Fantastiškai savo pirmąjį karjeroje legionieriaus sezoną sužaidęs G. Orelikas akimirksniu pateko į Lietuvos rinktinės trenerių štabo radarą. Jonui Kazlauskui anksčiau neįtikdavęs 2 metrų šiaulietis šią vasarą ne tik turėjo progą pirmą kartą atvykti į stovyklą Palangoje, bet ir buvo vienas rimčiausių kandidatų vykti į Europos čempionatą.

Ypač žinant dabartinę situaciją, kai D. Adomaitis negalės remtis nei vasarą poilsiui skirti nusprendusiu Pauliumi Jankūnu, nei leidimo iš Indianos „Pacers“ klubo negavusiu Domantu Saboniu.

Mielai šią tobulą galimybę debiutuoti rinktinėje G. Orelikas būtų išnaudojęs, tačiau jam koją pakišo neplanuotas incidentas.

„Ar būtina tiksliai žinoti? Nes jau beveik išsigydžiau, – paklaustas apie traumą nusijuokė krepšininkas. – Paskutinėse rungtynėse susitraumavau petį, todėl pranešiau treneriui, kad negalėsiu atvykti.“

Gediminas Orelikas

Vasarą gimtuosiuose Šiauliuose leidžiantis G. Orelikas dabar sportuoja individualiai ir jau netgi mėto į krepšį, tačiau dar negali žaisti „kontaktinio“ krepšinio – reabilitacija truks dar dvi savaites, o būtent šiek tiek per ilgas gijimas neleido jam atvykti į Palangą.

„Aišku, kad buvo apmaudu – net kalbų nėra. Bet nieko nepadarysi – gyvenimas toliau tęsiasi“, – nosies nenukabino lietuvis, pasidžiaugęs, kad ši trauma nesutrukdė jam rasti naują darbovietę.

Tiesa, antrąja legionieriaus karjeros stotele Gediminui taps ne Eurolygos ar Europos taurės komanda, nors sezono finiše buvo pasirodžiusi informacija, kad mūsiškiu domisi net Eurolygos ir Turkijos čempionas Stambulo „Fenerbahče“ klubas.

„Aš irgi girdėjau daug visokių gandų tiek į vieną, tiek į kitą pusę, bet jie su manimi asmeniškai tikrai nebuvo susisiekę, – atskleidė puolėjas, nusprendęs papildyti Italijos čempionės Venecijos „Umana Reyer“ ekipos gretas.

– Matote, į pirmas Turkijos komandas – Fenerbahče“, „Anadolou Efes“, „Daruššafaka“, „Bešiktaš“ ar „Galatasaray“ – sunku patekti. Taip, galbūt galėjau palaukti, bet tiesiog Venecijos pasiūlymą buvo labai sunku atmesti.

Jis buvo tikrai geras ir finansiškai, ir dėl žaidimo laiko. Italai perka brangų žaidėją, todėl nori, kad jis būtų vienas iš lyderių – man tai bus galimybė ir toliau tobulėti.“

Gediminas Orelikas

Praėjusiais metais FIBA Čempionų lygos finalo ketverte žaidusi „Umana Reyer“ komanda ir artėjančiame sezone varžysis šiame turnyre. Kiek anksčiau Krepšinis.lt G. Orelikas yra pripažinęs, kad bent jau grupių etape varžybų lygis – itin silpnas.

Būtent dėl šios priežasties Čempionų lygos nugalėtoju su Tenerifės „Iberostar“ klubu tapęs ir finalo MVP titulą atsiėmęs Marius Grigonis nusprendė išbandyti savo jėgas kovodamas dėl Europos taurės, todėl sukirto rankomis su Berlyno ALBA komandos vadovais.

Pats G. Orelikas šiame FIBA turnyre pernai spindėjo itin ryškiai – pelnydavo po 13,6 taško, atkovodavo po 4,2 kamuolio ir atvedė Bandirmos „Banvit“ iki pat finalo. Ar nesinorėjo jam pasekti Mariaus pėdomis ir išbandyti save aukštesniame lygyje?

„Aišku, kad noras buvo, bet man juk 27 metai – nebėra jau tokia jaunystė. Kiek Mariui? 23? Tai jis dar turi truputėli daugiau laiko už mane kažką išbandyti, o man reikia šeimą išlaikyti, – šyptelėjo krepšininkas. – Aišku, juokauju. Tiesiog peržiūrėjau visus pasiūlymus ir pasirinkau geriausią.“

Bet žinant dabartinę situaciją Europos krepšinyje, žaidimas FIBA rengiamame turnyre Gediminui gali tapti ir privalumu norint ginti Lietuvos rinktinės garbę. Vykstant „karui“ tarp FIBA ir Eurolygos, gali būti, kad atrankoje į 2019 metų pasaulio čempionatą D. Adomaitis ir kitų nacionalinių ekipų vairininkai remtis negalės ne tik NBA, bet ir Eurolygoje ar net ir Europos taurės turnyre besivaržančiais žaidėjais.

„Su Dainiumi apie tokius dalykus dar nekalbėjome, nes jis dabar turi daug klausimų apie šią rinktinę ir tik vėliau galvos apie atranką. Bet noro žaisti rinktinėje aš turiu – tik svarbiausia, kad būtų tam galimybės“, – ateityje ginti šalies garbės neatsisakė G. Orelikas.

Kad tokios progos jis nusipelnė, iliustruoja ir įspūdingi skaičiai Turkijos čempionate – kiekviename mače lietuvis vidutiniškai rinkdavo net po 15 taškų ir 5,1 po krepšiais atšokusio kamuolio. Puikus debiutas legionieriaus pozicijoje ne tik pakėlė puolėjo vertę rinkoje bei patraukė rinktinės trenerių dėmesį, tačiau ir padidino gerbėjų skaičių gimtinėje.

Visgi pats krepšininkas išaugusio dėmesio nesureikšmina.

„Lietuvoje turbūt daugelis žmonių manęs nemėgsta – toks lietuvių mentalitetas: jie pasirenka, ką mėgti, ko nemėgti. Bet yra žmonių ir specialistų, kurie atsimena, kad gerai žaidžiau ir „Lietuvos ryte“. Tas pats Tomas Pačėsas, iš kurio sunku išgauti gerą žodį, yra pagyręs.

O kalbant apie Turkiją, tai žaidžiau komandoje su gera atmosfera ir pas trenerį, kuris mane labai gerai išnaudojo. Įrodžiau pats sau ir kitiems, kad galiu žaisti ne tik Lietuvoje“, – atviravo iki šiol tik gimtinėje rungtyniavęs G. Orelikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)