Europos krepšinio čempionate liko keturios komandos: čempionų titulą ginantys ispanai, aukso ištroškę serbai, po pertraukos į elitą sugrįžę rusai ir pirmojo medalio šalies istorijoje siekianti Slovėnija. Pirmasis pusfinalis jau ketvirtadienį, tad kviečiu paskaityti mano mintis apie artėjančius mačus.

Ispanija – Slovėnija

Slovėnijos rinktinė nudžiugino krepšinio aistruolius labai gražiu žaidimu ir ketvirtfinalio mače su Latvija mes matėme tikrą krepšinio pasaką. Dabar slovėnų laukia akistata su geriausia čempionato gynyba. Vienas iš pagrindinių Sergio Scariolo tikslų turėtų būti limituoti greitas slovėnų atakas. Su Goranu Dragičiumi, Luka Dončičiumi ir Anthony Randolphu slovėnai turi pakankamai talento, kad galėtų konkuruoti net ir su akivaizdžia čempionato favorite Ispanija.

Tačiau su tokia gynyba Igorio Kokoškovo auklėtiniai dar nebuvo susidūrę. Manau, kad ypatingai sunkios rungtynės bus Goranui Dragičiui, kurio stiprioji pusė – prasiveržimai. Ispanai taip užkemša baudos aikštelę abiem broliais Gasoliais, kad gynėjui net ir apėjus savo žmogų po krepšiu pelnyti taškus yra labai sudėtinga. Dragičių turėtų prižiūrėti neblogai besiginantis Ricky Rubio.

Bus įdomu pažiūrėti, kam Scariolo patikės spindinčio talento Luka Dončičiaus priežiūrą. Madrido „Real“ talentas mėgaujasi didžiąja scena ir kol kas šiame čempionate atrodo įspūdingai. Gali būti, kad ispanams apribojus Dragičių šiandien ypatingai svarbu bus, kaip gerai vadovauti ir lyderio vaidmens imtis pajėgs Dončičius.

Luka Doncic

Slovėnų priekinės linijos apskritai laukia sunkiausias įmanomas testas. Gašperas Vidmaras ir Randolphas negali sau leisti prisirinkti pražangų, nes ant suolo Slovėnija kitų pajėgių aukštaūgių neturi. O Gasolius puikiai pavaduoja Willy Hernangomezas. Mes matėme, kiek vargo slovėnai turėjo su Kristapu Porzingiu, o dabar teks grumtis su dviem dominuojančiais baudos aikštelės monstrais.

Laikausi nuomonės, kad iki šiol ispanai dar vis nesužaidė labai gerų rungtynių. Patikima gynyba leido gan užtikrintai nugalėti ir Turkiją, ir Vokietiją. Pusfinalyje Ispanijos rinktinės pusėje ir vėl yra meistriškumas bei patirtis ir nors varžovas pajėgesnis nei ankstesni, manau, kad ir patys ispanai parodys geresnį krepšinį.

Prognozė: Ispanų gynyba išmuš varžovus iš ritmo ir Europos čempionai žengs į finalą.

Serbija – Rusija

Dvi komandas neturinčias priekinės linijos nugalėję serbai dabar susisitiks su Rusijos rinktine, kuri po krepšiu turi Timofėjų Mozgovą. Tai reiškia, kad vien Ognjeno Kuzmičiaus ir Bobano Marjanovičiaus centimetrų pergalei pasiekti nepakaks. Rusų kelias iki pusfinalio buvo kitoks. Nei aštuntfinalyje, nei ketvirtfinalyje Sergėjaus Bazarevičiaus auklėtiniai nebuvo laikomi favoritais, bet vedami Aleksejaus Švedo pateko tarp keturių stipriausių komandų.

Rusai nugalėjo Serbiją D grupės rungtynėse ir manau, kad tai yra faktorius ne jų naudai. Paprasčiausiai, turnyre tą pačią komandą nugalėtų du kartus yra labai sudėtinga, o ypač, kai ta komanda yra Serbija.

Serbai turi aukštą komandą ir gerai besiginančius žaidėjus visose pozicijose. Taip Aleksandras Džordževičius gali taikyti labai paprastą gynybos sistemą, susikeičiant dengiamaisiais po kiekvienos užtvaros. Ir varžovai nesusikuria jokio „mismatcho“ savo naudai, nes serbų gynėjai bei lengvieji kraštai yra pakankamai aukšti ir tvirti.

Man labai imponuoja Bogdano Bogdanovičiaus žaidimas įžaidėjo pozicijoje. Šiame čempionate nedalyvauja Milošas Teodosičius ir Bogdanovičius dar daugiau turi kamuolį savo rankose bei kuria atakas. Bogdanovičiui niekada netrūko pasitikėjimo savimi, o šalia jis turi ir gerą žaidimo intelektą, jau nekalbant apie metimą bei prasiveržimą. Svarbu ir tai, kad serbų lyderis nevengia darbo ginantis. Vakar jis puikiai gynėsi prieš italų žvaigždę Marco Bellinelli.

Savo Alfą ir Omegą turi ir Rusijos rinktinė. Jei Dennisą Schroderį vadinau šio čempionato Russellu Westbrooku, tai Švedas yra Kobe Bryantas. Mače su graikais gynėjas nežaidė labai gerai, tačiau vis tiek baigė pasirodymą surinkęs 26 taškus.

Bet Rusijos rinktinės sėkmę lemia ne tik Švedo lyderystė. Pagaliau Rusija vėl subūrė vieningą komandą. Bazarevičius yra puikiai paskirstęs vaidmenis ir savo indėlį įneša visi krepšininkai. Kiekvienas supranta, jog Švedas yra žvaigždė, grupės lyderis ir nebando padaryti kažko daugiau, nei iš jų reikalaujama. Jaučiasi, kad ir pats Švedas pasitiki komandos draugais. Pavyzdžiui, ketvirtfinalyje su Graikija lemiamuose epizoduose sublizgėjo Dimitrijus Chvostovas.

Šiame pusfinalyje susikaus dvi brandžiai ir komandiškai žaidžiančios rinktinės. Pavartosiu banalią frazę, jog pergalę nulems smulkios detalės.

Prognozė: Sunki serbų pergalė, po labai kietos kovos.