70-mečio NBA krepšinio patriarcho auklėtiniai su Pekinu atsisveikino mače dėl septintos vietos 87:74 pranokdami Lenkiją.

Palikdami Kiniją amerikiečiai iš paskutiniųjų stengėsi neatrodyti nusivylę.

„Ėjome į karą su šiais vaikinais, kurie aukojo savo laiką ir kūnu. Aišku, daryčiau tai ir dar kartą, tikrai buvo verta čia atvažiuoti. Tai buvo nepakartojama patirtis.

Parodėme charakterį, nes po dviejų pralaimėjimų nenusispjovėme į viską, o vietoje to kovojome iki galo. Jaunesnis žaidžiau komandose, kurios tokiose situacijose būtų nuleidusios rankas. Mes to nepadarėme. Aišku, troškome laimėti turnyrą ir nesėkmę priėmėme asmeniškai. Dėl to kitais metais dar labiau norėsime grįžti ir būsime pasiruošę“, – kalbėjo ekipos lyderis Donovanas Mitchellas.

Jutos „Jazz“ klubo gynėjas taip atsakė į klausimą, ar dabar nesigraužia nepasekęs daugybės savo kolegų pėdomis ir neatmetęs G. Popovichiaus kvietimo į rinktinę.

Pats San Antonijaus „Spurs“ strategas analogiško klausimo išvengė, bet leido suprasti nematantis, dėl ko turėtų gailėtis, nors įeis į istoriją kaip treneris, kurio vadovaujama JAV rinktinė užėmė žemiausią vietą istorijoje.

„Tai, kad kitose šalyse krepšinis taip pat stiprus, nėra jokio paslaptis, ir nieko čia nereikėjo atskleisti. Visame pasaulyje yra nuostabių komandų ir trenerių.

Mano vaikinai aukojosi, jais aš didžiuojuosi. Žinoma, norėčiau būti arčiau tikslo, bet taip nenutiko. Tiesiog geresnės komandos iškopė į finalą, ir tai neturėtų nieko stebinti.

„Svajonių komandos“ nebėra. Ir nesu tikras, kokį pasitenkinimą teikdavo pergalės 30 taškų skirtumu tais laikais. Nemačiau tame jokios šlovės ir pasitenkinimo. Bet dabar laimėjimas pasaulio čempionate yra prasmingesnis nei kada nors anksčiau, nes konkurentai – tokie stiprūs“, – dėstė G. Popovichius, turėdamas omenyje 1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse visus iš kelio šlavusį NBA žvaigždyną.

Ir nors amerikiečių žaidimas kai kuriose rungtynėse buvo dar prastesnis nei galutinis rezultatas, triskart geriausiu NBA treneriu išrinktas specialistas atmetė kalbas apie fiasko.

Anot jo, finišuoti maču dėl septintos vietos nėra jokia gėda.

„Nebūna gėdos ar kaltės rungtynių. Nėra ir gėdos ar kaltės vietų. Tai absurdiška. Juokinga girdėti, kad mums turėtų būti gėda dėl šio rezultato. Taip galvoti būtų arogantiška – kas taip daro, negerbia visų kitų komandų pasaulyje“, – kategoriškas krepšinio veteranas.

Spaudos konferencijoje po paskutinės dvikovos G. Popovichius tvirtino neskaičiavęs, kiek NBA žaidėjų neatsiliepė į jo kvietimą prieš turnyrą.

Teisingas atsakymas – 32. Bet treneris tikino nė vieno nekaltinantis.

„Visi turi savus gyvenimus. Tai gali būti traumos, gali būti asmeniniai įsipareigojimai. Kas atvyko, tas. Negalėjau būti laimingesnis nei turėdamas šią komandą, jis dirbo taip sunkiai, kaip tik įmanoma. O apie neatvykusius žaidėjus aš negalvoju.

Žmonės klausia, ką dėl šios situacijos turėtų daryti JAV krepšinio federacija. Atsakau – nieko, tik tęsti toliau. Tiesiog čempionatas buvo labai sunkus, ir padarėme daugiausiai, kiek pajėgėme su turimais resursais“, – permainų nepageidavo G. Popovichius.

Pasaulio krepšinio čempionato atkrintamųjų varžybų medis

Jis turėtų diriguoti JAV krepšininkams ir kitų metų Tokijo olimpinėse žaidynėse, į kurias tiesioginį kelialapį amerikiečiams vis dėlto pavyko iškovoti.

G. Popovichiaus nuomone, į Japoniją jo ekipa galėtų keliauti kad ir tokios pačios sudėties, kuri varžėsi Kinijoje.

„Ne laikas apie tai galvoti, dar liko dešimt mėnesių. Bet manau, kad turime daugiau erdvės tobulėti nei bet kuri kita šio turnyro komanda. Mūsų gretose nėra Luiso Scola (39-erių veterano, atvedusio į finalą Argentiną), visi mūsų žaidėjai dar jauni, šiemet pirmą kartą žaidė kartu. Jie tobulės, dėl to nėra abejonių“, – samprotavo G. Popovichius.

Primenane, kad Kinijoje JAV rinktinė patyrė dvi nesėkmes ir tik per plauką išvengė dar vienos, kai pirmame etape po pratęsimo įveikė Turkiją.

Ketvirtfinalyje buvusius pasaulio čempionus eliminavo prancūzai, o kovą dėl 5-8 vietų amerikiečiai pradėjo pralaimėjimu Serbijai.

Sekmadienį, nuo 15 val. Lietuvos laiku, dėl titulo Argentina grumsis su Ispanija. Prieš tai, 11 val., Prancūzija ir Australija stos į kovą dėl bronzos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)