog aukštaūgis yra nusiteikęs rimtai. Jis žino, kokia yra šio čempionato kaina ir supranta, ką reiškia ant savo pečių nešti visos šalies lūkesčius. Jam jau pavyko pateisinti lūkesčius jaunimo lygmenyje.

Kai „Grizzlies“ klube po 19,9 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio per rungtynes rinkęs vidurio puolėjas žengs į aikštę Donguane, jis saugos Lietuvos baudos aikštelę ir stengsis išnaudoti kiekvieną ataką.

Perspektyviausias žaidėjas: D. Sabonis

Domantas Sabonis

Kai tavo tėvas yra FIBA krepšinio šlovės muziejaus narys, namuose tavęs lauks milžiniški lūkesčiai, o tikslas išsiveržti iš tėvo šešėlio lydės tave visą gyvenimą.

Domantas jau pradėjo šią kelionę. Jo tėvas Arvydas Sabonis į šlovės muziejų buvo įtrauktas 2010-aisiais, tačiau tuomet 14-os metų buvęs jo sūnus Kinijoje turės tobulą galimybę atskleisti savo talentą visam pasauliui.

Turbūt nė vienas pasaulio čempionato debiutantas nėra susidūręs su tokio dydžio lūkesčiais. Kairiarankis vidurio puolėjas jau spėjo sužibėti jaunimo lygyje, tačiau dabar jam teks bandyti pakartoti šiuos pasiekimus vyrų rinktinėje.

D. Sabonis jau spėjo atstovauti rinktinei 2015-ųjų Europos čempionate ir 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Nuo tada jis pademonstravo ryškų progresą, Kinijoje jis turėtų būti vienu iš rinktinės vedlių.

Pažįstamas veidas: Maurice'as Ndouras

Maurice'as Ndouras

Senegalo rinktinės kapitonas M. Ndouras ves savo komandą į priekį penktajame Vakarų Afrikos valstybės pasirodyme pasaulio čempionate. Antrą kartą dalyvaudamas planetos pirmenybėse, 27 metų puolėjas buvo itin svarbi figūra atrankos ciklo metu.

Jo lyderio savybės jau buvo išbandytos per atranką, ir šį išbandymą M. Ndouras išlaikė su kaupu. 206 cm ūgio puolėjas bus pasiruošęs grumtis su varžovų aukštaūgiais ir stumdytis baudos aikštelėje.

Jo kovotojo savybės sutelkia komandos draugus, nepaisant to, kad senegaliečiai turėjo mažiau nei mėnesį šioms pirmenybėms pasiruošti.

Nors M. Ndouras Kinijoje atliks svarbesnį vaidmenį, niekas H grupėje savo patirtimi pasaulio čempionatuose negali prilygti lietuviui Pauliui Jankūnui, dalyvausiančiame jau ketvirtame savo pasaulio čempionate.

FIBA  2019: H grupės rungtynių tvarkaraštis
FIBA  2019: pasaulio krepšinio čempionato grupės


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)